Download de KNAF app

Martijn van Leeuwen en Glenn van Berlo zien top tien klassering in Le Mans door de vingers glippen

van leeuwen lemans 2
KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen is in het Franse Le Mans bij de CIK-FIA International KZ2 Super Cup een fraaie top tien klassering misgelopen. Nadat de 17-jarige Nederlander al een kwalificatieheat op zijn naam had geschreven, leek de CRG Keijzer Racing-piloot in de finale op weg naar een topklassering. De Nederlander werd echter geraakt door een tegenstander en viel terug naar de laatste plaats. Een inhaalrace leverde uiteindelijk voor Van Leeuwen een 22ste positie op, een magere beloning voor een weekend waarin de KTF-rijder opnieuw zijn snelheid toonde. Nagenoeg hetzelfde overkwam Glenn van Berlo in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. In de prefinale lag de pas 13-jarige karter op een zevende plaats toen hij werd aangereden en daarmee op slag kansloos was voor een topklassering in de finale. In de eindstrijd wist Van Berlo desondanks met een fraaie inhaalrace nog een dertiende plaats uit het vuur te slepen.

De uit één wedstrijd bestaande CIK-FIA International KZ2 Super Cup was met 96 deelnemers extreem sterk bezet en dus wachtte KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen een zware taak, zeker omdat de CRG Keijzer Racing-piloot altijd in de 'automatenklasse' (KF) uitkomt en Le Mans pas zijn derde wedstrijd met schakelkarts (KZ) was. De net 17 jaar geworden Van Leeuwen kende echter weinig aanpassingsproblemen en deed het in de vrije trainingen meer dan uitstekend. In de kwalificatie had het KTF-talent echter de pech dat hij in de langzaamste heat was ingedeeld, waardoor een derde tijd in zijn groep, een 24ste tijd algemeen opleverde. Het gat met de poleposition bedroeg echter slechts 0,368 seconden. In de bij zeer wisselende omstandigheden verreden kwalificatieheats, streed Van Leeuwen voor wat hij waard was en als achtste gestart, leverde dit een elfde, zevende, zesde en vijfde plaats op, met als hoogtepunt een overwinning in de bij stromende regen verreden tweede heat. Door deze uitslagen klasseerde de KTF-rijder zich in het 96 deelnemers tellende veld op een zeer opvallende achtste plaats voor de prefinales.

van leeuwen lemans 4
In zijn prefinale mocht Van Leeuwen vanaf de vierde startplaats vertrekken. Op de opdrogende baan kon de KTF-rijder door een iets te lage bandenspanning het tempo van de kop net niet bijhouden, moest een paar plaatsen prijsgeven, maar bleef strijden, waardoor hij in de laatste ronde weer een plekje kon winnen en als zevende de finish passeerde. Dat betekende een dertiende startplaats voor de finale, waarin Van Leeuwen eerst wat terugviel, maar in de zevende ronde op de twaalfde positie was aangeland, met uitzicht op een top tien klassering. In de achtste ronde ging het echter mis toen de CRG Keijzer Racing-piloot werd aangetikt en pas als 29ste zijn race kon vervolgen. Meer dan een 22ste plaats zat er voor Van Leeuwen daardoor niet meer in. Daarmee kreeg het KTF-talent niet de beloning waarop hij gezien zijn snelheid recht had. Ondanks deze pech keek Van Leeuwen, terecht, positief op het weekend terug: "Ondanks mijn beperkte ervaring in deze klasse ging het uitstekend. De snelheid was goed, het inhalen ging super en juist in de regen, waar ik wel een beetje tegenop zag, won ik een heat. Ook de finale ging goed, maar toen ik werd aangereden was een mooie klassering verkeken."

van berlo 1
In Le Mans werd ook de derde en afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy verreden. In de Academy Trophy wordt gestreden met volledig identieke Parolin-karts en om de kansen voor de zeer jonge karters zo gelijk mogelijk te houden, worden tijdens het evenement de motoren onderling gewisseld. Deelnemers kunnen uitsluitend worden afgevaardigd door de nationale autosportfederaties. Namens de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) kwam de 13-jarige Glenn van Berlo uit Veghel in Le Mans aan de start. Na een negende en vijftiende plaats tijdens de races in Spanje en België, begon het jeugdige talent als veertiende in de tussenstand aan de slotronde van het kampioenschap.

van berlo 2
In de kwalificatie zette Van Berlo in het 44 deelnemers tellende veld de 21ste tijd op de klokken. Met twee sterke kwalificatieheats, die de als veertiende gestarte karter als negende en elfde afsloot, wist hij zich op te werken naar een veertiende startplaats voor de prefinale. Daarin maakte Van Berlo een uitstekende start en lag bij de eerste doorkomst zevende! Direct daarop ging het echter mis. De Nederlander werd door een concurrent geraakt en kon pas als 30ste zijn race vervolgen. Van Berlo gaf echter niet op en vocht zich terug naar de 19de plaats, tevens zijn startpositie voor de finale. In de eindstrijd zat de jonge Nederlander in een fel strijdende groep waarbinnen de posities voortdurend wisselden. Halverwege de race wist Van Berlo van deze groep weg te rijden, om in de laatste ronde nog de dertiende positie voor zich op te eisen. In de eindstand van het kampioenschap werd de KTF-rijder als vijftiende geklasseerd.

KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de prestaties van Van Leeuwen en Van Berlo. "Martijn heeft het echt supergoed gedaan. In je derde race in deze klasse zo in de wereldtop meedraaien is heel bijzonder. Een KZ-kart is juist in de regen heel lastig en uitgerekend daar pakte hij een overwinning. Voor een topklassering heb je ook een beetje geluk nodig, en dat ontbrak in de finale. Hetzelfde gaat op voor Glenn, ook hij heeft zich goed laten zien, mooie gevechten geleverd en goed gereden. Een top tien had er ook voor hem ingezeten."

Overigens deden de Nederlandse karters het in Le Mans toch meer dan uitstekend. In het CIK-FIA Wereldkampioenschap KZ veroverde Jorrit Pex de titel, terwijl Bas Lammers na een fraaie inhaalrace de vijfde positie voor zich opeiste. In de CIK-FIA International KZ2 Super Cup eindigde Stan Pex op plaats vijf.
van leeuwen lemans 1

van leeuwen lemans 3
van berlo 3