Download de KNAF app

Pechvol Portugees weekend voor KTF-karttalent Martijn van Leeuwen en Kas Haverkort

Martijn vLeeuwen Portimao 2
Het zat KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen en de namens de KNAF in de CIK-FIA Karting Academy Trophy uitkomende Kas Haverkort bij de CIK-FIA wedstrijden in het Portugese Portimão bepaald niet mee. De 17-jarige Van Leeuwen, die uitkomt in de OK-klasse van het Europees Kampioenschap, werd geplaagd door motorproblemen en een gebroken ketting en zag daardoor in de finale de finish niet. De 12-jarige Haverkort kreeg te kampen met een slechte set banden en een onwillige motor en moest als gevolg daarvan in de finale ook voortijdig de pits opzoeken. "Allebei hadden ze de snelheid en hebben mooie dingen laten zien, maar door alle pech zie je dat in de uitslagen niet terug. Erg jammer want er had veel meer voor ze ingezeten", vatte KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau het Portugese weekend samen.

Foto's: PR en Wafeproject

De wedstrijd in Portimão was de derde ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK-klasse. Voor KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen begon de Portugese wedstrijd uitstekend, want in de vrije trainingen zat de 17-jarige Birel ART-fabrieksrijder voortdurend in de top drie, terwijl hij in de kwalificatie in het 33 deelnemers tellende veld een keurige achtste tijd scoorde. In de twee kwalificatieheats kon Van Leeuwen echter niet van deze mooie uitgangspositie profiteren. "In de eerste heat brak in de opwarmronde de ketting en was het meteen over, terwijl in heat twee de motor in de eerste twee ronden inhield en ik veel plaatsen verloor. Meer dan een dertiende plaats zat er daardoor niet in", aldus de KTF-rijder. Daarmee moest Van Leeuwen in de prefinale vanaf de 21ste positie aan een inhaalrace beginnen. "Helaas zat dat er niet in. Opnieuw vertoonde de motor kuren waardoor ik per ronde ruim 0,4 seconden tekort kwam", keek Van Leeuwen op zijn prefinale terug, die hij als 17de afsloot. Maar daarmee was de gifbeker voor de KTF-rijder nog niet leeg, want in de finale moest hij na één ronde al de pits opzoeken. "Iemand die van de baan was geraakt kwam precies voor mijn neus terug op het asfalt en toucheerde me, waardoor ik de lucht in ging, spinde en de ketting er af lag. Het is ongelofelijk. Het hele seizoen is de snelheid er, maar iedere keer is er wel iets waardoor we van een goede klassering worden afgehouden", klonk het uit de mond van een teleurgestelde Van Leeuwen.

Kas Haverkort Portimao 2
Voor de rijders in de CIK-FIA Karting Academy Trophy was Portimão de tweede wedstrijd van het seizoen. Namens de KNAF komen in deze competitie, waarin gereden wordt met volledig identiek materiaal, de 12-jarige Kas Haverkort en de 13-jarige Senna van Walstijn aan de start. Van Walstijn moest helaas door een bij een val tijdens het fietsen opgelopen blessure in Portugal verstek laten gaan. In het 47 deelnemers tellende veld zette Haverkort in de vrije trainingen de tweede tijd op de klokken, maar viel in de kwalificatie terug naar plaats twintig. De kwalificatieheats leverden een 17de en 11de plaats op, met als resultaat een 19de startplaats voor de prefinale. Een mooie inhaalrace bracht Haverkort naar een 14de startplaats voor de finale. Daarin ging het echter ook voor Haverkort mis, want met een onwillige motor moest het 12-jarige talent na negen ronden de pits opzoeken.

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Portimão: "Martijn heeft mooie dingen laten zien en de snelheid is er absoluut. Door domme pech kom je vervolgens midden in het veld terecht en daar is het risico op aanrijdingen groot. Zijn snelheid ziet hij zo niet beloond. Wat Kas overkomt is heel zuur. Op de set banden waar hij de trainingen mee reed, was hij super snel. Vervolgens krijgt hij voor de kwalificatie en heats een andere set banden en is de snelheid door enorme onderstuur plotseling helemaal weg. Met de oude set banden rijdt hij vervolgens in de warm-up weer de tweede tijd. Voor de finale wordt hem een motor toegewezen, maar die mist zoveel vermogen, dat hij totaal niet kan meekomen. Met materiaal dat aan elkaar gelijk hoort te zijn, mogen dit soort grote verschillen niet optreden. Daar is Kas nu helaas wel de dupe van, want een top vijf klassering had er dit weekend zeker ingezeten."
Martijn vLeeuwen Portimao 1

Martijn vLeeuwen Portimao 3
Kas Haverkort Portimao 1
Kas Haverkort Portimao 3