Download de KNAF app

KNAF Talent First sluit zich aan bij TeamNL en presenteert 2019-selectie

TeamNL ConnectingLine

Houten, 6 maart 2019 – KNAF Talent First sluit zich aan bij TeamNL waardoor de selectie van het talentenprogramma van de KNAF voortaan als TeamNL naar buiten treedt. De TeamNL-selectie voor de autorensport wordt dit jaar gevormd door Rinus van Kalmthout en Richard Verschoor, beiden 18 jaar oud, de in de autorensport debuterende Glenn van Berlo (17 jaar) en Tijmen van der Helm (15 jaar), terwijl in de karting Kas Haverkort (15 jaar) de TeamNL-kleuren gaat verdedigen. Net als afgelopen jaar treedt Giedo van der Garde op als bondscoach voor de Nederlandse TeamNL-rijders.

KNAF Talent First (KTF) is het talentenontwikkelingsprogramma van de Knac Nationale Autosport Federatie en de daarvoor geselecteerde rijders traden ook onder die naam naar buiten. De activiteiten van KNAF Talent First worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF. Om meer aan te sluiten bij de door NOC*NSF en andere sportbonden gebruikte uniforme uitstraling, heeft KTF besloten om met ingang van dit seizoen voor haar selectie ook de naam TeamNL te gaan hanteren. “KTF is alleen in de autosport bekend, terwijl TeamNL inmiddels overal een begrip is geworden. Het staat voor een jong-oranje selectie die Nederland over de grens vertegenwoordigt en dat doen onze KNAF Talent First-rijders ook”, licht Maarten van Wesenbeeck namens Stichting KNAF Talent First toe.

De TeamNL-selectie bestaat in 2019 uit vijf rijders. De 18-jarige Rinus van Kalmthout (Hoofddorp) werd vorig jaar kampioen in het Amerikaanse Pro Mazda Championship, veroverde iets meer dan een week geleden de titel in de FIA Formula 3 Asian Winter Series en komt dit jaar in actie in het Indy Lights Championship, het laatste voorportaal voor de IndyCar Series, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 waarvan ook de wereldberoemde Indy 500 onderdeel is. Net als Van Kalmthout maakt ook Richard Verschoor al sinds zijn karttijd deel uit van het opleidingsprogramma van de KNAF. De 18-jarige inwoner van Benschop heeft zijn pijlen gericht op een seizoen bij MP Motorsport. Na titels in de Formule 4 maakte Verschoor in de loop van vorig jaar uiterst succesvol de overstap vanuit de Formule Renault 2.0 naar de GP3 (nu Formule 3).

Glenn van Berlo (17 jaar, Veghel) en Tijmen van der Helm (15 jaar, Den Hoorn) maken dit jaar na een zeer succesvolle kartcarrière hun debuut in de autorensport. Het tweetal zal namens MP Motorsport uitkomen in het Spaans Formule 4 kampioenschap. Dat de in Europa actieve rijders uitkomen voor het Nederlandse MP Motorsport benadrukt de band tussen KTF en het in Westmaas gevestigde team dat actief is in de Formule Renault 2.0, Formule 4, 3 en 2. “KTF omvat een meerjarig opleidingsplan. Door samen te werken met één team kan een rijder binnen dezelfde vertrouwde structuur doorgroeien naar een hogere klasse. Met deze constructie houden we ook grip op de ontwikkeling van een talent”, aldus Van Wesenbeeck.

De 15-jarige Kas Haverkort zal TeamNL vertegenwoordigen in de karting. De inwoner van het Overijsselse Rheezerveen komt uit voor het Nederlandse CRG Keijzer Racing in de OK-klasse en strijdt daarin mee op het hoogst haalbare niveau, dat wil zeggen het Europees en wereldkampioenschap, het Duits kampioenschap en de WSK Series in Italië. Daarbij komen ook nog het EK, WK en een paar losse wedstrijden in de KZ-klasse. Hoewel hij geen lid is van TeamNL zal de 12-jarige Robert de Haan (Eerbeek) door de KNAF namens Nederland worden afgevaardigd naar de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie voor karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar.

Vorig jaar werd Giedo van der Garde door KTF aangetrokken als bondscoach van het talentenprogramma, een taak die de voormalig Formule 1-piloot die nu voor Racing Team Nederland actief is in het World Endurance Championship, ook dit jaar weer graag op zich neemt. “Vorig jaar hebben we al veel vernieuwingen in het programma doorgevoerd en zijn daar nu versneld mee doorgegaan. Er staat daarmee een heel strak omlijnd plan. Ik ben heel blij met de vorig jaar behaalde resultaten van onze rijders, zoals Rinus die de Pro Mazda-titel wint. Daarnaast hebben Tijmen en Glenn als nieuwe Formule 4-rijders het tijdens het testen uitstekend gedaan, pakken ze alles goed op en werken hard. We kunnen op de ingeslagen weg verder en de aansluiting bij TeamNL is zeker wat uitstraling betreft een mooie stap”, aldus Giedo van der Garde.

Glenn van Berlo

Glenn van Berlo

Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout

Kas Haverkort

Kas Haverkort

Thijmen

Tijmen van der Helm