Download de KNAF app

Moeilijke start in de Rally van Portugal

Vandaag stonden 6 klassementsproeven op het programma in de vooraf als zwaar bestempelde WRC Rally van Portugal. Maar de omstandigheden vandaag waren zo slecht dat de organisatie halverwege de dag moest besluiten om de rally te onderbreken. Zaterdag hoopt men op betere weersomstandigheden, zodat de rally kan worden vervolgd.

Door de hevige regenval en mist was het te gevaarlijk geworden en vele toprijders moesten door crashes en technische malheur de strijd staken. De drie Nederlandse equipes hielden knap stand; Peter van Merksteijn jr. (Citroën DS3 WRC) nestelde zich op een knappe zevende plaats, terwijl Dennis Kuipers (Ford Fiesta WRC) op korte afstand de achtste plaats inneemt na de tweede dag. KNAF Talent First rijder Timo van der Marel deed het in de WRC Academy ook goed en staat op de 4e plaats in het tussenklassement. De Fin Mikko Hirvonen leidt de Rally van Portugal.

Timo van der Marel
Niet alleen voor Timo van der Marel was het een lastige start, want alle deelnemers kenden de nodige problemen. Van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof gingen donderdagavond op de drie nachtelijke proeven voorzichtig van start. Met hun Ford Fiesta R2 stonden ze donderdagavond na vier klassementsproeven zesde, maar vrijdag klom de KNAF Talent First rijder al snel op naar de vierde plaats. "Het was niet eenvoudig gisteravond en vandaag; de omstandigheden waren echt erbarmelijk. Ik heb nog nooit zo iets meegemaakt. Het was een grote modderpoel en het was echt lastig rijden. Hopelijk ziet het er morgen beter uit," vertelde Timo van der Marel in het Service Park bij het Algarve Stadion in Faro. Meer dan de helft van de deelnemers wist vandaag niet eens de zevende klassementsproef te bereiken, zo ook Timo van der Marel: "Op de verbindingsetappe van KP6 naar KP7 moesten wij een klein beekje doorkruisen, maar vandaag was het een 70 cm diepe en brede wildstromende rivier. Er stond een rallyauto midden in vast en iedereen die achter deze deelnemer kwam moest onverrichter zake terug. Dat was nog een hele lastige opgave en het kostte ons bijna drie uur!" Voor de WRC Academy rijders staan zaterdag nog slechts 3 klassementsproeven op het programma, waarna de finishvlag al voor hen valt. "We hadden liever nog wat meer gereden, maar zo is nu eenmaal het reglement," licht Erwin Berkhof de situatie toe.

timo portugal 2012 - 1 250x167timo portugal 2012 - 2 250x167