Download de KNAF app

Mats van den Brand tweede in RC4-klasse bij Belgische Sezoensrally

Bocholt (België), 18 mei 2014 - KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand is het seizoen uitstekend begonnen. In België wist Van den Brand in de Sezoensrally bij zijn eerste optreden met de VRS Ford Fiesta R2 beslag te leggen op een tweede plaats in zijn klasse en stond na 159 kilometer aan verraderlijke klassementsproeven op een keurige veertiende plaats in het totaalklassement. "Het ging vanaf de eerste proef al meteen heel erg goed en daarbij was ook de auto perfect. Ik ben echt dik tevreden", blikte Van den Brand op zijn eerste rally van dit jaar terug.

persbericht ktf vdbrand sezoensr.01 500x333

De tweede plaats in de RC4-klasse krijgt nog meer aanzien als men bedenkt dat Mats van den Brand nauwelijks een week voor de Sezoensrally nog niet zeker was van deelname. Mede door Verkooijen Rally Sport en Stichting Rally Racing Oirschot kwam er een plaatsje voor het 23-jarige talent beschikbaar in de Ford Fiesta R2, precies het type auto waar de rallyrijder uit Sint-Oedenrode voor dit seizoen zijn zinnen op had gezet. De KNAF Talent First-rijder liet zien waarom hij tot de KTF-rallyselectie behoort en vorig jaar met overmacht de titel veroverde in de Nissan 350Z Challenge. Ondanks de korte voorbereiding reed Van den Brand op het verraderlijke gravel waar de Sezoensrally om bekend staat, een foutloze wedstrijd.

Voor Van den Brand was het doel voor zijn eerste rally van 2014: 'kilometers maken en vertrouwen opbouwen met de Fiesta R2'. De KTF-rijder begon dan ook behoudend aan de rally, maar lag desondanks na drie proeven al op een tweede plaats in zijn klasse. Genavigeerd door zijn vaste copiloot en uit de streek afkomstige Eddy Smeets, wist Van den Brand het tempo verder te verhogen, op te klimmen in het algemeen klassement en de tweede plaats in de RC4-klasse steeds steviger in handen te nemen. Met onder andere een snelste tijd in zijn klasse in de voorlaatste proef, kwam de tweede plaats in de RC4-klasse geen moment meer in gevaar en wist Van den Brand uiteindelijk beslag te leggen op een keurige veertiende plaats in het algemeen klassement. Omdat drie equipes buiten mededinging reden, was dit in het geschoonde klassement zelfs goed voor een elfde plaats.

persbericht ktf vdbrand sezoensr.02 500x333

Van den Brand keek dan ook tevreden terug. "Het was natuurlijk best even wennen, want een rally rijden is toch iets anders dan testen en karten wat ik de laatste tijd heb gedaan. Het ging echter meteen goed. In proef drie was ik te voorzichtig waardoor het gat met de koploper iets groter werd. Daarna was het verschil echter vaak nauwelijks meer dan een seconde per proef. Daarbij bleef ook de auto de hele rally perfect en zijn we geen enkel technisch probleem tegengekomen. Ik wil hierbij Verkooijen Rally Sport en KNAF Talent First dan ook hartelijk bedanken voor de kans die ze me gegeven hebben", aldus een blije Van den Brand na de finish van de 38ste Sezoensrally. Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de rally, kon tevreden terugkijken op de prestaties van Van den Brand. "Zeker als je in aanmerking neemt dat Mats al zo'n lange tijd niet meer in een rallyauto had gezeten, heeft hij keurig gereden en de auto netjes aan de finish gebracht. Een tweede plaats is dan een mooie bonus."

(Foto's: MikeDeHigh.com)