Download de KNAF app

Nederlandse karttalenten zien snelheid niet beloond in tweede ronde CIK-FIA Karting Academy Trophy

1436770611-dylan buys
Met een overwinning in de prefinale had Dylan Buys tijdens de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy in Genk alle uitzicht op het podium. Vertrokken vanaf poleposition werd het 14-jarige Nederlandse karttalent in de finale op een kansrijke vijfde plaats liggend echter door een tegenstander geraakt en zag daarmee een topklassering in rook opgaan. Glenn van Berlo toonde zijn snelheid met een vierde plaats in de tweede kwalificatieheat. Een uitstapje wierp het 13-jarige karttalent echter ver terug in het klassement. In de finale werd Van Berlo als vijftiende geklasseerd.

De tweede wedstrijd van de CIK-FIA Karting Academy Trophy werd verreden op het bekende Belgische kartcircuit van Genk. Om de kansen voor de zeer jonge karters zo gelijk mogelijk te houden, wordt in de Academy Trophy gereden met volledig identieke Parolin-karts en worden de motoren na elke heat onderling gewisseld. Deelnemers kunnen uitsluitend worden afgevaardigd door de nationale autosportfederaties. Door de KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) zijn dit jaar de 14-jarige Dylan Buys uit Ugchelen en de 13-jarige Glenn van Berlo uit Veghel geselecteerd om in het 49 deelnemers tellende veld de Nederlandse eer hoog te houden.

1436770664-buys vanberlo
Vanaf een startplek net buiten de top tien reed Buys een tweetal uitstekende kwalificatieheats. In de eerste race wist het jonge talent op te klimmen naar plaats vijf, om in de tweede manche zelfs als derde te worden geklasseerd. Daarmee mocht Buys in de prefinale, waarvan de uitslag bepalend is voor de startopstelling van de finale, vanaf plek vijf beginnen. Op een langzaam opdrogende baan reed het 14-jarige Nederlandse talent een weergaloze race, was de snelste rijder op de baan en pakte in het 34 deelnemers tellende veld een afgetekende overwinning. Gestart vanaf poleposition miste Buys in de finale net wat snelheid, maar wist zich toch te handhaven in de strijd om de plaatsen drie tot en met zes. Met nog een paar ronden te gaan werd de Nederlander echter door een tegenstander geraakt en zag daarmee een mogelijke podiumpositie in rook opgaan. Buys werd als 29ste geklasseerd.

1436770633-dylan buys
Van Berlo was in de trainingen zelfs nog iets sneller dan Buys, maar kwam in de eerste kwalificatieheat in de problemen toen hij op de zevende plaats liggend een foutje maakte en als 27ste de finish passeerde. Met een bijzonder fraaie vierde plaats in de tweede kwalificatieheat herstelde het 13-jarige karttalent zich weliswaar uitstekend, maar moest desondanks de prefinale vanaf plek 19 aanvangen. Een enerverende race leverde uiteindelijk een dertiende positie op. Vanaf deze startplaats zat Van Berlo in de finale vast in het middenveld, leverde een aantal mooie gevechten en legde beslag op plaats vijftien. Met nog één wedstrijd te gaan staat Buys in het tussenklassement op een twaalfde plaats, terwijl Van Berlo plaats veertien bezet.

glenn van berlo
KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau over het optreden van de twee door de KNAF afgevaardigde talenten: "Ze hebben allebei heel goed gereden, zaten er wat snelheid betreft uitstekend bij en hebben veel ervaring opgedaan. Dylan was in de prefinale grandioos, maar miste in de finale wat topsnelheid. Zo'n crash is dan pech, want een top vier klassering was mogelijk geweest. Glenn was ook heel snel, maar door dat ene foutje kwam hij in het middenveld terecht en dan is het in deze gelijkwaardige competitie heel moeilijk om nog naar voren te komen. Hij had zeker in de top acht kunnen eindigen. Het moet echter ook een beetje meezitten."

martijn van leeuwen.02
In Genk werd ook de derde ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KZ en KZ2 verreden. In deze laatste klasse kwam KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen voor het eerst aan de start. Met een derde positie in de vierde kwalificatieheat toonde de CRG Keijzer Racing-piloot ook in deze voor hem nieuwe klasse direct zijn snelheid, maar een straf in de tweede heat wierp het 16-jarige karttalent terug naar de twintigste startpositie voor de prefinale. Daarin zag Van Leeuwen de finish niet, waardoor de KTF-rijder de finale vanaf plaats dertig moest beginnen. Een inhaalrace leverde uiteindelijk toch nog een 19de positie op.