Download de KNAF app

KNAF Talent First Autorensporttalenten

Op het Circuit Park Zandvoort vond onlangs de selectiedag plaats voor het KNAF Talent First Autorensport programma. Na een spannende finale werd de 16-jarige Tommy van Erp (Huizen) tot winnaar uitgeroepen door de jury. Max van Splunteren (16) uit Vught werd tweede, terwijl Zandvoorter Jorn van der Kuil (16) op de derde plaats eindigde. De door de KNAF erkende rensportscholen droegen kandidaten voor die op Zandvoort uitmaakten wie in 2012 mag rekenen op steun van de nationale autosportfederatie.

De winnaar zal deelnemen aan het KNAF Talent First begeleidingstraject: daarbij is veel aandacht voor mentale begeleiding en worden jonge talenten onderworpen aan een fysiek trainingsprogramma. Ook staat er een mediatraining op het programma. Nieuw dit jaar is dat de winnaar veel tijd op een bijzondere race simulator op de TU in Delft zal doorbrengen. Tijdens de selectiedag moesten de talenten zich bewijzen op meerdere vlakken. Na een intakegesprek metErik Weijers(COO van Circuit Park Zandvoort en lid van het Bestuur Sectie Autorensport) en Arie Ruitenbeek (voorzitter van de KNAF) ondergingen de kandidaten een fysieke test onder leiding van KNAF Topsportcoördinator Maarten van Wesenbeeck. Daarna beoordeelden Melroy Heemskerk en Niels Langeveld de rijkwaliteiten van de kandidaten.

De 16-jarige Tommy van Erp is de autosport met de paplepel ingegoten; zijn vader Peter van Erp staat bekend als een kundig preparateur van race auto's (Cavallino Engineering en later Spyker Squadron). Tommy heeft twee jaar kartervaring en kwam deze winter als beste cursist naar voren bij de Rensportschool Zandvoort. Tijdens de KNAF Talent First finaledag op het circuit verbaasde Van Erp bij de zogenaamde Cooper-test: in 12 minuten moesten de kandidaten zo ver mogelijk rennen en Van Erp haalde een nog niet eerder vertoonde 3.150 meter. Maar ook Max van Splunteren (zoon van Porsche coureur Paul van Splunteren) en Jorn van der Kuil deden van zich spreken op dit fysieke onderdeel door niet ver achter Van Erp te finishen.

Tijdens het rijtechnische gedeelte beoordeelden de juryleden Melroy Heemskerk en Niels Langeveld beiden de finalisten en het bleek dat ze niet veel voor elkaar onderdeden. De jonge talenten werden beoordeeld op het rijden van de racelijnen, het remmen, de bochtsnelheid en of ze het maximale wisten te halen uit de auto waar ze mee reden. Maar uit het uiteindelijke juryrapport bleek dat Tommy van Erp iets scherper was en iets meer wilskracht toonde dan zijn concurrenten. Over de plannen voor 2012 kan een dolgelukkige Tommy, scholier VMBO Voertuigtechniek, nog weinig zeggen: "Het is op dit moment nog onduidelijk; maar ik wil graag in de Suzuki Swift Cup uitkomen en ik hoop dat mijn KNAF Talent First selectie zal helpen om een stoeltje te vinden!" In ieder geval zal Van Erp 'kilometers' kunnen maken in de bijzondere racesimulator van voormalig autocoureur Stefan de Groot, die aan de TU van Delft promoveerde met zijn vinding. Ook het gerenommeerde Nederlandse Formule team van Frits van Amersfoort test regelmatig met haar rijders op deze simulator.

tommy van erp 3-3-2012 500x340