Download de KNAF app

KTF-talenten overwinteren ver van huis

Verschoor TRS 01
KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor kent dit seizoen geen winterstop. Als jongste deelnemer uit de geschiedenis zal de vorige maand 16 jaar geworden KTF-rijder in Nieuw-Zeeland deelnemen aan de Castrol Toyota Racing Series. In vijf opeenvolgende weekenden heeft de KTF Red Bull Junior maar liefst vijftien wedstrijden op zijn programma staan. KTF-talent Rinus van Kalmthout koos in zijn voorbereiding op het seizoen 2017 voor de Indiase MRF Challenge.

De Nieuw-Zeelandse Castrol Toyota Racing Series werd al vaker door Europese talenten gebruikt om veel wedstrijdkilometers te maken en zich goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Maar daarnaast staat de titel in dit inmiddels hoog aangeschreven kampioenschap natuurlijk ook goed op je cv.

Het deelnemersveld is gemaximaliseerd op twintig rijders die dit keer uit elf verschillende landen komen. Opvallend is het grote aantal extreem jonge coureurs dat dit jaar aan de start verschijnt. KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor werd half december 16 jaar en daarmee is de NEZ en Spaans Formule 4 kampioen de jongste deelnemer. Het Nieuw-Zeelandse karttalent Marcus Armstrong, onlangs opgenomen in de Ferrari Driver Academy, de Franse kartkampioen Jean Baptiste Simmenauer, Keyvan Andres (Amerika), Enaam Ahmed (Engeland) en de Australiër Luis Leeds maken het zestal 16-jarigen compleet. Een bekende naam is die van de 18-jarige Pedro Piquet, de jongste zoon van drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet. In Nederland niet geheel onbekend is ook Ferdinand Habsburg. De 19-jarige Oostenrijker kwam een paar jaar geleden op Zandvoort in actie in de Formule Renault 1.6

Verschoor TRS 02

In de Castrol Toyota Racing Series wordt gereden met een Tatuus-chassis dat wordt aangedreven door een Toyota-motor van 1.8 liter. De krachtbron produceert zo'n 145 kW en loopt op een biobrandstof met 85% ethanol. Alle auto's gebruiken dezelfde banden (Michelin), versnellingsbak, ophanging en remmen. De Castrol Toyota Racing Series wordt verreden in vijf opeenvolgende weekenden, trapt af op 14 en 15 januari op Ruapuna Park en eindigt in het weekend van 11 en 12 februari op Manfeild. Elk raceweekend bestaat uit vrije trainingen op vrijdag, de kwalificatie en de eerste race op zaterdag en nog eens twee races op zondag.

De volledige kalender ziet er als volgt uit:
14-15 januari: Lady Wigram Trophy, Ruapuna Park
21-22 januari: Spirit of a Nation Cup, Teretonga
28-29 januari: New Zealand Motor Cup, Hampton Downs
4-5 februari: Denny Hulme Memorial Trophy, Taupo
11-12 februari: New Zealand Grand Prix, Manfeild

rvk mrf dubai a
Rinus van Kalmthout in MRF Challenge

Om zich goed voor te bereiden op zijn eerste seizoen in de Amerikaanse USF2000 koos KTF-rijder Rinus van Kalmthout voor de Indiase MRF Challenge. Dit formulewagenkampioenschap wordt verreden over vier ronden met elk vier races op de circuits van Bahrein, Dubai, Delhi en Chennai. De Dallara Formule 3-wagens worden door de organisatie ingezet en geprepareerd. Ook dit kampioenschap kent dit jaar veel bekende namen, zoals daar zijn Duits Formule 4-kampioen Joey Mawson en vice-kampioen Mick Schumacher. Andere bekende rijders zijn F3-racewinnaar Ralf Aron, F3-coureur Harrison Newey (zoon van F1-designer Adrian Newey) en Manuel Maldonado, familie van ex-F1-coureur Pastor.

De MRF Challenge heeft er inmiddels al twee ronden opzitten. In Bahrein werd Van Kalmthout geplaagd door technische problemen en kwam daardoor nauwelijks aan rijden toe. Gelukkig verliep Dubai een stuk beter. Na een negende, achtste en vijfde plaats in de eerste drie wedstrijden, startte Van Kalmthout in de laatste race als tweede, nam zelfs even de leiding over om na diverse fraaie gevechten als derde de finish te passeren. Door een tijdstraf (jumpstart) werd de 16-jarige Hoofddorper uiteindelijk als achtste geklasseerd.

Op 28 en 29 januari wordt de derde ronde in de MRF Challenge gereden op het Buddh International Circuit van Delhi in India, terwijl de serie wordt afgesloten in het weekend van 18 en 19 februari in Chennai.