Download de KNAF app

Pech ontneemt KTF-karttalent Martijn van Leeuwen uitzicht op topklassering bij laatste ronde CIK-FIA Europees Kampioenschap KF

Persbericht KTF vLeeuwen 1
Grantham (Groot-Brittannië), 1 september 2014 – Met een zesde startplaats in de prefinale had KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen alle uitzicht op een topklassering bij de vierde ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF op het Engelse PF International circuit. Een volgelopen carburateur zorgde er echter voor dat het 15-jarige KTF-talent zijn fraaie positie op de startopstelling niet kon innemen en als 34ste en laatste met een flinke achterstand aan de prefinale moest beginnen; met als resultaat een 26ste startplaats voor de finale. Een wereldstart gaf nog enige hoop, maar een aanrijding maakte de coureur van Keijzer Racing definitief kansloos, waardoor hij als 26ste werd geklasseerd. In de titelstrijd eindigde Van Leeuwen op een negende plaats.

De vierde en laatste wedstrijd van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF werd verreden op het Engelse PF International circuit. Na een vijfde plaats in de laatste wedstrijd begon KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen als negende in de tussenstand aan de afsluitende ronde van deze prestigieuze titelstrijd. In de vrije trainingen waren de resultaten van de rijder van Keijzer Racing nog wat wisselend, maar in de kwalificatie toonde het 15-jarige KTF-talent zijn ware snelheid door in het uit 51 deelnemers bestaande veld de tiende tijd op de klokken te zetten. Dat betekende voor Van Leeuwen een vierde startplaats in de kwalificatieheats, waarin het jonge talent met een derde, twee keer een vierde en een vijfde plaats vervolgens ook voortdurend in de voorhoede te vinden was.

Persbericht KTF vLeeuwen 2

Door dit fraaie resultaat mocht Van Leeuwen in de prefinale, die bepalend is voor de startvolgorde in de finale, vanaf een kansrijke zesde positie beginnen. Nog voor de eerste meter gereden was, sloeg de pechduivel echter toe. "De start van onze race werd uitgesteld en in de tijd die we moesten wachten, is de carburateur volgelopen met benzine. Starten lukte daardoor niet meteen en in de formatieronde hield de motor ook nog ontzettend in", keek Van Leeuwen op zijn pech terug. De KTF-rijder kon daardoor zijn plaats op de startopstelling niet innemen en pas aan zijn race beginnen toen het veld allang onderweg was. Vanaf een 34ste plaats wist Van Leeuwen zich nog op te werken naar plaats 26, tevens zijn nagenoeg kansloze uitgangspositie voor de finale. Van Leeuwen ging echter niet bij de pakken neerzitten en met een wereldstart wist hij in de finale meteen al tien rijders te passeren. In de derde bocht ging het echter mis. "Het veld schoof als een harmonica in elkaar waarbij ik een duw kreeg en tegen mijn voorligger reed. Die spinde, onze karts haakten in elkaar en toen stonden we vast." Met een grote achterstand moest Van Leeuwen zijn wedstrijd als 30ste vervolgen. Vanuit deze kansloze positie wist de KTF-rijder nog een paar plaatsen te winnen om uiteindelijk als 26ste te worden geklasseerd. Door zijn in de kwalificatieheats verdiende punten behield Van Leeuwen zijn negende plaats in het kampioenschap, maar dat was uiteraard een stuk minder dan waarop hij gezien zijn getoonde snelheid had gehoopt en gerekend.