Download de KNAF app

KNAF Talent First-coureur Rinus van Kalmthout vice-Europees kampioen in Rotax Max senioren

rvk ek genk p1 640
Rinus van Kalmthout heeft in het Belgische Genk tijdens de vierde en laatste ronde van de Rotax Max Euro Challenge het vice-kampioenschap bij de senioren behaald. Dankzij twee zeges en een vijfde positie in de heats ging Van Kalmthout in de prefinale als derde van start en finishte hij na een spannende race als tweede. In de finale kwam de 14-jarige senior-karter als vierde over de finish en dat was voldoende om tweede van Europa te worden. De kers op de taart was het ticket naar het WK-karting in Portimao, dat het KNAF Talent First-karttalent met zijn uitstekende prestatie verdiende.

Tekst en foto's: PR

In de vierde en laatste ronde van de Rotax Max Euro Challenge in Genk verschenen 43 internationale karters aan de start. De Australiër Pierce Lehane ging ruim aan de leiding in het klassement, Rinus van Kalmthout stond derde en wist dat een tweede positie haalbaar was. Een tweede positie in het klassement was bovendien goed voor een ticket naar de Grand Finals, die van 8 t/m 14 november in Portimao zullen plaatsvinden. Dus was Van Kalmthout dubbel gemotiveerd om optimaal te scoren.

rvk ek genk hw
Op zijn Tonykart van Daems Racing zette Van Kalmthout in de kwalificatie een prachtige 55.708 op de klok en dat was de snelste rondetijd. Wat nog nooit eerder is gebeurd was nu wel het geval; Lehane reed exact dezelfde rondetijd en als klap op de vuurpijl deed de Rus Denis Mavlanov tot op een duizendste van een seconde net zolang over een ronde. De op één na snelste tijd van deze drie rijders was doorslaggevend voor de rangorde. Zo werd Mavlanov als eerste geklasseerd in de kwalificatie, Van Kalmthout als tweede en Lehane derde.

rvk ek genk a1
Regen en droge perioden wisselden elkaar op Genk in rap tempo af en dat maakte het lastig om de juiste afstelling te bepalen. Van Kalmthout ging in de eerste heat vanaf poleposition van start en behield de leiding, maar werd halverwege de race toch gepasseerd en verloor nog enkele posities om als vijfde over de finish te komen. In de tweede en derde heat was de jonge karter echter ontketend en hij schreef beide races op zijn naam, in de laatste heat in de regen zelfs met een comfortabele voorsprong van ruim 4 seconden. Na de heats stond Van Kalmthout als derde geklasseerd en dat was tevens zijn startpositie voor de prefinale. Daarin reed Van Kalmthout opnieuw een erg sterke race. Gestart als derde pakte hij al snel de tweede plaats, de positie waarop hij ook over de finish kwam.

rvk ek genk a2
Na een moeilijke start in de finale pakte het KNAF-talent de kop over en sloeg zelfs een gaatje, maar zijn snelheid was niet voldoende om dat vast te houden. Halverwege de finale moest Van Kalmthout enkele posities prijsgeven, ook aan John Stewart. Deze 24-jarige Brit vormde voor Van Kalmthout een bedreiging in het klassement. De 10 jaar jongere karter ging daarom vol in de aanval en pakte de Brit terug. Van Kalmthout kwam in de finale als vierde over de finish zo werd de rookie op 14-jarige leeftijd vice-kampioen Rotax Max Euro Challenge 2015 bij de senioren. De 19-jarige Pierce Lehane werd Europees kampioen en John Stewart werd derde.

rvk ek genk p2
Rinus van Kalmthout is uiteraard tevreden: "Ik ben ontzettend trots om vice-kampioen te worden bij de senioren en het ticket naar de Grand Finals in Portimao te winnen. Ik wil mijn team Daems Racing, mijn vaste engineer Tarra, Jan Moorman, mijn coach Henki Waldschmit, mijn ouders en natuurlijk mijn sponsors bedanken. Zonder hen was dit resultaat niet mogelijk geweest!"

De eerstvolgende races voor Van Kalmthout vinden plaats in het weekend van 10 en 11 oktober in het Franse Angerville. Daar staat de Rotax International Cup, het officieuze wereldkampioenschap Rotax Max op het programma.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.

rvk ek genk i

rvk ek genk ch

rvk ek genk fam