Download de KNAF app

Mats van den Brand in een Fiesta R2!

De Ford Fiesta Sport Trophy begint steeds meer voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse rallysport. De 22-jarige KNAF Talent First rijder, Mats van den Brand, zal, op uitnodiging van Tonnie van Deijne tijdens de aankomende East Belgian Rally (27 en 28 September) deelnemen in de potente Ford Fiesta R2.

KNAF Talent First
"Dit is een unieke kans om te kijken waar we staan in de internationale rallysport. Ik ben nu bijna twee jaar aan het rijden en ik heb in die tijd al erg veel geleerd. Vooral dit jaar is echt een goed leerjaar geweest. Dankzij het KNAF Talent First programma, onder leiding van Gerard Grouve en Maarten van Wesenbeeck, hebben we deze zomer een druk programma afgewerkt in een korte tijd.

fiesta 300x169

Een asfalt cursus bij Rob Wilson in Engeland, gevolgd door een Fiesta R2 test in Riol met Alex Fiorio. Eén week later reden we alweer mee in de Recce only van de ADAC WRC Rally Duitsland en we sloten deze drukke periode af met een simulator sessie bij Sim Delft. Je neemt tijdens zo'n simulator test plaats in een formule auto of een circuit auto, die overigens ook als rallyauto gebruikt kan worden, en werkt daar verschillende simulaties af. Je kunt daar aan je concentratie werken en je lijnenwerk perfectioneren. Ze gebruiken de data van de simulatie om te kijken waar je jezelf kunt verbeteren. Allemaal zeer leerzaam maar ook gewoon echt heel leuk om te doen. Buiten dit drukke programma werk ik ook nog hard om mijn conditie op pijl te houden onder begeleiding van KTF coach Frank Senders," aldus Mats.

Mats van den Brand
Mats, normaliter uitkomend in de Nissan 350Z, zal tijdens de East Belgium Rally voor de tweede maal in een voorwiel aangedreven auto deelnemen.
"Ik ben in 2012 serieus begonnen met rally rijden in een Ford Escort MK2. De eerste rally die ik daarmee reed, was de Tank S Short Rally en die wist ik meteen te winnen. Na de OVD Groep Ede Short Rally kreeg ik van Tonnie van Deijne, Maarten van Tienen en Hontec Motorsport de mogelijkheid om mijn Europese licentie te halen in een Mitsubishi Colt. In die periode was ik al bezig met de opbouw van de Nissan 350Z waarmee ik sindsdien rijd. Samen met mijn co-driver Eddy Smeets staan we aan de leiding van de Nissan 350Z Challenge en het divisie 3 kampioenschap. De East Belgium rally is voor ons de ideale kans om te kijken waar we staan ten opzichte van een aantal snelle internationale coureurs. De Fiesta R2 is een auto met veel potentie en dankzij Van Deijne krijgen wij de kans om in deze snelle rallywagen te kunnen gaan rijden."

mats van den brand in een fiesta r2 200x300

Ford Fiesta R2

De Ford Fiesta R2 is in twee maanden tijd opgebouwd door Mats zelf en met de technische expertise van Hontec Motorsport. Na een drukke zomer wordt ook de komende tijd een erg drukke periode voor de coureur uit Sint-Oedenrode: "We rijden eerst de Hellendoorn Rally in de Nissan 350Z. Daarna gaan we een graveltest doen met de Fiesta. De donderdag voor de East Belgian Rally vindt de shakedown plaats. Na de East Belgian Rally stap ik weer in de Nissan voor de Euregio rally."

Mats zal tijdens de East Belgian Rally met zijn vaste co-driver Eddy Smeets aan de start staan: "Onze samenwerking verloopt erg goed. Eddy heeft zeer veel ervaring en hij coacht mij erg geweldig. Eddy heeft al vaker deelgenomen aan de East Belgian Rally en heeft zodoende dus ook de nodige terreinkennis die we nodig zullen hebben tijdens de wedstrijd. Het parcours in Belgie omvat veel blinde bochten en dan is de ervaring en de kennis die Eddy met zich meebrengt erg belangrijk."

"Ik ben Tonnie van Deijne erg dankbaar voor deze unieke kans. Voor deze rally wordt ik ook gesteund door: Autoschade Mosman, de Digitale Drukker, M.A.T.S, Eurol, Rosegaar.nl, Autoglas Pro Uden en ik wil ook Hontec Motorsport bedanken voor de ondersteuning die zij hebben geboden bij de opbouw van de auto," besluit Mats.

Voor meer informatie over Mats van den Brand, bezoek zijn website www.matsvdbrand.nl en voor meer informatie over de East Belgian Rally bezoek www.eastbelgianrally.eu