Download de KNAF app

KNAF Talent First-rallyrijder Mats van den Brand strandt op jacht naar podium in WK-Rally van Polen

1436187683-mats polen 7
KNAF-rallytalent Mats van den Brand leek in de WK-Rally van Polen na drie dagen vol proeven voor een sensatie te gaan zorgen door op een derde plaats af te stevenen. Als enige equipe in de top vier van de Drive Dmack Fiesta Trophy hadden zij in de voorlaatste proef nog een nieuw setje banden tot hun beschikking en werd besloten vol voor een podiumplek te gaan. Toen Van den Brand en zijn navigator Martijn Wydaeghe in de voorlaatste proef door een foutje in de pacenotes een bocht misten, waren hun kansen op een goede klassering helaas voorbij, zij vielen voortijdig uit

.

Na zijn eerste kennismaking met een parcours op gravel in Portugal moest Mats van den Brand in Polen opnieuw op gravel aan de slag. De WK-rally van Polen begon op donderdag met een showproef, die door Van den Brand en Wydaeghe rustig werd begonnen. "We hebben 16 banden tot onze beschikking en kozen voor een strategie waarbij we op de laatste proeven nog de beschikking zouden hebben over een nieuw setje banden", legt Van den Brand uit.

Op vrijdag stonden de eerste echte proeven op het programma en daar liet Van den Brand met ondermeer een tweede en zelfs een snelste tijd in een proef zien dat er met de Nederlandse/Belgische equipe rekening gehouden moet worden. Aan het einde van de dag stond Van den Brand op een prachtige derde positie in het klassement, te midden van gelouterde rallyrijders als Marius Aasen, Tom Cave en Max Vatanen. Het toont aan dat het KNAF-talent na zijn eerste kennismaking met gravel in Portugal snel groeit en ook op deze ondergrond competitief is.

1436187689-mats polen 8
Ook op zaterdag konden Van den Brand en Wydaeghe goed meekomen met de toppers. In de eerste proeven verloren zij weliswaar wat tijd en vielen zij terug naar de vierde positie op enkele tientallen seconden van de nummer drie, maar de laatste drie proeven van de dag verliepen perfect en naderden zij de nummer drie tot op slechts vijf seconden.

Met het podium in zicht besloten Van den Brand en zijn team op de laatste dag vol voor de derde plaats te gaan. "We willen ons laten zien en dat doe je door aanvallend te rijden en voluit te gaan. Dat werd ook prima opgepakt door de media, want in de videobeelden waren wij continu te zien", lacht Van den Brand.

1436187694-mats polen 9
Wanneer je op de limiet rijdt kan elk klein foutje echter fatale gevolgen hebben. Op de voorlaatste proef bleek dat het geval, want een snelle bocht stond niet vermeld in hun pacenotes. De snelle KNAF Talent First-Fiesta vloog uit de bocht en hoewel Van den Brand en Wydaeghe gelukkig ongedeerd uit de auto konden stappen, betekende het wel het einde van de rally van Polen. "Ontzettend jammer, want het podium leek haalbaar. Maar de resultaten op vrijdag en zaterdag laten zien dat we weer gegroeid zijn als team en dat geeft vertrouwen. Martijn en ik hopen de volgende rally in Finland wel naar het podium te rijden. Ik wil KNAF Talent First, Verkooijen Rally Sport en haar partners en M-Sport/Dmack hartelijk bedanken voor hun support", besluit het KNAF-rallytalent.