Download de KNAF app

Nederlanders in een FIA of CIK Europees of Wereldkampioenschap

De kart- en autosport kent vele kampioenschappen waarbij de officiële FIA en CIK Europese en Wereldkampioenschappen de top van de piramide vormen. In deze 'top' is Nederland gelukkig ook goed vertegenwoordigd. KNAF Fast News houdt de verrichtingen van onze landgenoten in de gaten.

Over de gehele wereld bedraagt het aantal officiële FIA Europese en Wereldkampioenschappen zo'n dertig, terwijl er daarnaast ook nog voor de diverse CIK EK's en WK's wordt gestreden . In lang niet alle kampioenschappen komen Nederlanders in actie, maar gelukkig zijn er toch redelijk wat landgenoten op het hoogste niveau actief. KNAF Fast News houdt de verrichtingen van onze landgenoten die aan zo'n vooraanstaand kampioenschap meedoen in de gaten.

Formule 1
In de Formule 1 kwamen afgelopen weken Giedo van der Garde en Robin Frijns in actie. Helaas niet in wedstrijdverband, maar tijdens de vrijdagtraining en/of testdagen maakte het Nederlandse duo toch waardevolle testkilometers en lieten zij zich van hun beste kant zien.

frijns 225x150vdgarde 01 225x150

Tom Coronel
In het World Touring Car Championship is Tom Coronel actief. De routinier kende de slechtst denkbare start van het seizoen en van 'actief' was in eerste instantie nog nauwelijks sprake. Bij de eerste race op Marokkaanse bodem zag de met een Chevrolet Cruze uitkomende Coronel de finish niet, terwijl de ROAL Motorsport-rijder kort na de start van race twee bij een zware crash betrokken was. Zijn auto raakte daarbij zodanig beschadigd dat Coronel de races op Paul Ricard moest missen en pas afgelopen weekend in Hongarije weer kon aanhaken. Met zijn volledig nieuw opgebouwde Cruze deed de Mc Gregor-piloot het meteen uitstekend. De eerste wedstrijd op de bochtige Hungaroring leverde een achtste plaats op, terwijl Coronel er in race twee in slaagde om de tot nu toe oppermachtige Citroën-trein achter zich te houden en zo de vierde plaats voor zich opeiste.

coronel 01 225x150coronel 02 225x150

Drie landgenoten in Formule 3
In het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 zijn maar liefst drie Nederlanders actief. Over de verrichtingen van KNAF Talent First-rijder Max Verstappen is elders in deze KNAF Fast News veel meer te lezen. Maar dat de 16-jarige Verstappen met een vijfde en tweede plaats op Silverstone en zijn eerste overwinning op Hockenheim indruk heeft gemaakt, mag duidelijk zijn. Zijn teamgenoot bij Van Amersfoort Racing is de Limburger Jules Szymkowiak. De debutant bracht het op Silverstone tot een 19de , 24ste en 20ste plaats. Hockenheim leverde naast een uitvalbeurt twee keer een 16de plaats op.

szymkowiak 01 500x333

Dennis van de Laar komt dit jaar uit voor het Italiaanse Prema Powerteam. De Zandvoorter legde in Silverstone beslag op plaats 11, 9 en 12 en kwam in Hockenheim tot een 19de, 12de en 13de klassering. Vooral in de eerste race was Van de Laar ongelukkig toen zijn auto in de laatste ronde zonder brandstof stilviel.

vdlaar 01 500x333

Rally

In het FIA European Rally Championship rijdt Kevin Abbring in een Peugeot 208 T16 van het officiële Rally Academy Team van Peugeot Sport. Aan snelheid geen gebrek bij de Nederlander, maar geluk is tot nu toe een andere zaak. Zowel in Griekenland als in Ierland moest Abbring vanuit kansrijke positie door technische problemen opgeven.

abbring 02 225x150abbring 01 220x165

Wie nog meer?
De meeste FIA en CIK kampioenschappen staan nu op het punt van beginnen. Zijn er deelnemers die aan het volledige kampioenschap meedoen en die in het overzicht ontbreken, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..