Download de KNAF app

Mats van den Brand en Leo van der Eijk winnaars KNAF Talent First rallyselectie 2012

De nationale autosportfederatie KNAF kondigt een nieuwe aanpak aan om de recente Nederlandse successen in de mondiale rallysport een vervolg te kunnen geven. Iedere 'coureur in spé' kon zich aanmelden voor de eerste selectieronde om kans te maken op een plaatsje in het KNAF Talent First Rally programma. Daarna volgden twee regionale selectiedagen en op woensdag 25 april vond in Valkenswaard de finale plaats voor de 10 beste talenten uit de voorselectie. De 20-jarige Leo van der Eijk uit Nieuwerkerk a/d IJssel en de 21-jarige Mats van den Brand uit Nijnsel werden aan het eind van een spannende finale uitgeroepen tot winnaars en zij gaan de komende maand een intensieve rallycursus volgen. De winnaar daarvan krijgt de kans zich te bewijzen achter het stuur van de Chevrolet Kalos, die samen met het Deltion College wordt ingezet in het Short Rallykampioenschap.

Het KNAF Talent First talentenprogramma voor de Sectie Rally staat onder leiding van Bondscoach Eric Noort en KNAF Topsport-coördinator Maarten van Wesenbeeck. Onlangs kregen zij van het bestuur van de Stichting KNAF Talent First groen licht voor de plannen voor 2012, die met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), NOC*NSF en het FIA Institute gerealiseerd worden. Met dit programma hoopt de KNAF in navolging van onder andere Talent First coureur Kevin Abbring, die onlangs een fabriekscontact bij het nieuwe WRC team van Volkswagen tekende, een nieuw Nederlands rallytalent klaar te stomen voor het wereldkampioenschap. Net als bij het succesvolle KNAF Talent First Karting programma kent de rallyopleiding vier niveaus; KNAF Topsportcoördinator Maarten van Wesenbeeck licht deze opzet toe: "We hebben de eerste fase in het programma genoemd 'Learn to Train'. Hierin is plaats voor de winnaar van de rallycursus. De winnaar gaat 5 wedstrijden in Nederland betwisten met een Chevrolet Kalos." De eerste selectieronde stond open voor een ieder die zich inschreef na een oproep via Social Media, AutoWeek en het KNAF ledenbestand. Er vonden twee regionale voorrondes plaats (in Zandvoort en Son), waarbij er een slalom werd gereden met zowel voor- als achterwielaangedreven auto's en een interview werd afgenomen. Dat resulteerde in 10 finalisten die onlangs op het Eurocircuit in Valkenswaard in onder meer een Nissan en een BMW uitmaakten welke twee kandidaten door zouden gaan naar de volgende ronde. Daar werd niet alleen gelet op rijvaardigheid; er werden ook een fysieke test en een theorie examen afgenomen. Ook een zogenaamde 'elevator pitch' maakte deel uit van de finale. Een deskundige jury, bestaande uit WRC coureur Kevin Abbring, KNAF Bondscoach Eric Noort, Gerald Pleizier (Deltion College) en Niek Nijboer (NOC*NSF), beoordeelde de jonge talenten. Nu is het aan winnaars Leo van der Eijk en Mats van den Brand om tijdens de rallycursus onderling te strijden om de felbegeerde hoofdprijs: 5 wedstrijden in de Chevrolet Kalos van het Deltion College. Leo van der Eijk is geen onbekende in de autosport: de 20-jarige student Werktuigbouwkunde aan de TU Delft reed enkele jaren rallycross en is ook op het circuit actief. Mats van den Brand, die een technische opleiding volgde aan het ROC Eindhoven, is al bijna 15 jaar actief op de karts - hij begon bij de Mini's toen hij zes jaar oud was!

Verschillende niveaus - van beginner tot WRC
"Het tweede niveau van het Talent First rallyprogramma is 'Train to Train'," vertelt Maarten van Wesenbeeck. "Hierin zal komend seizoen de 22-jarige Kevin Kooijman samen met navigator Hans van Goor de kans krijgen zich te bewijzen in de Nissan 350Z Cup." Deze Cup wordt verreden binnen het Open Nederlands Rallykampioenschap en wordt betwist in 6 Nederlandse rally's. Niveau 3 is genaamd 'Train to Compete' en niveau 4 'Train to Win' en die zijn bedoeld om rallytalenten klaar te stomen voor deelname aan het wereldkampioenschap rally's (WRC). Dit valt het beste te vergelijken met het KNAF Talent First programma van enkele jaren geleden, waarin Hans Weijs jr. en Kevin Abbring de kans kregen om aan het J-WRC deel te nemen. Het J-WRC is inmiddels vervangen door de WRC Academy en daarin nam vorig jaar Timo van der Marel voor het eerst deel.

Niveau 3 gaat er vanuit dat een talent zich moet weten te handhaven in de top-10, terwijl op Niveau 4 een top-3 klassering wordt verwacht van het aanstormende talent. In 2012 zal Timo van der Marel die kans met beide handen grijpen. Uiteraard is er op elk niveau begeleiding door de bondscoach, krijgen de deelnemers een mediatraining en is er veel aandacht voor de fysieke conditie. Ook op mentaal gebied worden deze talenten begeleid door de KNAF. Bondscoach Eric Noort toont zich verheugd met het nieuwe talentenprogramma: "Met Kevin Abbring en Hans Weijs jr hebben we bewezen dat dit soort talentenprogramma's nut hebben en we gaan met deze nieuwe meerjaren strategie hopelijk opnieuw jonge talenten de kans geven zich te bewijzen in deze mooie tak van de autosport."

Unieke samenwerking met Deltion College
De KNAF is blij dat binnen de eerste twee niveaus van het nieuwe KNAF Talent First programma intensief zal worden samengewerkt met het Deltion College in Zwolle, vooral met de unieke Autosportklas van de vierjarige mbo-opleiding Motorvoertuigentechniek. De Deltion Autosportklas is vorig jaar opgericht met als doel jongeren in een aansprekende omgeving praktijkervaring op te laten doen. Afgelopen schooljaar hebben acht studenten van de opleiding Motorvoertuigentechniek succesvol deelgenomen aan deze klas. Het programma van de Autosportklas bestaat uit theorielessen, praktijklessen, gastcolleges, workshops en excursies gericht op de autosport en het onderhouden van de rallyauto´s en servicevoertuigen van het Deltion Rallyteam. Afgelopen jaar heeft het Deltion Rallyteam met drie rallyauto´s deelgenomen aan het Open Nederlands Rallykampioenschap en het Short Rallykampioenschap. Zie www.deltion.nl/rallyteam.

artikel 2 - knaf talent first rally selectie 2012 120425 500x333