Download de KNAF app

Moeilijke bandenkeuze Van der Marel bij start Deutschland Rally

Toen vrijdagochtend de eerste equipes in Trier van start gingen voor de voor het wereldkampioenschap meetellende ADAC Rallye Deutschland zag de lucht er dreigend uit en vielen er ook nog wat regendruppels. Dat was voldoende voor een aantal teams om onzeker te zijn over de juiste bandenkeuze, ook bij de fabrieksteams! Timo van der Marel dacht het zekere voor het onzekere te nemen door achter met intermediates te gaan rijden en voor met slicks.

Voor KNAF Talent First rijder Timo van der Marel en zij navigator Erwin Berkhof pakte die keuze niet goed uit en daarom verloor hij direct op de eerste proef kostbare tijd. Toch wist hij de rest van de dag uit de problemen te blijven en was hij opgelucht met zijn 6e plaats in de WRC Academy aan het eind van de eerste dag. De andere Nederlandse deelnemers boekten geweldige resultaten achter het onaantastbaar lijkende Franse duo Sébastien Loeb en Sébastien Ogier, beiden rijdend in een Citroën DS3. KNAF Talent First rijder Dennis Kuipers staat op een geweldige 9e plaats na 6 proeven, met Peter van Merksteijn junior niet ver daarachter op de 11e plaats. Verrassing van de dag was toch wel Hans Weijs junior; de KNAF Talent First winnaar van 2005 reed in zijn door Volkswagen Motorsport ingezette Skoda Fabia S2000 vlak achter de top-WRC teams en staat op de 14e plaats in het algemeen klassement en derde in de klasse van de S2000 auto's.

Timo van der Marel "Ja op de eerste proef gokte ik met de banden en dat pakte verkeerd uit. Ik dacht met die intermediates ook banden (slicks) te sparen voor zaterdag, maar de grip was onvoldoende waardoor we veel te veel overstuur (= auto breekt achter uit) hadden. Daardoor raakte ik even de controle kwijt en raakten we een stoeprand, gelukkig zonder lek te rijden, maar de concentratie was even weg," vertelde Timo van der Marel, die er aan toevoegde: "Maar we moeten ook nog veel leren; dit is pas mijn vijfde echt grote rally die ik rij!" De derde proef van de dag werd na een zware crash stilgelegd, waardoor alle WRC Academy deelnemers de proef 'geneutraliseerd' aflegden.

duitsland timo van der marel dag 1 110819

Ook in de tweede ronde van drie proeven hadden Van der Marel en navigator Erwin Berkhof geen goede start, hoewel ze op de 4e proef 15 seconden sneller waren dan vanochtend. Op de volgende proef werd de 7e tijd genoteerd en op de slotproef van de dag (Moselland) zette Timo een uitstekende derde tijd op de klokken: "Dat betekende meteen weer twee plaatsen winst in het klassement; zesde op anderhalve minuut van nummer 1 is met nog 150 proefkilometers te gaan zeker geen kansloze exercitie. We gaan er zaterdag echt goed voor zitten om een podiumplaats te halen," aldus een strijdlustige Timo van der Marel vanavond in het servicepark in Trier. De Spanjaard Yeray Lemes leidt het WRC Academy klassement.

ADAC Rallye Deutschland.
In het algemeen klassement maken de beide Citroën fabrieksteams (Loeb en Ogier) de dienst uit, mede omdat Ford-rijders Hirvonen en Latvala steken lieten vallen. Loeb leidt na 6 proeven en begint zaterdag met een voorsprong van 7,4 seconden op zijn teamgenoot Ogier. Derde staat de Fin Mikko Hirvonen met een achterstand van niet minder dan 1 minuut 18,1 seconden! Zaterdag staan er 8 klassementsproeven op het programma, met twee keer de militaire Panzerplatte bij Baumholder, met ruim 34 km een ware slijtageslag voor mens en machine.