Download de KNAF app

KTF-talenten Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout denderen door

verschoor manfeild 06
rvk lucas oil 1
Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout werden al in hun kartperiode gescout voor de KNAF Talent First-selectie en maakten binnen dit talentontwikkelingsprogramma van de KNAF succesvol de overstap naar de autorensport. De 17-jarige Verschoor reed in 2018 in de Eurocup Formule Renault 2.0 en debuteerde recentelijk zeer fraai in de GP3 Series. Van Kalmthout schitterde in Amerika waar de net 18 jaar geworden Hoofddorper op overtuigende wijze de titel voor zich opeiste in het Pro Mazda kampioenschap. De twee KTF-talenten kijken terug op een bijzonder jaar waarin ze opnieuw flinke stappen maakten.

Na in zijn debuutseizoen in de autorensport meteen de titel van vice-kampioen in de USF2000 in de wacht te hebben gesleept, stootte Rinus van Kalmthout dit jaar meteen door naar de volgende Mazda Road to Indy klasse, het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires. Voor de onlangs 18 jaar geworden Hoofddorper, in Amerika bekend onder de naam Rinus VeeKay, een seizoen om niet snel te vergeten en waarin hij zich aan de andere kant van de oceaan in de kijker reed. Van Kalmthout won bij zijn debuut in St. Petersburg meteen beide races! Daarna volgde echter een terugslag, waarbij niet alleen de afstelling van de auto de Nederlander parten speelde, maar ook enkele concurrenten de groen-witte Juncos Racing-bolide van VeeKay blijkbaar over het hoofd zagen. In Toronto kwam bij de start van deel twee van het seizoen de ommekeer. Van Kalmthout won maar liefst vijf races op een rij en boog een achterstand van 46 punten om in een voorsprong van 54 punten! Een tweede plaats in de eerste wedstrijd van het afsluitende weekend op Portland was dan ook al ruim voldoende om de titel voortijdig in bezit te krijgen. Uiteindelijk zette Van Kalmthout de concurrentie op een achterstand van maar liefst 67 punten. Met zijn titel sleepte VeeKay het Mazda Scholarship in de wacht en promoveert volgend seizoen naar de Indy Lights, het laatste voorportaal van de Indycar Series.

“Ik ben uiteraard zeer tevreden met hoe het seizoen gelopen is. Daarnaast heb ik ook heel veel geleerd en is het mooi dat ik de stijgende lijn met weer een stap op de ladder kan doortrekken. De start van het seizoen en deel twee waren geweldig. Van de laatste zeven wedstrijden heb ik er vijf gewonnen. Maar ook van de mindere periode heb ik veel geleerd. Alle zeven overwinningen waren mooi, maar die bij mijn Pro Mazda debuut in St.Petersburg en die in Toronto, toen de snelheid weer terug was, steken er toch nog wel iets bovenuit. De steun vanuit KTF is heel waardevol geweest. Ik heb heel wat uren met Atze Kerkhof kunnen doorbrengen in de SIM van Adrenaline Control. Je begint dan goed voorbereid aan een weekend, hoeft niet eerst aan de baan te wennen, maar kunt gelijk aan de set-up van de auto gaan werken, Dat is echt een groot voordeel”, kijkt Rinus van Kalmthout op zijn ijzersterke seizoen terug.
RVeeKay Portland.03
Het seizoen van Richard Verschoor was er een van pieken en dalen. De 17-jarige KTF-rijder startte zijn racejaar met de Castrol Toyota Racing Series in het verre Nieuw-Zeeland. Van de in totaal 15 races wist Verschoor er maar liefst zes winnend af te sluiten, met afstand het grootste aantal van alle deelnemers. Door een uitvalbeurt in het eerste weekend bedroeg zijn achterstand in het kampioenschap op een gegeven moment 75 punten, om uiteindelijk op slechts vijf punten van de kampioen de titelstrijd als tweede te beëindigen. Vol goede moed begon Verschoor dan ook aan zijn hoofddoel voor 2018, de Eurocup Formule Renault 2.0. Uitkomend voor Josef Kaufmann Racing had het jonge Nederlandse talent in zijn tweede Eurocup-seizoen maar één doel, de titel. Ondanks goede testresultaten, waarbij Verschoor tot de snelste rijders van het veld behoorde, verliepen de eerste raceweekenden tot zijn grote teleurstelling niet zoals verwacht. Pas op de Red Bull Ring kon Verschoor weer zijn talent laten zien en sleepte hij met een tweede positie zijn eerste podium in de wacht. Na de wedstrijd op Spa-Francorchamps werd de knoop doorgehakt en besloot de KTF-rijder de overstap te maken naar de in het voorprogramma van de Formule 1 rijdende GP3 Series. Daar werd Verschoor ook weer herenigd met het Nederlandse MP Motorsport, het team waarmee hij in de Formule 4 zo succesvol was geweest. Verschoor liet meteen zijn snelheid zien en ondanks dat hij door het in het water vallen van de vrije trainingen nauwelijks testkilometers had kunnen maken, scoorde de KTF-rijder met een zevende en achtste plaats meteen zijn eerste punten in deze zwaarbevochten klasse. In Sotsji konden er eindelijk meters worden gemaakt en na een vierde plaats in race één, stond Verschoor in race twee met een prachtige derde plaats voor het eerst op het GP3-podium.

“Het begin en eind van het seizoen waren mega, daartussenin was het slecht. Nieuw-Zeeland was geweldig en daar heb ik ook heel goede contacten aan overgehouden. De Formule Renault viel zwaar tegen en is een verloren deel van het seizoen. Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen, en dat heeft nu ook geen zin meer. Dat ik daarna kon instappen in de GP3 was een samenloop van omstandigheden en geluk. Ik ben superblij dat mijn sponsors me in die overstap wilden steunen, dat er bij MP Motorsport een stoeltje vrijkwam en men mij wilde hebben. In de eerste twee weekenden voelde ik meteen dat de snelheid er was en dat kwam er in Sotsji helemaal uit. Een GP3-auto past ook veel beter bij mij, niet glijden maar veel downforce en meer vermogen. Ook het bandenmanagement vind ik heel leuk. Fysiek is het wel een stuk zwaarder. Na het eerste raceweekend heb ik mijn trainingsprogramma flink opgevoerd en ben nog meer op mijn voeding gaan letten. Ik merk al een duidelijk verschil. Omdat je nu ziet waarvoor je het doet en de resultaten er zijn, is de motivatie ook weer optimaal. Aan de begeleiding vanuit KTF heb ik heel veel steun gehad. Als er wat is, kan ik altijd iedereen bellen en de samenwerking verloopt uitstekend. Momenteel zijn we onder andere bezig met het opzetten van een social media plan”, aldus een weer tot op het bot gemotiveerde Verschoor.
R.Verschoor sotsji.02
Voor Verschoor zit het GP3-seizoen er als het goed is nog niet helemaal op. Eind november staat op Yas Marina Circuit in Abu Dhabi het laatste raceweekend van het kampioenschap op het programma. Om het seizoen goed af te sluiten en als voorbereiding op volgend jaar, stelt het KTF-talent alles in het werk om in Abu Dhabi aan de start te staan om nogmaals een gooi naar het podium te kunnen doen.