Download de KNAF app

KNAF talenten tonen karakter in CIK-FIA Karting Academy en U18

Braga, 8 juli 2012 - De KNAF Talent First karting coureurs hebben dit weekeinde tijdens de eerste ronde van de CIK-FIA Karting Academy en het WK U18 op het kartcircuit in Braga (Portugal) karakter getoond. Helaas liet zich dat nog niet in alle gevallen vertalen in klinkende resultaten. Alleen Martijn van Leeuwen deed qua resultaat van zich spreken door in de finalerace heel sterk te rijden en zich vanaf de 20e plaats bij de start op te werken naar de 5e plaats aan de finish.

Dit weekeinde vond de eerste ronde van de CIK-FIA Karting Academy en van het Wereldkampioenschap Under 18 (U18) plaats op het 1.266 meter lange kartcircuit van Braga in Portugal. Braga is zo'n 50 km ten noorden van Porto gelegen. Gedurende het gehele weekeinde wisten de Nederlanders karters zich gesteund door de karting coaches van de KNAF, Aad van Daalen en Willemjan Keijzer, terwijl ook KNAF Karting Bondscoach Randolph Bath aanwezig was. Het weekeinde verliep voor de KNAF Talenten niet naar tevredenheid. Aad van Daalen daarover: "Ze hebben allemaal hun best gedaan en karakter getoond, maar de techniek liet hen in bepaalde gevallen in de steek; dat is ook lastig, want je krijgt de motoren door een loterij toegewezen bij het U18 en bij de Academy krijg je ook het chassis er bij. Joel Affolter had malheur met een motor tijdens de kwalificatietrainingen en de andere motor die hij toebedeeld kreeg liep niet goed."

In het WK U18 zaten de Nederlandse talenten Dave Blom (18e), Janneau Esmeijer (21e), Jordi van Moorsel (24e) en Joel Affolter (27e) er aan het eind van de dag dan ook enigszins verslagen bij. "Ze hadden er allemaal meer van verwacht en dan is het wel even incasseren," aldus Aad van Daalen. "Maar dat hoort ook allemaal bij het leerproces." De eindzege ging naar de Engelse coureur Henry Easthope voor Charles Leclerc uit Monaco.

Ook in de CIK-FIA Karting Academy ging de eindzege naar een Engelse coureur: Alex Gill, voor de Fin Joonas Lappalainen. Stan Pex kwam in de finale in het gedrang en moest uitwijken, waardoor hij kostbare plaatsen verloor. Hij lag op dat moment 8e met uitzicht op minimaal een top-5 klassering. Hij eindigde uiteindelijk op een teleurstellende 19e plaats. Voor Martijn van Leeuwen verliep de finalerace juist andersom. Hij startte vanaf de 20e plaats en dan moet je maar zien aansluiting te vinden voordat de 16 ronden tellende race voorbij is. "Martijn reed een ijzersterke race en maakte het keurig af met een vijfde plaats," was de goede analyse van Aad van Daalen.

Op 25/26 augustus komt de KNAF Talent First kartselectie weer in actie tijdens de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy en het WK U18 op het circuit van Angerville in Frankrijk.