Download de KNAF app

Max Verstappen ook in de straten van Pau naar het podium

Pau (Frankrijk), 11 mei 2014 - Max Verstappen heeft op het lastige stratencircuit van het Zuid-Franse Pau een derde plaats uit het vuur gesleept. Met drie uit drie heeft de KNAF Talent First-rijder nu in alle raceweekenden van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 het podium gehaald. Na het succes van zaterdag zat het de 16-jarige Verstappen in de twee races die op zondag in Pau werden verreden niet mee. In de tweede race spinde de Formule 3-debutant in derde positie liggend op de natte baan tegen de vangrail, terwijl het KTF-talent in de laatste race na een uitstekende start door een concurrent in de vangrail werd gedrongen en met zijn neus tegen de muur eindigde. Mixed feelings derhalve voor de Van Amersfoort Racing-rijder die na drie raceweekenden al tot de absolute top van het FIA EK F3 wordt gerekend.

persbericht ktf verstappen pau 01 500x333

Een week na zijn spraakmakende eerste overwinning in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 stond voor Max Verstappen met de 'Grand Prix de Pau' alweer het derde raceweekend op de kalender. De tegenstelling ten opzichte van de hogesnelheidsbochten van Silverstone en Hockenheim had bijna niet groter kunnen zijn. Pau is een stratencircuit waarbij ieder foutje meedogenloos door de direct naast de baan staande vangrail wordt afgestraft en waar inhalen bijna onmogelijk is. Een goede startpositie is daarmee van groot belang. In de kwalificatie toonde Verstappen meteen zijn snelheid en vocht een heroïsche strijd uit om de poleposition, maar miste deze drie keer op een fractie van een seconde en moest, omdat het veld in twee groepen was opgedeeld, genoegen nemen met startplaats drie.

persbericht ktf verstappen pau 02 500x333

Bij de races op Pau moest meteen worden teruggedacht aan de profetische woorden van teambaas Frits van Amersfoort voor aanvang van het seizoen. "Jantje lacht, Jantje huilt zal echt wel een keer van toepassing zijn." In de eerste wedstrijd behield Verstappen na de start zijn derde positie, slaagde er nog bijna in om met een fraaie actie de tweede plaats te veroveren, maar toen dit teveel risico's met zich mee zou brengen, koos Verstappen ervoor genoegen te nemen met de derde positie. "De rijder voor me verremde zich bij de hairpin. Ik kon daardoor meteen naast hem komen, maar inhalen lukte gewoon niet. Ik heb me vervolgens bewust terug laten zakken. Het was of dat, of allebei de muur in en dat wil je niet", aldus de verstandige woorden van de rookie. De tweede race werd op een natte baan verreden en opnieuw leek Verstappen regelrecht op weg naar een derde podiumpositie. In de twaalfde ronde maakte de KTF-rijder echter kennis met de harde wetten van een stratencircuit en spinde de vangrail in.

Ook in de derde race zag Verstappen de finish niet, al kon het 16-jarige talent daar weinig aan doen, want na een perfecte start werd hij door een concurrent de vangrail in geduwd. "Ondanks dat ik met mijn voorwiel al naast hem zat, gaf hij me te weinig ruimte. De voorvleugel en wielophanging raakten daarbij beschadigd en bij het aanremmen van de chicane brak de voorwielophanging af, waardoor ik niet meer in kon sturen en de muur inging. Dit is niet de manier om een weekend te eindigen", aldus een teleurgestelde Verstappen. Desondanks had de Nederlander ook nu weer zijn snelheid getoond en staat als debutant nu vierde in de tussenstand van het prestigieuze FIA Europees Kampioenschap Formule 3.

persbericht ktf verstappen pau podium 500x333