Download de KNAF app

Max Verstappen op de Hockenheimring naar tiende zege en plaats drie in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3

persbericht ktf verstappen 1 500x333

Max Verstappen heeft tijdens het afsluitende weekend van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 op de Hockenheimring zijn tiende zege in dit prestigieuze kampioenschap geboekt. Daarmee heeft de 17-jarige KNAF Talent First-rijder in zijn eerste seizoen zelfs meer wedstrijden op zijn naam geschreven dan kampioen Esteban Ocon. Een fraaie inhaalrace vanaf plaats negen leverde voor Verstappen in de tweede wedstrijd, ondanks een gebrek aan motorvermogen, een vijfde positie op, terwijl de Van Amersfoort Racing-coureur in de laatste race door hetzelfde euvel geplaagd werd en als zesde de finish passeerde. In de eindstand van het kampioenschap legde Verstappen beslag op plaats drie. "Het is een super seizoen geweest. Vooraf had ik hier wel voor getekend. Ik heb de meeste overwinningen van iedereen behaald, daar mogen we heel trots op zijn", aldus Max Verstappen.

Het laatste raceweekend van Max Verstappen in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 vormde een aardige afspiegeling van het hele seizoen: extreem snel, een soevereine overwinning, messcherpe inhaalacties, maar ook een dosis pech. In de eerste kwalificatie zette de KNAF Talent First-rijder de snelste tijd op de klokken, om na een perfecte start vanaf poleposition de wedstrijd volledig te domineren. Met een voorsprong van bijna vier seconden pakte Verstappen de overwinning, zijn tiende van het seizoen in het FIA EK F3. Daarmee scoorde de KTF-rijder zelfs meer zeges dan kampioen Esteban Ocon.

persbericht ktf verstappen 4 500x333

In de tweede kwalificatie miste Verstappen echter opeens topsnelheid en grip, waardoor de Van Amersfoort Racing-rijder bleef steken op een negende respectievelijk achtste tijd. Ondanks dat op Hockenheim maar op weinig plaatsen kan worden ingehaald en dat in de slipstream rijden erg moeilijk is, wist Verstappen in de tweede race met een aantal messcherpe inhaalacties posities goed te maken en vanaf startplaats negen op te rukken naar plaats vijf. De laatste race verliep moeizamer en bleef de net 17-jaar geworden KTF-rijder, die volgend jaar bij Scuderia Toro Rosso zijn Formule 1-wedstrijddebuut maakt, steken op plaats zes. Dat hij daarbij een fraai wiel-aan-wiel duel met Ocon in zijn voordeel besliste en opnieuw beste rookie werd, was slechts een pleister op de wonde. "In race twee en drie miste de motor vermogen. We hadden zeker niet meer vleugel staan dan de rest, maar toch liepen ze bij me weg op het rechte stuk", aldus Verstappen. In de eindstand van het kampioenschap eindigde het Nederlandse talent op een derde plaats. Voor Verstappen staat er nu nog één Formule 3-wedstrijd op het programma, de prestigieuze Grand Prix van Macau.

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de autorensport: "Max heeft het maximale eruit gehaald. Hij miste gewoon teveel motorvermogen en daardoor snelheid om in race twee en drie een vuist te kunnen maken. Erg jammer want een tweede plaats in het kampioenschap was anders zeker mogelijk geweest."