Download de KNAF app

KNAF Talent First met brede kartselectie op jacht naar succes in 2012

In de aanloop naar het komende jaar komt de nationale autosportfederatie (KNAF) met een ambitieus plan om nieuwe Nederlandse successen in de mondiale kartsport binnen handbereik te brengen. Het KNAF Talent First talentenprogramma voor de Sectie Karting staat onder leiding van Bondscoach Randolph Bath en KNAF Topsport-coördinator Maarten van Wesenbeeck. Onlangs kregen zij van het bestuur van de Stichting KNAF Talent First groen licht voor de plannen voor 2012, die met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), NOC*NSF en het FIA Institute gerealiseerd kunnen worden. De Nederlandse successen in de internationale kartwereld worden met de kersverse KF1 wereldtitel van Nyck de Vries en met de aansprekende resultaten van Bas Lammers, Beitske Visser en Max Verstappen benadrukt en om in hun opvolging te voorzien, is het talentprogramma van de KNAF gericht op het vergroten van de kansen van de jongste generatie karters (o.a. Dave Blom, Joël Affolter, Kim Oomen) om in de toekomst wereldtitels te behalen. De kartsport kent twee wereldkampioenschappen: het CIK-FIA KF1 wereldkampioenschap, waaraan vooral fabrieksteams met grote budgetten deelnemen, en het CIK-FIA WK U18 ('Under 18').

Het KNAF Talent First Karting programma kent vier niveaus; KNAF Topsportcoördinator Maarten van Wesenbeeck licht de nieuwe opzet toe: "We hebben een programma 'Learn to Train' voor 11- en 12-jarige karters; zij mogen nog niet internationaal rijden, maar we zien wel veel potentieel op de Nederlandse kartcircuits, die een eerste begeleiding van ons meer dan waard zijn." In dat eerste niveau zullen in 2012 Dylan Buys (die in januari 11 jaar wordt) en Jarno Opmeer (wordt in april 12 jaar) in het KNAF Talent First programma blijven, waarbij ze deel zullen nemen aan Nationale Trainingskampen en tevens op fysiek en mentaal gebied begeleiding krijgen. "Het tweede niveau is 'Train to Train'," vertelt Maarten van Wesenbeeck. "Hierin zullen we 3 jonge talenten (Marijn Kremers, Martijn van Leeuwen en Stan Pex) van 12 - 14 jaar intensief begeleiden met trainingskampen op alle internationale circuits voorafgaand aan de EK wedstrijden." Uiteraard krijgen ook zij fysieke en mentale begeleiding en bovendien wordt 1 rijder afgevaardigd naar de CIK-FIA Karting Academy Trophy. In 2012 zal dat de 13-jarige Stan Pex zijn. Zijn professionele 'familieteam' heeft al heel wat kampioenen voortgebracht! Niveau 3 is genaamd 'Train to Compete' en daarin gaan komend seizoen de KTF plaatsen naar de 14-jarige Janneau Esmeijer en de 15-jarige Jordi van Moorsel. Zij zullen deelnemen aan het WK Under 18 met als doelstelling een top-10 klassering. "In onze hoogste categorie - 'Train to Win' - willen we met 15 - 18-jarige talenten een serieuze gooi doen naar de titel in het WK Under 18," aldus Maarten van Wesenbeeck. De nu nog 14-jarige Kim Oomen (op dit moment het enige meisje in de selectie) en de 15-jarige Joël Affolter zijn de geselecteerden, en ook Dave Blom heeft kans op een KNAF Talent First selectie voor deze topcategorie. Bondscoach Randolph Bath voegt daaraan toe: "We hebben echt een prachtige selectie voor 2012 en daarmee hooggespannen verwachtingen. Met onze ervaren en succesvolle rijderscoaches Michel Vacirca, Willemjan Keijzer en Aad van Daalen, uniforme Team Holland kleding en dito uitstraling, en vooral met super gemotiveerde en getalenteerde coureurs gaan we de komende jaren de kwaliteit van de Nederlandse kartsport internationaal verder etaleren." De rijders in de hoogste twee categorieën zullen naast intensieve coaching op de internationale circuits ook op fysiek en mentaal gebied worden begeleid en tevens een mediatraining krijgen.

Inmiddels is een aantal rijders uit de KNAF Talent First selectie zeker van een fabriekscontract voor 2012: Marijn Kremers rijdt komend seizoen in dienst van PCR in de KF3 klasse, terwijl Dave Blom voor Formule K uitkomt in de verschillende KF2 kampioenschappen. Joël Affolter rijdt volgend seizoen in de KF2 klasse voor het vermaarde P.D.B. Racing Team van voormalig wereldkampioen Peter de Bruijn.