Download de KNAF app

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout vierde op Lucas Oil Raceway oval

rvk lucas oil 1
Indianapolis (Indiana, USA), 26 mei 2018. Tijdens het weekend van de legendarische Indy 500 op de Indianapolis Motor Speedway reed Rinus van Kalmthout op de Lucas Oil Raceway, een paar kilometer ten westen van de befaamde ‘brickyard’, de tweede oval-race in zijn prille carriére. In een race over 90 ronden in het Pro Mazda Championship presented by Cooper Tyres werd de KNAF Talent First-coureur vierde. “We kregen de afstelling van de auto niet optimaal voor deze korte oval. Een vierde positie was echt het maximale”, was de jonge Nederlander realistisch.

Rinus VeeKay (de naam waaronder Rinus van Kalmthout in Amerika bekend staat) werd na aankomst in zijn Amerika geteisterd door zware hooikoorts. Het werd zo erg dat zijn beide ogen flink geïrriteerd waren en hij naar het ziekenhuis moest om behandeld te worden om deel te kunnen nemen aan de race. Gelukkig lukte dat en kon het KNAF Talent First-autorensporttalent redelijk fit aan de kwalificatie beginnen.
Tijdens de vrije trainingen was Van Kalmthout één van de snelste rijders op de baan, op slechts een tiende van de snelste tijd. In de kwalificatie werd hij vijfde en dat was toch niet waarop Van Kalmthout gehoopt had. “Deze korte oval, hij is maar 0,686 mijl (1.104 km), is voor mij niet ideaal. De banking op deze baan ligt mij minder dan die in Iowa”, legt de KTF-coureur uit.
rvk lucas oil 2
Van Kalmthout plaatste zich daarmee aan de binnenkant van rij drie voor de race over 90 ronden. Zijn start was goed en hij kon goed in de voorhoede van het veld meestrijden. De 17-jarige rijder zag plotseling voor zich hoe David Malukas en Harrison Scott elkaar raakten en hard de muur in gingen. Hij wist beide rijders te omzeilen, reed over een voorvleugel, maar bleef gelukkig ongedeerd en kon zijn race vervolgen.

In de laatste fase van de race voerde VeeKay de druk op zijn teamgenoot Robert Megennis flink op in de strijd om de derde plaats, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde positie.
"Het was voor mij een zwaar weekend, maar we hebben toch veel punten gehaald en ik denk dat de vierde plaats het maximale voor ons was vandaag. De volgende races zijn op Road America en ik kijk er enorm naar uit om daar net als vorig seizoen weer overwinningen te pakken. Dat is echt mijn favoriete circuit en mijn team Juncos Racing is goed, dus het wordt denk ik een fantastisch weekend."

Na de twee races in de Indianapolis regio staat Rinus VeeKay derde in het Pro Mazda Championship, slechts één punt achter zijn teamgenoot Carlos Cunha. De volgende ronde op de kalender is weer een dubbele race op Road America op 22-24 juni, waar de Nederlander vorig jaar in USF2000 domineerde.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK


rvk lucas oil f 3