Download de KNAF app

Podium en pech voor Kas Haverkort in Spaans F4-kampioenschap op Paul Ricard

Wisselende resultaten voor Kas Haverkort bij de tweede ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap. Op het circuit van Paul Ricard scoorde het 16-jarige TeamNL-talent in de eerste race een mooie tweede positie, maar zag door een technisch probleem in race twee de finish niet. In de derde wedstrijd eindigde de MP Motorsport-coureur na een fraaie inhaalrace en diverse wiel-aan-wiel gevechten met een vierde plaats net buiten het podium. “Het was een goed weekend. Met de snelheid kan ik alleen maar tevreden zijn, maar helaas ontbrak het een beetje aan geluk”, aldus Haverkort.

Een maand na de door TeamNL-talent Kas Haverkort gedomineerde openingsronde was het Franse circuit van Paul Ricard de tweede stop op de kalender van het Spaans Formule 4 kampioenschap. In Navarra had de 16-jarige inwoner van Heemserveen bij zijn autorensportdebuut indruk gemaakt door alle drie de wedstrijden winnend af te sluiten. Aan deze mooie reeks wilde de MP Motorsport-rijder op Paul Ricard een passend vervolg geven.

KHaverkort PaulRicard.04

In de kwalificatie zette Haverkort in het 21 auto’s tellende veld de tweede tijd op de klokken. Bij de start van race één was de Nederlander niet bijzonder goed weg, maar wist zijn tweede plaats te behouden. In de slipstream van de leider en met de nummer drie op zijn versnellingsbak liep Haverkort vervolgens van het veld weg. Een echte aanval op de eerste positie kon hij niet ondernemen en toen de TeamNL-rijder een paar ronden zijn tweede plaats moest verdedigen, ontstond er een gat naar de leider. Tegen het slot van de wedstrijd wist Haverkort zich weer los te rijden van de nummer drie en legde zo beslag op de tweede plaats. Daarmee was de MP Motorsport-rijder de hoogst geklasseerde rookie in het veld.

KHaverkort PaulRicard.03

De tweede race was voor de TeamNL-piloot van korte duur. Met een geweldige start nam Haverkort vanaf plek twee direct de leiding. De rijder die van poleposition was vertrokken probeerde echter meteen zijn eerste positie te heroveren en in het gedrang dat daarop in de eerste bochtencombinaties ontstond viel Haverkort terug naar plek vier. Even werd dit zelfs positie vijf maar net toen de MP Motorsport-rijder de snelheid weer gevonden had, de snelste raceronde op de klokken zette en de aansluiting met de top vier vond, viel hij in de vierde ronde als gevolg van een kapotte gasklep stil. Daarmee was het de eerste keer in vijf races dat Haverkort niet op het podium stond en geen punten scoorde. Dat hij de snelste raceronde op zijn naam had, was voor de Nederlander slechts een schrale troost.

KHaverkort PaulRicard.05

In de kwalificatie voor race drie miste Haverkort op de lange rechte stukken van Paul Ricard de juiste slipstream en was daardoor blijven steken op een zesde plaats. Ondanks een wat mindere start behield Haverkort zijn positie om in de eerste ronde meteen door te stoten naar plek vijf. In de derde ronde werd de Nederlander aangevallen en schoot naast de baan. Als zevende kon Haverkort zijn weg weer vervolgen. Een mooie inhaaljacht bracht hem terug op plaats vier. In de laatste ronde pakte Haverkort met een gewaagde actie buitenom de derde positie en drong meteen aan bij de rijder op plek twee. In de strijd die volgde konden de achtervolgers weer aansluiten en in de laatste bocht moest Haverkort om een aanrijding te voorkomen uitwijken, belandde naast de baan en passeerde zo niet al tweede maar als vierde de finish. Haverkort blijft met zijn in Frankrijk gescoorde punten de tussenstand in het kampioenschap aanvoeren.

KHaverkort PaulRicard.06

“Het was op zich een goed weekend. De snelheid was weer uitstekend, alleen had ik dat technische probleem en een beetje pech met wat alles-of-niets inhaalacties van tegenstanders die niet voor het kampioenschap strijden. Uit de data die iedereen ter beschikking krijgt, bleek dat de auto van Ugran op het rechte stuk een halve seconde winst boekte, dus dan moet je tevreden zijn met plek twee. In race twee lag ik na die goede start aan de leiding toen Ugran van buiten de baan zo terug kwam en ik moest uitwijken. Gezien de snelheid was een eerste of tweede plaats zeker mogelijk geweest, maar een technisch probleem, hoe zeldzaam ook, hoort er ook bij. In race drie viel ik terug naar plek zeven toen ik buiten de baan moest sturen omdat er in een wat wilde actie plotseling iemand naast me zat. Ik kon daarna weer goed terugkomen en wilde in de laatste ronde nog voor plek twee gaan. In de laatste bocht had ik iets meer de binnenkant moeten houden, nu dook daar iemand in een eigenlijk veel te klein gaatje waardoor we allebei een positie verloren in plaats van wonnen. Als je de eerste drie wedstrijden wint, kan het daarna natuurlijk alleen maar tegenvallen, maar eigenlijk was het een goed weekend dat vertrouwen geeft voor de races die nog gaan komen”, blikte een realistische TeamNL-rijder terug.

KHaverkort PaulRicard.02

KHaverkort PaulRicard.07

Foto’s: Dutch Photo Agency