Download de KNAF app

Pech treft KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen in de finale op Zuera

martijn v leeuwen.01
Martijn van Leeuwen is bij de eerste ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK-klasse op een negende plaats geëindigd. Ondanks zijn top tien klassering in het uit 34 rijders bestaande veld was het KNAF Talent First-karttalent alles behalve blij, want niet voor de eerste keer dit jaar werd de 17-jarige Nederlander geplaagd door pech. "In de finale brak de riem van de waterpomp waardoor de motor veel te warm werd en ik vermogen verloor. Dan sta je machteloos en rijden ze je aan alle kanten voorbij", aldus de voor het Birel ART team uitkomende Van Leeuwen, die vanuit een kansrijke zesde positie aan de finale begon.

De eerste ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK-klasse werd verreden op het Spaanse circuit van Zuera. KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen is dit jaar opgenomen in het fabrieksteam van Birel ART en gezien zijn al bewezen snelheid mikte de 17-jarige Nederlander op een podiumklassering. In de vrije trainingen was de KTF-rijder voor in het veld te vinden, maar in de kwalificatie zat het tegen waardoor Van Leeuwen genoegen moest nemen met een 15de positie in het uit 34 rijders bestaande veld. In de twee kwalificatieheats wist Van Leeuwen zich echter vanuit het middenveld op te werken naar een zevende en tiende positie, waardoor hij zich als zevende voor de prefinale kwalificeerde. Ook daarin ging het in eerste instantie uitstekend, want na de start bezette de Birel ART-rijder enige ronden een mooie vierde positie. In het verloop van de race moest Van Leeuwen echter twee plaatsen prijsgeven en passeerde als zesde de finish, daarmee tevens zijn startpositie voor de alles beslissende finale. Bekend om zijn sterke inhaalraces leek vanuit deze positie een podium nog altijd binnen bereik. Na een paar ronden brak echter de riem van de waterpomp waardoor de motor warm liep en vermogen verloor. Ondanks dit euvel wist Van Leeuwen zijn kart nog als negende over de finish te sturen.

martijn v leeuwen.02
"Toen we hier eerder deze week de eerste rondjes reden, was het gat naar de top groter dan gedacht. Na veel testen konden we dat flink terugbrengen. In de kwalificatie maakte ik zelf wat foutjes, maar in de heats heb ik dat aardig kunnen herstellen, waardoor ik me als zevende voor de prefinale kwalificeerde. Daarin merkte ik dat de topsnelheid er toch niet helemaal was. Ik kon maar net de slipstream houden, en inhalen was er niet bij. In de finale ging vervolgens de riem van de waterpomp kapot en dan ben je verder kansloos. Erg teleurstellend want het is domme pech waar niemand wat aan kan doen. Helaas is het alleen niet de eerste keer dit seizoen dat ik daarmee een podiumklassering in rook zie opgaan", blikte een teleurgestelde Van Leeuwen op zijn Spaanse weekend terug. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Van Leeuwen met nog drie wedstrijden te gaan de achtste positie.

martijn v leeuwen.03