Download de KNAF app

KTF-rallytalent Jim van den Heuvel trotseert mist en gladde wegen in WK Rally van Wales

heuvel wales 01
KNAF Talent First-rallytalent Jim van den Heuvel heeft bij de door mist en gladde wegen geteisterde extreem zware Wales Rally GB opnieuw de finish gehaald. Door een probleem met de brandstof zat een hoge klassering zoals in Spanje er na de eerste dag niet meer in, maar zowel op zaterdag als zondag zette het 19-jarige Nederlandse rallytalent snelle tijden op de klokken en bracht zijn Mitsubishi Evo X zonder kleerscheuren over de finish. In de afsluitende wedstrijd van zijn debuutseizoen in het FIA World Rally Championship eindigde Van den Heuvel in de WRC2-klasse op een 13de plaats. "We waren gekomen om te leren en dat hebben we absoluut gedaan. Zeker wat snelheid betreft durf ik te stellen dat het onze beste wedstrijd van het jaar was. Alleen in de klassering komt dat niet tot uiting", blikte de KTF-rijder op zijn eerste Wales Rally terug.

De Wales Rally GB was voor Jim van den Heuvel de vijfde en laatste wedstrijd van zijn debuutseizoen in het FIA World Rally Championship. Het 19-jarige KNAF Talent First-rallytalent komt op dit hoogste niveau uit in de klasse NR4 van het WRC2, de titelstrijd voor productieauto's. Na zijn uitstekende derde plaats in het WRC2-klassement twee weken geleden in Spanje, keek Van den Heuvel uit naar de zware rally in Wales. "Gravel blijft lastig, maar we gaan zeker niet extreem voorzichtig van start, wel behoudend. Het is nog altijd een leerjaar en van uitvallen en langs de kant toekijken steek je weinig op", aldus Van den Heuvel voor de start.

heuvel wales 02
Helaas verliep de eerste dag voor de door Jouri Dockx genavigeerde KTF-rijder niet zoals gehoopt. Na een goede start kwam het duo op proef drie zonder brandstof tot stilstand en daarmee was een hoge klassering meteen verkeken. "Het is nog steeds een raadsel. Het tanken gebeurt door de organisatie en we laten de auto altijd volgooien. Alle voorcalculaties waren qua brandstof ruim voldoende en toch kwamen we zonder te staan, onbegrijpelijk", aldus Van den Heuvel.

heuvel wales 04
Op de zaterdag revancheerde Van den Heuvel zich echter uitstekend. "Het was een goede dag, al was het best moeilijk met al die mist en gladde wegen. Het afwisselende maakt het extra mooi, het ene moment rijd je op een droog stuk en een bocht verder liggen plassen. Gelukkig bleven de wegen relatief goed, alleen in de bochten moest je uitkijken, want als de toplaag daar was weggereden, bleken er opeens grote stenen te liggen", aldus de KTF-rijder over dag twee.

heuvel wales 06
Voor de afsluitende zondag stonden er nog zes klassementsproeven op het programma en ook daarin deed Van den Heuvel het uitstekend. In een hoog tempo en zonder fouten te maken bracht het KTF-rallytalent de Mitsubishi Evo X van Van den Heuvel-Motorsport aan de finish en werd als 40ste algemeen en 13de in het WRC2 geklasseerd. "De klassering was niet het belangrijkste. We waren gekomen om te leren en dat hebben we gedaan. Wat een fantastisch evenement is dit. Je weet na de eerste dag dat je een goed klassement kunt vergeten, maar daar hebben we ons snel overheen gezet en zijn gewoon zo hard mogelijk gaan rijden. De wegen en omstandigheden in Wales zijn onvoorspelbaar, maar onze snelheid was heel goed, en dat ondanks dat we hier niet hebben getest, ervaring missen en het daardoor moeilijk is om de juiste balans te vinden. Hoewel je het in de klassering niet terugziet, was het zeker wat snelheid betreft onze beste wedstrijd van het jaar", keek Van den Heuvel op de laatste WK-rally van zijn debuutseizoen terug.
heuvel wales 03

heuvel wales 05
Foto's: rallypicture.nl