Download de KNAF app

Max Verstappen soeverein naar eerste Formule 3-overwinning

Hockenheim (Duitsland), 5 mei 2014 - Sneller dan wie dan ook voor mogelijk had gehouden, heeft Max Verstappen zijn eerste zege in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 al binnen. Op de Hockenheimring leidde de KNAF Talent First-rijder in pas zijn tweede raceweekend van start tot finish en pakte zo op meer dan overtuigende wijze de winst. Met zijn 16 jaar is Verstappen de jongste winnaar ooit in deze felbevochten titelstrijd. "Deze race en overwinning zijn geweldig. Ik ben echt heel erg blij en wil het Van Amersfoort Racing team bedanken voor het harde werk", aldus Verstappen na het aanhoren van het Wilhelmus en nog drijfnat van de champagne.

2014-fia-f3-02-suer-4950 500x334

De tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 werd verreden op het Duitse Grand Prix-circuit van Hockenheim. Na zijn indrukwekkende optreden op Silverstone, waar Max Verstappen bij zijn autorensportdebuut meteen een tweede plaats scoorde, waren de verwachtingen weliswaar hooggespannen, maar dat de 16-jarige KNAF Talent First-rijder in de derde wedstrijd van het weekend zo dominant naar zijn eerste overwinning zou rijden, was zelfs meer dan hijzelf had durven dromen. Vanaf poleposition was Verstappen meteen goed weg en hoewel hij zijn voorsprong door een safetycar-situatie teniet zag gaan, reed het Nederlandse talent na de herstart meteen weer bij de concurrentie weg, om vervolgens onbedreigd naar de overwinning te rijden. "Mijn start was heel goed, ik schrok er zelf van. Daarna had ik de hele race een voorsprong van een dikke seconde. Ik wilde niet teveel pushen om zo mijn banden te sparen", vatte Verstappen zijn indrukwekkende race samen. De pas 16-jarige Verstappen is de jongste winnaar in de geschiedenis van het FIA EK Formule 3.

2014-fia-f3-02-suer-5002 500x334

Met zijn eerste zege nam Verstappen revanche voor de pech in de eerste twee races van het Hockenheim-weekend. Het was ook niet voor niets dat hij zijn Van Amersfoort Racing team zo nadrukkelijk bij het succes betrok. In de eerste race raakte de als vierde vertrokken Verstappen door een remfout bij een aanrijding betrokken en viel daardoor uit. In de kwalificatie voor race twee en drie herpakte de KTF-rijder zich met twee keer de poleposition, de eerste polepositions uit zijn nog korte Formule 3-carrière. Een technisch probleem gooide echter roet in het eten waardoor Verstappen in race twee niet van start kon gaan en zijn team voor race drie de volledige elektronica van zijn auto moest vervangen. Dit lukte, met het fraaie resultaat van de eerste FIA EK Formule 3-overwinning en het Wilhelmus als ultieme beloning.

2014-fia-f3-02-suer-5089 500x334

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de autorensport over het tweede Formule 3-weekend van Verstappen: "Max heeft zich fantastisch hersteld na de twee dompers van race één en twee. Hij heeft in de kwalificaties en race drie ontzettend goed gereden, dat smaakt naar meer en belooft veel voor de toekomst. Snel is hij zondermeer, alleen moet hij nog meer wedstrijdervaring opdoen. Veel rijden en het liefst in een strijdende groep met veel rijders om zich heen, dat is belangrijk."