Download de KNAF app

KNAF Talent First Team Holland opnieuw in J-WRC

  • Hans Weijs jr: zet alles op titel in derde seizoen van het juniorkampioenschap.
  • Kevin Abbring: gebrand op goed resultaat met Clio in openingsrally Turkije.
Voor het derde achtereenvolgende jaar zet het KNAF Talent First Team Holland met de jonge rijders Hans Weijs junior en Kevin Abbring in op het FIA Junior World Rally Championship (J-WRC). Beide talenten bewezen zich afgelopen seizoen door een ronde van het J-WRC te winnen: eerst Kevin Abbring in Polen, gevolgd door Hans Weijs in Spanje. Met een 4e (Abbring) en 5e (Weijs) plaats in het eindklassement van het J-WRC werden de rijders niet voldoende beloond voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Pech speelde hen op verschillende momenten in het seizoen parten. Vandaar dat de KNAF en beide teams besloten om het in 2010 met de ervaring van de voorbije twee seizoenen nogmaals te proberen. "De vooruitzichten zijn goed," zo weet Eric Noort, de bondscoach van de nationale autosportfederatie KNAF. "Beiden zijn absolute talenten en zijn enorm gegroeid. En de kalender ziet er goed uit. Kevin begint met een gravel rally in Turkije en daar moet hij goed uit de verf kunnen komen, net als in de tweede ronde in Portugal, die eveneens op gravel wordt verreden. Voor Hans Weijs volgen dan een paar asfalt rally's die hem op het lijf zijn geschreven. Met minder dan twee rijders in de top drie aan het eind van het seizoen mogen we eigenlijk niet tevreden zijn!"

Hans Weijs junior
"Dit moet wel mijn jaar worden," blikt de 23-jarige Hans Weijs junior vooruit op zijn derde seizoen in het J-WRC. Net als verleden jaar vertrouwt Weijs op de snelle Citroën C2 Super1600, waar al vele J-WRC titels mee werden gewonnen. "We kennen de auto nu door en door en ik voel me er enorm mee op mijn gemak. En omdat vier van de vijf meetellende wedstrijden op asfalt worden verreden ga ik absoluut voor de titel," aldus een strijdbare Weijs. Zowel in Ierland als in Spanje vorig jaar liet Weijs zien dat hij met de Citroën C2 op asfalt de te kloppen man is. "We continueren ook de samenwerking met mijn Belgische navigator Bjorn Degandt. Dat klikt gewoon ontzettend goed en hij is een zeer goede co-driver." Onlangs werden Weijs en Degandt gevraagd om de samenwerking tussen rijder en navigator uit te leggen in het programma Holland Sport en daar scoorden ze enorm mee. "Ik kreeg ontzettend veel positieve reacties na die uitzending," vertelt Weijs, die naast deelname aan het J-WRC ook nog deelneemt aan een aantal wedstrijden van de Citroën Racing Trophy Benelux. In de eerste twee wedstrijden eerder dit jaar toonde Weijs zich daarin oppermachtig en dat geeft vertrouwen. Om nog beter beslagen ten ijs te komen besloot Team Weijs de samenwerking aan te gaan met de Belgische MY Racing organisatie van Yves Matton. Tijdens de rally's zal Matton, die tevens coördinator is van de Citroën Racing Trophy, de service coördineren. Matton was eerder nauw betrokken bij de successen van Citroën in het wereldrallykampioenschap en kent als geen ander het klappen van de zweep. Weijs start eind mei voor zijn eerste J-WRC rally in Portugal, omdat hij de gravel rally in Turkije overslaat.

Kevin Abbring
Voor de pas 21-jarige Kevin Abbring staat het nieuwe J-WRC seizoen half april al voor de deur als hij het spits afbijt in de Rally van Turkije. Ook Abbring vertrouwt op zijn rallywapen van vorig seizoen, de snelle Renault Clio R3. "Maar we hebben de auto helemaal opnieuw opgebouwd en die is daarmee eigenlijk zo goed als nieuw," vertelt een enthousiaste Kevin Abbring vlak voor de start van het nieuwe seizoen. Ook bij Abbring is er het een en ander veranderd in de teamstructuur. De Clio werd opgebouwd bij het gerenommeerde MCC Sport in Veghel; omdat de familie Abbring in Son woont is dat ook uit logistiek oogpunt een voordeel. "We zijn daar zeer tevreden over en omdat Hans en ik niet meer uitsluitend dezelfde wedstrijden rijden was het ook noodzakelijk om de logistiek aan te passen," licht Kevin Abbring toe. Net als Weijs vertrouwt ook Kevin op een Belgische navigator: de 46-jarige Erwin Mombaerts, die vorig seizoen in het J-WRC naast hem plaats nam in de 'hot seat' is ook in 2010 van de partij.

De 21-jarige Kevin Abbring is het hele jaar bezig met autosport. Als hij niet aan rally's deelneemt of bezig is met de voorbereidingen dan is hij te vinden op het circuit en de slipschool voor het geven van driftcursussen, rijvaardigheidstrainingen en dergelijke. "Mijn leven staat inderdaad voor de volle 100% in het teken van de autosport," aldus Kevin, die dit seizoen hoge ogen hoopt te gooien in de strijd om de ereplaatsen. "Weliswaar is de Clio R3 in het nadeel bij de asfaltrally's ten opzichte van de Super1600's, maar in de gravel rally's moet ik met de ervaring van de voorbije seizoenen het de concurrentie knap lastig kunnen maken. En in Turkije komend weekeinde wil ik dat meteen laten zien!" De Renault Clio van Kevin Abbring en Erwin Mombaerts ziet er dit jaar ook anders uit dankzij de sponsoruitingen van Ipatec Racing, Msport-Cars, Veenhuizen Koeltechniek, Metafa, QSP, Abel Pasman, H&L Accountants, Bedrijfskleding Helmond, Merwede Springs, Elmar, Renault Sport en Autosoft.eu. Dank zij al deze sponsors krijgt Abbring de kans om zich voor alle rally's goed voor te bereiden door te testen met de Clio en ook nog een paar extra wedstrijden te rijden van het IRC, meetellend voor de Renault Sport Trophy.

Junior World Rally Championship
In 2010 zal voor het 10e Junior World Rally Championship de puntentelling gelden zoals voor alle FIA wereldkampioenschappen om de verschillen iets groter te maken en een overwinning beter te belonen. De eerste plaats levert 25 punten op, de tweede 18, de derde 15 en vervolgens 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt voor de als 10e geklasseerde deelnemer. Er zijn 6 rally's uit het WRC die meetellen voor het J-WRC en elke deelnemer dient 5 rally's te nomineren voor de start van het seizoen. Tot vlak voor de seizoensopener in Turkije waren er elf deelnemers ingeschreven: 2 Citroën C2 Super1600's, twee Suzuki Swift Super1600's, zes Renaults Clio en een Ford Fiesta. Het J-WRC staat open voor rijders tot 28 jaar en voor auto's met voorwielaandrijving met normale benzinemotoren (onderverdeeld in de klasses R1, R2, R3 (Renault Clio) en Super1600 (Citroën C2)). Sébastien Loeb, Dani Sordo, PG Andersson en Sébastien Ogier zijn de WRC sterren van nu die hun eerste schreden op het internationale rallypad zetten in het J-WRC en daarin ook kampioen werden. De meetellende wedstrijden voor het J-WRC 2010 worden verreden in achtereenvolgens Turkije, Portugal, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk en Spanje.