Download de KNAF app

Opmars Rinus van Kalmthout in Florida Winter Tour strandt in zicht van het podium

rvk fwt finale
KNAF Talent First-coureur Rinus van Kalmthout is het seizoen 2016 begonnen in Amerika tijdens de Florida Winter Tour op de Homestead Miami Speedway. Na een wat tegenvallende kwalificatie wist Van Kalmthout zich in de klasse Rotax Max senioren in de heats naar voren te knokken en had hij in de finale vanaf de vierde positie uitzicht op het podium. Een fikse aanrijding wierp de jonge Hoofddorper echter terug naar de achterhoede, waarna met een gehavende kart een 15e positie het maximaal haalbare was.

Tekst en foto's: PR

Na het vice-kampioenschap bij zowel de Europese als de Amerikaanse Rotax Max Senioren besloot Rinus van Kalmthout in 2016 opnieuw in deze mooie kartseries uit te komen. "Het is fantastisch om tegen de sterkste karters van de wereld uit te komen. Vorig seizoen heb ik enorm veel geleerd en ik heb er samen met mijn team voor gekozen om dit seizoen weer op het hoogste niveau te gaan karten bij de Rotax Max senioren", legt de KNAF Talent First-coureur zijn keuze uit.

Als voorbereiding op de titelstrijd opende Van Kalmthout het seizoen tijdens de door MAXSpeed Entertainment groots opgezette Florida Winter Tour op de Homestead Miami Speedway. Aan de Florida Winter Tour doen ook diverse bekende coureurs mee, zo staan Rubens Barrichello en Robert Wickens op de lijst van inschrijvers in de klasse DD2 Masters.

rvk fwt vrijdag
De vrije trainingen, kwalificatie en de eerste heat op vrijdag vielen letterlijk in het water; er stond na hevige regenval zoveel water op de baan dat het onmogelijk was om te racen. Op zaterdag was de baan weer droog en kon het programma wel aanvangen. De kwalificatie verliep voor de 15-jarige karter echter niet zoals gewenst, een 16e startplek in de drie te rijden heats maakte het niet eenvoudig om naar een goede uitgangspositie voor de prefinale te rijden.

Toch kwam Van Kalmthout al snel in een goed ritme en wist hij zich na drie goede heats in de prefinale naar de 8e positie te knokken. In de finale over 25 ronden was daarmee nog alles mogelijk en bij de start wist Van Kalmthout al direct de 7e plek te veroveren. In de derde ronde passeerde de ontketende Van Kalmthout in één beweging drie man en leek het podium binnen bereik. In de volgende bocht werd de Nederlander echter aangereden en hij viel daardoor terug naar de 25e plaats. Met een behoorlijk gehavende kart kwam Van Kalmthout in de finale uiteindelijk toch nog als 15e over de finish.

rvk fwt koeneusa
"We hebben veel progressie geboekt, maar in de finale zat het jammer genoeg niet mee. Hopelijk hebben we volgende maand meer geluk bij de start van de Europese Rotax Wintercup in Valencia", blikt Van Kalmthout terug op zijn eerste kartevent van 2016. "Ik wil mijn team KoeneUSA, mijn teambaas Jan Daems, mijn engineer Tarra, mijn ouders en natuurlijk mijn sponsors bedanken."

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.