Download de KNAF app

KTF-karttalent Martijn van Leeuwen ziet snelheid in Adria niet beloond

Martijn Euro Adria x PR-5
KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen heeft zijn snelheid tijdens de tweede ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap OK niet kunnen verzilveren. In de kwalificatie zette de 17-jarige Nederlander een vierde tijd op de klokken om in de tweede kwalificatieheat zelfs beslag te leggen op plaats drie. Een door een onbezonnen actie van een tegenstander veroorzaakte uitvalbeurt in kwalificatieheat één, zorgde er echter voor dat het KTF-talent vanaf plaats vijftien aan de prefinale moest beginnen. Via twee inhaalraces wist Van Leeuwen in de finale als achtste de finish te passeren. Door een tijdstraf werd de Birel ART-coureur vervolgens als twaalfde geklasseerd. "De snelheid was zeker op een droge baan meer dan uitstekend. Helaas zie je dat niet terug in de uitslag en de punten", concludeerde Van Leeuwen terecht.

De tweede ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK-klasse werd verreden in het Italiaanse Adria. Na zijn negende plaats tijdens de eerste wedstrijd in Zuera, was KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen gebrand op revanche. In de vrije trainingen verbeterde de 17-jarige Birel ART fabrieksrijder zich iedere sessie om vervolgens in de kwalificatie in het uit 32 toprijders bestaande veld naar een uitstekende vierde plaats te rijden. Van Leeuwen bleef maar 0,118 seconden van de poleposition verwijderd.

Martijn Euro Adria x PR-2
Daarmee mocht de KTF-rijder in beide kwalificatieheats vanaf de vierde startplaats vertrekken. In de onder zeer natte weersomstandigheden verreden eerste heat ging het echter mis. "Ik werd in de tweede ronde vol van achteren aangereden en lag er daarmee meteen uit", aldus Van Leeuwen, die als 28ste werd geklasseerd. De KTF-rijder toonde zijn snelheid en veerkracht door in de tweede kwalificatieheat naar een meer dan uitstekende derde plaats te rijden. Door de slechte klassering in heat één bracht dit Van Leeuwen toch niet verder dan een vijftiende startplaats voor de prefinale, die de startopstelling voor de finale moest bepalen. De Birel ART-rijder probeerde zich nog een zo goed mogelijke uitgangspositie te verschaffen en wist op te klimmen naar plek tien. "Het was geen vlekkeloze race, maar een tiende plaats was gezien de startpositie niet verkeerd", aldus Van Leeuwen.

Martijn Euro Adria x PR-3
In de finale wist de 17-jarige Nederlander nog een paar plaatsen goed te maken en passeerde als achtste de finish, maar werd vervolgens wegens een loszittende bumper getrakteerd op een tijdstraf van tien seconden, waardoor hij als twaalfde werd geklasseerd. "Mijn start was uitstekend. De baan begon op te drogen en ik had de afstelling zo gezet dat ik in de eindfase veel tijd zou kunnen goedmaken. Dat werkte perfect want ik was op een gegeven moment 1,5 seconden per ronde sneller dan de rijders voor me. Ze blokten echter zo agressief dat er geen doorkomen aan was", blikte Van Leeuwen terug. "De snelheid was het hele weekend meer dan uitstekend. Zonder die actie van die tegenstander in de eerste kwalificatieheat was de uitgangspositie totaal anders geweest en heb je een heel andere wedstrijd. Erg jammer want er had veel meer ingezeten", aldus Van Leeuwen tot besluit. In de tussenstand van het kampioenschap behield Van Leeuwen zijn achtste plaats.