Download de KNAF app

Kater voor winnende Robert de Haan bij FIA Karting Academy Trophy in Sarno

De tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy in het Italiaanse Sarno is voor Robert de Haan op een enorme teleurstelling uitgelopen. Net als bij de openingswedstrijd in Duitsland domineerde het 12-jarige Nederlandse karttalent de finale en passeerde met een voorsprong van bijna zes seconden op de nummer twee als winnaar de finish. Kort daarna kwam de kater toen De Haan werd gediskwalificeerd omdat een monteur op een volgens de reglementen niet toegestane plaats aan zijn kart had gesleuteld. Ook de in het FIA Europees Kampioenschap KZ2 uitkomende Kas Haverkort kende weinig geluk. De 15-jarige TeamNL-rijder was in de finale opgerukt naar de tiende plaats toen hij met een technisch probleem moest opgeven.

De tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy werd verreden op het bekende Italiaanse kartcircuit van Sarno. De openingswedstrijd van deze titelstrijd waarin karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen, werd volledig gedomineerd door Robert de Haan. Het 12-jarige Nederlandse karttalent had in Duitsland zowel alle kwalificatieheats als de finale gewonnen en reisde als leider in de tussenstand richting Italië.

DeHaan Wackersdorf.03

De Haan maakte zijn favorietenrol in Sarno volledig waar. In het uit 48 deelnemers bestaande veld zette de rijder uit Eerbeek in de kwalificatie in zijn groep de snelste tijd op de klokken en mocht in de drie kwalificatieheats vanaf de tweede startplaats vertrekken. Na een zege in de eerste heat, volgde een tweede plaats in heat twee, waarna De Haan de derde heat met overmacht op zijn naam schreef. Daarmee mocht het jonge Nederlandse karttalent in de finale van poleposition vertrekken. Bij de start liet De Haan zich even verrassen, maar halverwege de eerste ronde had de Nederlander de zaken alweer rechtgezet en begon vervolgens weg te lopen van het veld. Na een foutloze race passeerde De Haan met een voorsprong van bijna zes seconden de finish, zijn tweede FIA Karting Academy Trophy-zege op rij. Met twee keer de maximale score bedroeg de voorsprong van De Haan in de titelstrijd 34 punten en daarmee was de titel al voortijdig veiliggesteld. Kort na afloop kwam echter de deceptie. De Haan werd gediskwalificeerd omdat er een monteur kort voor de start op een volgens de reglementen niet toegestane plaats aan zijn kart had gezeten. Hoewel er de nodige discussie ontstond over het geconstateerde feit en de gevolgen daarvan, bleef de diskwalificatie gehandhaafd. Ondanks de gemiste 25 punten gaat De Haan nog altijd met een voorsprong van 9 punten aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Toch zijn de titelkansen voor de Nederlander nagenoeg verkeken. Voor de puntentelling telt het slechtste resultaat niet mee, maar omdat een diskwalificatie niet als schrapresultaat kan worden gerekend, krijgt De Haan de punten die hij bij de afsluitende wedstrijd scoort niet bij zijn totaal opgeteld. De Haan zal echter toch aan de laatste wedstrijd in Lonato meedoen om zich zo in ieder geval de morele winnaar van het kampioenschap te kunnen noemen, want dat het jonge Nederlandse karttalent op de baan de snelste is, mag na de eerste twee wedstrijden wel duidelijk zijn.

Haverkort Wackersdorf.01

In de KZ2-klasse van het FIA Europees Kampioenschap kwam in Sarno Kas Haverkort in actie. Het 15-jarige TeamNL-talent dat uitkomt voor CRG Keijzer Racing kende in de kwalificatie weinig geluk en bleef in het uit 65 deelnemers bestaande veld door een niet optimaal lopende motor steken op een 32ste plaats. In de vijf kwalificatieheats was Haverkort daarmee veroordeeld tot een elfde startplaats. De TeamNL-rijder wist zich steeds naar voren te vechten met een keurige vijfde plaats in heat drie als beste resultaat. Daarmee verzekerde Haverkort zich van een 19de startplaats in de finale waaraan alleen de top 34 nog mocht meedoen. Haverkort profiteerde vervolgens optimaal van de chaos die kort na de start van de finale ontstond, wist meteen negen plaatsen winst te boeken en kwam als tiende uit de eerste ronde tevoorschijn. Gaandeweg de race moest Haverkort echter plaatsen prijsgeven om uiteindelijk met een technisch probleem zijn kart richting de pits te sturen.