Download de KNAF app

KNAF Talent Junior Academy van start met acht pupillen

De namen van de eerste KNAF Talent Junior Academy-klas van 2023 zijn bekend. Acht jonge talenten die het afgelopen seizoen op de voorgrond traden zijn geselecteerd om een jaar lang een vanuit KNAF Academy geïnitieerd opleidingsprogramma te volgen. Op diverse vlakken zal het achttal niet alleen een gezamenlijk, maar ook een op de persoon gericht opleidings- en coachingstraject doorlopen waardoor ze goed voorbereid de volgende stappen in hun carrière kunnen maken. KNAF Academy heeft voor al haar talentopleidingsprogramma’s Niek Nijboer in de arm genomen als prestatiemanager, terwijl Sanne van Paassen opnieuw optreedt als talentcoach.

Jari van Hoof doorstaat beproevingen ADAC 3-Städte Rallye

Jari van Hoof heeft het seizoen van de ADAC Opel e-Rally Cup afgesloten met een achtste plaats bij de ADAC 3-Städte Rallye. De rally in het drielandenpunt van Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk werd onder abominabele omstandigheden verreden, waardoor finishen al een hele opgave was. Als gevolg van de zware regen en modder op de weg was het asfalt spekglad waardoor zelfs ervaren equipes hun Waterloo vonden op de verraderlijke proeven. “Het was glijden en glibberen en net als iedereen hebben wij ook onze ‘momentjes’ gehad. Maar we zijn op de weg gebleven en hebben de e-Corsa schadevrij aan de finish gebracht”, blikte het 19-jarige KNAF Academy-talent op de enerverende rally terug.

KNAF Academy-selectie van 2021 boordevol ambitieus talent

De KNAF Academy-klas van 2021 barst niet alleen van de jonge leergierige talenten, stuk voor stuk zijn het rijders met de tomeloze ambitie om hogerop te komen en het maximale uit hun autosportcarrière te halen. Maar liefst drie KNAF Academy-pupillen treden dit jaar aan in het Spaans Formule 4-kampioenschap, terwijl zeven KNAF Academy-pupillen in uiteenlopende toerwagenklassen hun opwachting maken. Women in Motorsport krijgt binnen de KNAF Academy dit jaar extra aandacht met twee jonge rijdsters die hun autorensportdebuut maken in de Ford Fiesta Sprint Cup, terwijl er één haar verblijf in de karting met een jaar verlengt. Het aanstormende karttalent Reno Francot zal de KNAF vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy, terwijl Jari van Hoof na titels in de RST Junior Cup de overstap hoopt te maken naar de rallysport.

KNAF Academy is een opleidingsprogramma van de overkoepelende kart- en autosportfederatie KNAF. Talenten dienen zich tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd aan en door middel van de KNAF Academy wil de KNAF in een zo vroeg mogelijk stadium een positieve bijdrage leveren in de ontwikkeling van jonge talenten en ze zo een extra basis meegeven om te slagen op hun weg naar de top. Het basisprogramma beslaat in principe één jaar, maar kan al naar de gelang de behoefte en progressie per individueel talent tot twee of drie jaar worden verlengd. Het KNAF Academy-opleidingsprogramma staat onder leiding van topsportcoördinator Sanne van Paassen en omvat workshops en (online) trainingen met als onderwerpen ‘doelen stellen en bijstellen’, ‘teambuilding’, ‘Action Type’ en ‘voeding’. Daarnaast behoren SIM-trainingen, media-, fysieke- en circuittrainingen tot het opleidingspakket. Voor specifieke onderwerpen worden regelmatig experts ingehuurd.

rick emely en dilano

Ook in 2021 kan KNAF Academy weer een mooie en uiterst ambitieuze selectie presenteren. Maar liefst drie KNAF Academy-pupillen, Rik Koen, Dilano van ’t Hoff en Emely de Heus, maken de overstap naar de formulewagens en gaan meestrijden in het Spaans Formule 4-kampioenschap. De 16-jarige Rik Koen (Arnhem) begon zijn carrière in de karts en maakte de afgelopen twee jaar furore in de Ford Fiesta Sprint Cup. De eveneens 16-jarige Dilano van ’t Hoff (Dordrecht) en de nu bijna 18-jarige Emely de Heus (Mijnsheerenland) maken de overstap rechtstreeks vanuit de karts naar de formulewagens. Het drietal zal uitkomen voor het uiterst succesvolle Nederlandse team MP Motorsport.

Een zevental KNAF Academy-pupillen zal te vinden zijn in de diverse toerwagen/GT-kampioenschappen. Maxime Oosten (17 jaar, Beetsterzwaag) en zijn vaste racemaat Milan Teekens (18 jaar, Zoetermeer) maakten na de nodige jaren op de karts in 2019 de overstap naar de Supercar Challenge en pakten daar meteen de titel, om net als in 2020 ook in de Mazda MX-5 Cup de nodige successen te boeken. Dit jaar komt het tweetal als lid van het Lamborghini Young Drivers Program uit in de Lamborghini Super Trofeo, waarbij Oosten ook nog aantreedt in de BMW M2 Cup. Met zijn pas 14 jaar is Robert de Haan (Eerbeek) de jongste pupil in de KNAF Academy-autorensportklas. Met vele successen in de kartsport op zak, waarbij het jonge talent in 2018 en 2019 namens de KNAF aantrad in de FIA Karting Academy Trophy, wist De Haan in december in Engeland uit 60 kandidaten het Ginetta Junior Scholarship te winnen en mag daardoor dit jaar uitkomen in de Engelse Ginetta G40 Cup.

Maxime milan en robert

De binnenkort zijn 16de verjaardag vierende Morris Schuring (Den Dolder) stapte vorig jaar over van de karting naar de autorensport en maakte indruk met een meer dan uitstekend debuutseizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux, waarbij hij als 15-jarige meteen zijn tweede wedstrijd wist te winnen. Schuring moest in de eindstand van het kampioenschap alleen zijn meerdere erkennen in Loek Hartog. Deze 18-jarige inwoner van Hoogmade debuteerde in 2018 met de titel in de Ford Fiesta Sprint Cup, maakte in 2019 indruk bij zijn overstap naar de Porsche Carrera Cup Benelux, om in deze klasse in 2020 de titel te veroveren. Hartog deed daarnaast ook al van zich spreken bij zijn gastoptredens in de Porsche Supercup en zal komend seizoen zijn opwachting maken in een vooraanstaande Porsche Carrera Cup. Zeer interessante mededelingen hierover volgen binnenkort. Loek Hartog draait al wat langer mee in het KNAF Academy-programma en heeft de ontwikkelingen dus van nabij meegemaakt. “Dit wordt mijn derde jaar. Met de komst van Sanne van Paassen heeft het programma een enorme boost gekregen. De input die zij aan het programma heeft gegeven en hoe ze je persoonlijk meeneemt en begeleidt is super. Het is geen standaard programma, maar gaat veel dieper. Ze stopt er zoveel energie in en weet die op je over te brengen. Omdat ze niet uit de autosport komt, heeft ze een hele frisse blik op veel zaken en opent echt je ogen. Ik kijk ernaar uit om dit jaar weer verder te gaan met het programma. Daarnaast hoop ik ook in de toekomst bij KNAF Academy betrokken te blijven om zo het programma nog verder te helpen uitbouwen.”

Morris en Loek

Colin Caresani (17 jaar, Aerdenhout) kwam na de nodige kartsuccessen de afgelopen twee jaar uit in de Ford Fiesta Sprint Cup en pakte daarin in 2020 de titel. Komend seizoen promoveert Colin Caresani naar een hogere klasse. Mededelingen hierover volgen binnenkort. Ook Colin Caresani maakte vorig jaar al deel uit van de KNAF Academy-selectie en is daar zeker na de komst van Sanne van Paassen vol lof over. “Ze heeft echt de ogen geopend voor wat er allemaal buiten het racen om komt kijken, fysiek, mentaal maar ook financieel. De begeleiding vanuit de KNAF is echt super geweest.” Daan Pijl had als een van de weinige coureurs geen kartervaring toen deze nu 17-jarige Amsterdammer in 2018 overstapte naar de Ford Fiesta Sprint Cup. In 2019 behaalde Pijl in deze klasse de titel. Door de coronapandemie vielen zijn plannen voor 2020 in het water, maar dit jaar wil Pijl sterker dan ooit terugkomen.

Daan en Colin

Het kan geen toeval zijn dat de naam Ford Fiesta Sprint Cup al diverse keren is gevallen. Deze klasse blijkt voor veel rijders de ideale opstap richting de autorensport. Twee van de drie pupillen van de KNAF Academy Women in Motorsport-klas, Esmee Kosterman en Lisette Grinwis, hebben dan ook niet voor niets gekozen voor de Fiesta’s om de overstap vanuit de karts te maken. Luna Bloem (18 jaar, Didam) blijft nog een jaar actief in de karting. Esmee Kosterman (15 jaar, Cothen) deed in 2018 al namens de KNAF mee aan de FIA Karting Academy Trophy en wist het afgelopen jaar door te dringen tot de beste acht van de FIA Girls on Track - Rising Stars-competitie. Net als Kosterman behaalde Lisette Grinwis (15 jaar, Assendelft) de nodige successen in de kartsport waarbij de laatste in 2018 ook al haar talent toonde door als derde te eindigen in de Nederlandse editie van de Girls on Track Karting Challenge.

Luna Esmee en Lisette

Namens de KNAF zal de pas 13-jarige Reno Francot (Echt) deelnemen aan de FIA Karting Academy Trophy. Reno Francot werd geselecteerd door het Bestuur Sectie Karting, op voordracht van een van de kartorganisatoren van Nederland. Het jonge talent maakte indruk door in zijn eerste seizoen meteen voorin mee te strijden, als eerste te eindigen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max Minimax en in Italië bij een ronde voor het Europees kampioenschap beslag te leggen op plek drie. De FIA Karting Academy Trophy is een competitie waarbij vijftig karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen.

Reno en Jari

De Offroad sectie wordt in de KNAF Academy vertegenwoordigd door Jari van Hoof. Deze 18-jarige inwoner van Wintelre debuteerde in 2017 in de RST Junior Cup, pakte daarin vervolgens in 2018 en 2019 de titel en won in het afgelopen, gebroken seizoen alle verreden wedstrijden. In 2021 wil Jari van Hoof de overstap maken naar de rallysport. Concrete plannen hieromtrent hoopt hij snel te kunnen presenteren.

Binnenkort zal KNAF Talent First de TeamNL-selectie voor 2021 bekendmaken. Ook voor rijders die nu tot de KNAF Academy-selectie behoren, kan dit de volgende stap in het opleidingstraject worden. In verband met de door NOC*NSF aan de subsidie verbonden voorwaarden, is dit alleen weggelegd voor rijders die doorstromen naar de formulewagens. Aan ambitie in ieder geval geen gebrek bij de klas van 2021.

Nederlands talent Loek Hartog jongste coureur ooit in actie in Porsche Supercup tijdens F1-weekend op Spa-Francorchamps

Komend weekend zal de 16-jarige Loek Hartog zijn debuut maken in de prestigieuze Porsche Supercup, die in het supportprogramma van de Formule 1 Grand Prix op Spa-Francorchamps wordt verreden. Het aanstormend talent startte begin 2019 een Porsche-campagne door met Bas Koeten Racing in de Porsche Carrera Cup Benelux van start te gaan. Na vier evenementen en vele podiumplaatsen in deze competitie doet Hartog er komend weekend een schepje bovenop door de strijd aan te gaan met de beste Porsche coureurs van de wereld. Met zijn 16 jaar is Hartog de jongste Porsche Supercup coureur ooit in de ruim 25-jarige historie van deze competitie.