Download de KNAF app

Nederlandse karttalenten op EK-podium in Spanje

Met een derde plaats voor KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen in de KF-Junior klasse en eenzelfde podiumpositie voor Max Verstappen in de klasse KF, hebben twee jonge Nederlandse karttalenten van zich doen spreken bij de eerste ronde van het Europees Kampioenschap in het Spaanse Alcaniz. Gedurende het hele weekend waren beide Nederlanders in de kop van het veld te vinden en bekroonden hun sterke optreden met een zwaarbevochten derde plaats in de finale. "Martijn en Max hebben het supergoed gedaan, maar ook Jarno Opmeer heeft met het bereiken van de finale uitstekend gepresteerd", aldus een tevreden Marco du Pau, KNAFTalent First-bondscoach voor de karting.

De eerste ronde van het CIK-FIA European Championship KF en KF-Junioren werd verreden in het Spaanse Alcaniz, onderdeel van het autosportcomplex Motorland Aragon. In de klasse KFJ kwamen de twee KNAF Talent First-karttalenten Martijn van Leeuwen en Jarno Opmeer aan de start. De 14-jarige Van Leeuwen reed in de kwalificatie al naar een uitstekende zesde tijd, om in de pre-finale zelfs op te klimmen naar plaats twee. Dit betekende een derde startplaats voor de finale, een positie die het KTF-karttalent na een felle strijd tot de finish wist te behouden. "Na de heats wist ik dat een podiumresultaat mogelijk moest zijn. Het ging heel goed en met een derde plaats ben ik dik tevreden", aldus een opgetogen Van Leeuwen. Ook Opmeer deed van zich spreken. Het pas 13-jarige KTF-talent moest

martijn van leeuwen  122  prefinal ek alcaniz 449x299

in het competitieve veld in de kwalificatie nog genoegen nemen met een 43ste tijd. In de heats wist Opmeer zich terug te vechten naar plaats 28, om zich vervolgens zelfs als 18de voor de finale te kwalificeren. In de tweede ronde van de eindstrijd moest het jeugdige talent met een technisch probleem opgeven.

In de KF-klasse hield Max Verstappen de Nederlandse eer meer dan hoog. Na een vijfde plaats in de kwalificaties wist Verstappen via een mooie inhaalrace zelfs de pre-finale op zijn naam te schrijven. In de finale verloor Verstappen bij de start een paar plaatsen, maar vocht zich terug om uiteindelijk direct achter het leidende duo de finish te passeren. Daarmee net als in de KFJ-klasse ook hier een Nederlands karttalent op het podium. KFT-talent Kim Oomen was in Spanje minder gelukkig. De 15-jarige rijdster haalde in de KF-klasse de finale niet.

Marco du Pau kon dan ook als bondscoach van de KTF-karttalenten tevreden op het weekend terugkijken. "Martijn en Max hebben een super-prestatie neergezet en zowel wat tijden als uitslagen betreft uitstekend gereden. Maar ook petje af voor Jarno. Ondanks dat het zijn eerste jaar in deze klasse is, zat hij wat tijden betreft constant in de top zes. In de kwalificatie liep het technisch even tegen, maar hij kon zich toch terugvechten tot een plaats in de finale. Kim heeft in het verleden al laten zien met de top mee te kunnen. Motorisch lukte het echter niet waardoor ze topsnelheid tekort kwam en dat is op dit circuit met zijn lange rechte stukken niet meer goed te maken."

max verstappen ec kf podium finale  01 500x333