Download de KNAF app

Larry ten Voorde, Joël Affolter, Stéphane Kox, Mike Veldhuisen en David Verzijlbergen winnaars KNAF Talent First selectie

Larry ten Voorde (16 jaar), Joël Affolter (16 jaar) en Stéphane Kox (19 jaar) zijn de winnaars geworden van de KNAF Talent First selectie voor nieuw autorensporttalent, terwijl Mike Veldhuisen (20 jaar) en David Verzijlbergen (21 jaar) de eerste twee plaatsen voor zich opeisten in de KNAF Talent First selectie voor rallytalenten. Na een lange en intensieve dag, waarbij elf autorensport- en zeventien rallytalenten door een deskundige jury op hun fysieke, communicatieve en rij-technische kwaliteiten werden beoordeeld, kwam dit jeugdige vijftal als winnaar uit de bus.

De KNAF Talent First selectie werd gehouden op Circuit Park Zandvoort en moest aan het eind van de dag twee autorensport- en twee rallytalenten opleveren die toetreden tot 'Learn to Train', de eerste fase van het meerjaren talentontwikkelingsprogramma van de Stichting KNAF Talent First. De strijd om de twee beschikbare plaatsen in het KTF Autorensport programma ging tussen elf jonge talenten, die zich op basis van hun prestaties bij de diverse Rensportscholen, dan wel op grond van eerdere resultaten in de karting of autorensport, voor de selectiedag hadden gekwalificeerd. Na een mediapresentatie en een fysieke- en rijvaardigheidstest, gingen de elf talenten het circuit op om daar ten overstaan van een deskundige jury snelle rondetijden op de klokken te krijgen. Nadat alle scores waren opgeteld kwam de 16-jarige Larry ten Voorde (Enschede) als duidelijke winnaar uit de bus. Het verschil in de strijd om plaats twee was zo klein, dat zowel de 16-jarige Joël Affolter (Stompetoren) als de 19-jarige Stéphane Kox (Eindhoven) de uitverkiezing tot KTF-talent in de wacht sleepten.

Larry ten Voorde, Joël Affolter en Stéphane Kox krijgen in het kader van hun KTF-opleiding een trainingsprogramma op de simulator van SIMDelft, begeleiding door de bondscoach autorensport Vincent van der Valk en een fysiek trainingsprogramma onder begeleiding van een professionele trainer. Daarnaast wordt het drietal geacht uit te komen in het kampioenschap Formule Renault 1.6 NEC Junior, de nieuwe opstapklasse voor jong formulewagentalent, waarbij Stichting KNAF Talent First het inschrijfgeld voor haar rekening neemt.

Larry ten Voorde behaalde in de afgelopen zes jaar maar liefst vier keer op rij de Duitse karttitel en was ondanks zijn duidelijke eerste plaats verrast. "Helemaal geweldig. Dit had ik echt niet verwacht. Het rijden was natuurlijk mijn favoriete onderdeel vandaag, maar ook de andere onderdelen waarop beoordeeld werd, gingen goed." Het talent van Joël Affolter was al eerder opgevallen, want vorig jaar was hij opgenomen in de KTF Karting selectie. "Het was pas mijn eerste dag op het circuit en had nog nooit in een raceauto gereden. Formule Renault is iets wat ik heel graag wil." Stéphane Kox komt ook uit de karting en behaalde daarin aansprekende resultaten. "Ik ben echt heel vereerd en had dit zeker niet verwacht", was de eerste reactie van de dochter van de bekende Nederlandse coureur Peter Kox.

Voor het 'Learn to Train' Rally talentontwikkelingsprogramma hadden zich zeventien kandidaten gekwalificeerd. Ook zij moesten eerst een mediapresentatie geven, om vervolgens te worden beoordeeld bij een fysieke- en rijvaardigheidstest. 's Middags kregen de kandidaten een heuse rallyproef voorgeschoteld, waarbij uiteindelijk de top vijf moest strijden om de twee beschikbare plaatsen. Mike Veldhuisen (Grosthuizen) en David Verzijlbergen (Heemstede) hielden onder deze grote druk het hoofd koel en legden beslag op de plaatsen één en twee. Voor dit tweetal is de strijd echter nog niet gestreden, want de twee talenten worden binnenkort uitgenodigd voor een ééndaagse rallycursus. Pas daarna is de definitieve winnaar die wordt opgenomen in het KTF Rally opleidingsprogramma bekend. De winnaar krijgt een plaatsje aangeboden achter het stuur van de Chevrolet Kalos van het Deltion Rallyteam, zal worden begeleid door de bondscoach rally Gerard Grouve en een fysiek trainingsprogramma mogen doorlopen onder begeleiding van een professionele trainer.

Vooral de prestatie van Mike Veldhuisen was indrukwekkend, want met slechts vijf autocrosswedstrijden als ervaring liet hij de concurrentie op alle fronten achter zich. "Vorig jaar werd ik zevende in de selectie en toen ik nu bij de laatste zeven zat, wist ik dat het mogelijk was. Echt super." David Verzijlbergen toonde al eerder zijn talent door bij de selectie van 2012 in de top vijf te eindigen en vervolgens de tweede plaats in de wacht te slepen in de Suzuki Swift Cup op Circuit Park Zandvoort.

Stichting KNAF Talent First is een initiatief van de nationale autosportfederatie KNAF om jong autosporttalent te begeleiden en te ondersteunen op hun weg naar de top en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF. KTF heeft de afgelopen jaren al vele talenten voortgebracht, zoals in de autorensport Giedo van der Garde, die dit jaar zijn debuut in de Formule 1 maakt en Hans Weijs Jr. en Kevin Abbring in de rallysport. Huub Dubbelman, voorzitter van de Stichting KNAF Talent First kon terugkijken op een meer dan geslaagde dag. "Vandaag is weer duidelijk geworden dat Nederland gezegend is met heel veel autorensport- en rallytalent. Ik weet zeker dat we dit jaar, maar ook in de verdere toekomst, nog veel van deze jonge talenten gaan horen. "

ktf selectie 500x334