Download de KNAF app

KTF-karttalenten Richard Verschoor en Martijn van Leeuwen in top acht bij CIK-FIA Wereldkampioenschap KF

verschoor 02
KNAF Talent First-karttalenten Richard Verschoor en Martijn van Leeuwen hebben bij het CIK-FIA Wereldkampioenschap KF opnieuw aangetoond tot de absolute wereldtop te behoren. Met aan de start de 63 sterkste karters ter wereld, plaatste de pas 14-jarige Verschoor zich als zesde voor de finale, om na een fraaie strijd met vele positiewisselingen ook als zesde de finish te passeren. De net 17 jaar geworden Van Leeuwen wist een kwalificatieheat te winnen, reed in de finale bijna voortdurend in de top zeven, om uiteindelijk beslag te leggen op de achtste positie.

Het Italiaanse La Conca was dit jaar het strijdtoneel van het uit één wedstrijd bestaande CIK-FIA Wereldkampioenschap KF. In de kwalificatie wisten de KNAF Talent First-karttalenten Richard Verschoor en Martijn van Leeuwen direct alle ogen op zich gericht. In hun sessie zette het Nederlandse tweetal de eerste respectievelijk tweede tijd op de klokken, goed voor een tweede en derde plaats in het 63 deelnemers tellende veld van toprijders uit alle delen van de wereld. Verschoor, met zijn 14 jaar nota bene de jongste deelnemer van het veld, sleepte in de kwalificatieheats vervolgens een tweede, derde, vierde en vijfde positie uit het vuur. De voor het Zwitserse RB Racing uitkomende KTF-rijder plaatste zich daarmee als zesde voor de prefinale. Nog beter verging het de net 17 jaar geworden Van Leeuwen. Vanaf de eerste startrij eiste het KTF-karttalent in één heat de overwinning voor zich op, pakte twee keer de tweede plaats en legde één keer beslag op plaats drie. Deze uitslagen brachten de CRG Keijzer Racing-piloot zelfs op de vierde startpositie voor de prefinale.

van leeuwen 02
In de prefinale moesten beide KNAF Talent First-rijders vanaf de lastige buitenkant van de baan starten en verloren direct wat terrein. De top vijf bleef daardoor buiten bereik, maar met een zesde plaats voor Verschoor en een zevende voor Van Leeuwen had het KTF-duo toch nog een goede uitgangspositie voor de finale. In de 25 ronden tellende eindstrijd werd om iedere centimeter gestreden, waarbij de twee KTF-talenten met een zesde plaats voor Verschoor en een zevende voor Van Leeuwen tot halverwege de race in de kopgroep meestreden. In de duels wisselden de posities regelmatig, waarbij Verschoor even derde lag, maar na een actie ook weer terugviel naar plaats negen. De RB Racing-piloot knokte zich echter terug om in de laatste ronde nog de zesde plaats te veroveren. Van Leeuwen overkwam nagenoeg hetzelfde, viel terug naar plaats tien, om zich uiteindelijk toch weer op te werken naar een achtste plaats aan de finish.

verschoor 01
Verschoor was tevreden na afloop van zijn eerste Wereldkampioenschap KF. "De snelheid was goed en het waren leuke en spannende races met harde duels. In de finale zaten we met drie man naast elkaar en helaas pakte dat voor mij verkeerd uit. Normaal ben ik alleen tevreden met de eerste plaats of minimaal een podium, maar hier kan ik mee leven." Iets minder tevreden was Van Leeuwen met zijn achtste plaats. "De snelheid was zowel in de kwalificatie als de heats perfect. Ook in de prefinale verloor ik, ondanks de mindere start, weinig. In de finale kreeg ik bij het uitkomen van langzame bochten bijna geen snelheid en was daardoor in de gevechten kansloos. Om dat te compenseren moest ik de banden zwaarder belasten, waardoor die ook snel minder werden. Er had meer ingezeten."

KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau kon met twee rijders in de top acht bij een CIK-FIA Wereldkampioenschap alleen maar tevreden zijn. "Ze hebben een grandioos weekend gedraaid. Richard en Martijn hebben zich steeds laten zien en waren voortdurend in de top te vinden. De snelheid was goed voor een plaats in de top vijf, maar als je in de strijd de aansluiting met de kop verliest, maak je dat in dit extreem sterke veld niet meer goed. Om op het podium te komen, moet het allemaal ook net een beetje jouw kant op vallen."