Download de KNAF app

KTF Team Holland: Mooie podiumplaats Kevin Abbring

VRIJDAG (DAG 1)

  • KNAF Talent First Team Holland: Seizoen in J-WRC weer van start met Abbring.
  • Kevin Abbring: Uitstekende start in de Rally van Turkije (nog) niet beloond.
Het J-WRC seizoen voor het KNAF Talent First Team Holland is vandaag in Istanbul van start gegaan met de Rally van Turkije rond Istanbul. De geschiedenis van de rally gaat terug tot 1972, maar pas in 2003 telde de rally voor het eerst mee voor het WRC. Veertig equipes, waaronder zeven in het Junior World Rally Championship, gingen vanochtend van start voor de eerste 8 klassementsproeven plus de Super Special Stage vanavond in het havengebied. Onder stralende weersomstandigheden en met temperaturen boven de twintig graden ging KNAF Talent First rijder Kevin Abbring met zijn Renault Clio meteen in de aanval! Helaas had hij op de derde klassementsproef remproblemen, waardoor hij de leiding moest afstaan, maar de eerste indruk is zeer goed. Bondscoach Eric Noort was dan ook tevreden: "Het is even onwennig dat we maar met één equipe deelnemen, omdat Hans Weijs heeft verkozen de eerste rally over te slaan (elke deelnemer aan het J-WRC moet één van de 6 rally's overslaan), maar eind mei staan we in Portugal weer met beide teams aan de start. Kevin heeft vandaag sterk gereden en laten zien dat de zege in Polen vorig jaar geen toevalstreffer was."

Voor Kevin Abbring verliepen de voorbereidingen goed: "We hebben afgelopen maandag de eerste test met de nieuwe Clio gedaan en dat ging meteen prima." Daarna kregen Abbring en Mombaerts de zware taak om de proeven te verkennen en op pace notes te zetten. Daarbij werd al duidelijk dat de eerste dag de beste dag was om met de Renault Clio de aanval te kiezen: "Drie van de 4 proeven op vrijdag liggen ons goed," aldus Kevin voor de start. En omdat alle proeven twee keer werden verreden op deze openingsdag lagen hier kansen. "We gingen er dan ook meteen goed voor zitten en pakten de leiding - dat is best wel een lekker gevoel," vertelde Abbring vanavond bij terugkeer in het Service Park. Op de proef erna was hij tweede achter Neuville (Citroën C2), maar behield de Nederlander de leiding. Op de daaropvolgende special, de ruim 13 km lange Bozgoca proef, sloeg zo'n drie kilometer voor de finish het pechduiveltje toe: "We waren op dat moment ruim 7 seconden sneller dan de concurrenten, maar een opspattende steen zorgde er voor dat de achterste remleiding losschoot en de remdruk wegviel. Daarmee verloren we kostbare tijd." Gelukkig kon Abbring na de finish de remleiding zelf aftoppen, zodat er in ieder geval druk bleef voor de voorremmen: "Maar dat is niet voldoende om snelle tijden neer te zetten," wist Erwin Mombaerts, die onder het stof arriveerde in het service park: "De achterklep schoot open toen we aan proef vier begonnen en daardoor kwam de hele auto vol stof te zitten…." Op die vierde proef verloor het Nederlands/Belgische duo dus kostbare tijd op de concurrentie en vielen ze terug naar de derde plaats. Maar na reparatie ging Abbring weer in de aanval en met nog eens drie snelste tijden (KP6, 7 en 9) wist hij terug te vechten tot een overbrugbare achterstand op de leiders.

kevin turkije 01 444x296

ZATERDAG (DAG 2)

  • KNAF Talent First Team Holland: Zware dag eist zijn tol, Abbring houdt stand.
  • Kevin Abbring: Ondanks problemen nog steeds derde plaats in het J-WRC.
De tweede dag van de Rally van Turkije eiste zijn tol, zoals verwacht. Op de zware proeven, die bezaaid lagen met grote stenen vond een aantal prominente deelnemers hun Waterloo of leden in ieder geval kostbaar tijdverlies. De zeer uitdagende proeven en het wisselvallige weer vergden het uiterste van de deelnemende equipes en ook het KNAF Talent First Team Holland bleef niet verschoond van tegenslag. Maar Kevin Abbring en Erwin Mombaerts hielden stand en staan met hun Renault Clio nog steeds op een uitstekende derde plaats in de junior rangschikking van het WRC.

"Vandaag was echt een aanslag op het materiaal," bekende Kevin Abbring vanavond bij terugkeer in het Service Park. Op het eerste gezicht leek de Renault Clio van Abbring en Mombaerts ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. "Maar dat is slechts uiterlijke schijn," wist ook navigator Erwin Mombaerts. "De onderkant van de auto, de ophanging en dergelijke hebben het zwaar te verduren gehad." De eerste ronde van vier proeven drong Abbring niet al te veel aan in de wetenschap dat de concurrentie ongetwijfeld problemen zou krijgen, maar kende toch de nodige problemen: eerst een lekke band op KP11, vervolgens een probleem met de benzinepomp op KP12 en weer een lekke band op KP13. De Duitser Burkart wist echter zowel snel als zonder noemenswaardige problemen over de proeven te komen en bouwde een riante voorsprong op. De Belg Thierry Neuville (tweede bij de herstart vanochtend) viel al op de openingsproef uit met een kapot differentieel. Daardoor schoof Abbring een plaatsje door naar positie twee. Maar de Italiaan Alessandro Broccoli, eveneens rijdend in een Renault Clio opende de aanval op het Nederlands/Belgische duo. Op de derde proef van de dag wist Broccoli Abbring te passeren door de problemen van Abbring en moest het KNAF Talent First team genoegen nemen met de derde plaats. "Op zich was dat niet erg," meende Abbring, "maar op proef 14 (de vijfde proef vandaag) verloren wij zo'n 8 minuten doordat de benzinepomp weer kuren vertoonde. Gelukkig konden wij onze weg vervolgen en maakten we daarna nog twee tweede tijden (KP15 en 17) en waren we steeds veel sneller dan tijdens onze eerste passage vanochtend." Voor de finale dag is het devies dan ook om de derde plaats zeker te stellen en eventueel te profiteren van tegenslag van Burkart of Broccoli.

ZONDAG (DAG 3)

  • KNAF Talent First Team Holland: Mooie podiumplaats en punten zeker gesteld….
  • Kevin Abbring: Tevreden met resultaat in J-WRC, hoewel er meer in had gezeten…
De slotdag van de Rally van Turkije kende niet het verloop waarop de rijders en de organisatie hadden gehoopt. Door hevige regenval zaterdagnacht moesten de eerste twee klassementsproeven van de dag worden geannuleerd, omdat de wedstrijdleiding het onverantwoord vond om het gedeelte waar de ondergrond uit klei bestond op volle snelheid te rijden. Het was daar gewoon te modderig. Voor het KNAF Talent First Team Holland verliep de dag zoals de voorgaande dagen: Kevin Abbring en Erwin Mombaerts lieten met hun Renault Clio zien dat ze bij de top van het J-WRC horen door wederom een paar snelste tijden af te laten drukken, maar ze werden ook weer met pech geconfronteerd. Toch was Eric Noort, de bondscoach van de KNAF (de nationale autosportfederatie) tevreden met de derde plaats: "Kevin heeft heel goed gereden; hij is heel volwassen omgegaan met de uiterst moeilijke omstandigheden hier en heeft met 7 snelste tijden op 21 proeven een prima visitekaartje afgegeven." Dat Abbring bovendien in het algemeen klassement de 15e plaats bezette is een teken dat de J-WRC rijders uitstekend meekomen in het totale deelnemersveld. Voor de titelstrijd bij de junioren is de Duitser Burkart door zijn zege direct een belangrijke titelkandidaat geworden: "Maar Abbring pakt hier ook zijn punten en kan vol zelfvertrouwen naar de volgende rally (Portugal) afreizen. Op onverhard kan hij gewoon meestrijden om de overwinning," aldus Noort. "Bovendien heeft het KNAF Talent First Team Holland dan nog een tweede ijzer in het vuur, omdat Hans Weijs daar zijn seizoen begint."

"Uiteindelijk ben ik wel tevreden," blikte Kevin Abbring terug na de finish van de zware Rally van Turkije. "Natuurlijk speelt door mijn hoofd het feit dat er meer in had gezeten als we van pech verschoond waren gebleven, maar dat hoort nu eenmaal bij een technische sport als de rallysport," concludeerde hij professioneel. Na de twee geannuleerde proeven was KP20 de eerste proef van de dag en daar was Abbring de concurrentie te snel af. "Ondanks wederom een remprobleem met de achterremmen ging het goed en konden we een scherpe tijd neerzetten," vertelde Erwin Mombaerts. Na de service stop halverwege de dag konden alle drie de proeven van de tweede ronde toch worden verreden, omdat de modder enigszins opgedroogd was. Aaron Burkart (Suzuki) deed het rustig aan om zijn eerste plaats niet te verspelen, waardoor de strijd om de proevenoverwinningen vooral ging tussen de beide Renault Clio-rijders Abbring en Broccoli. Broccoli was het snelste op KP21, maar op KP22 en op de slotproef liet Abbring zich weer van zijn beste kant zien en was hij veruit de snelste! "Ik heb vandaag echt lekker gereden," was dan ook de slotconclusie van Kevin Abbring. Na de finish was het vooral de zorg om de thuisreis die de teams zorgen baarde, want het luchtruim is zoals bekend boven Europa gesloten.

kevin turkije podium 411x274