Download de KNAF app

Karttalent Max Verstappen sluit recordseizoen af met derde plaats in CIK-FIA Wereldkampioenschap KF

Met al twee Europese en een wereldtitel op zak leek Max Verstappen in Bahrein regelrecht op weg naar zijn vierde hoofdprijs van dit seizoen, het CIK-FIA Wereldkampioenschap in de KF-klasse. Een aanrijding in de finale maakte echter een voortijdig einde aan de wedstrijd van het Nederlandse karttalent. Omdat de 16-jarige Verstappen de eerste race in de titelstrijd met grote overmacht op zijn naam had geschreven, legde de CRG-fabriekscoureur toch nog beslag op de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. "Het was het beste seizoen ooit en met twee Europese en één wereldtitel in één seizoen in twee verschillende categorieën hebben we kartgeschiedenis geschreven", blikte Verstappen op zijn recordseizoen terug.

Het CIK-FIA Wereldkampioenschap karting in de KF-klasse werd verreden over twee wedstrijden. Na zijn afgetekende overwinning in het Engelse Brandon stond het 16-jarige Nederlandse karttalent Max Verstappen als favoriet aan de start van de tweede en beslissende race in Bahrein. In de vrije trainingen noteerde Verstappen regelmatig de snelste tijd, maar miste in de kwalificatie op onverklaarbare wijze plotseling snelheid en bleef steken op een negende plaats. Daarmee moest de Nederlander in de drie kwalificatieheats vanaf deze moeilijke uitgangspositie vertrekken. Verstappen toonde echter zijn klasse door, na een vijfde plaats in heat één, de laatste twee heats na fraaie inhaalraces op zijn naam te schrijven.

In de prefinale mocht Verstappen daardoor vanaf de tweede startplaats vertrekken, reed direct bij de concurrentie weg en passeerde met een voorsprong van 2,7 seconden als eerste de finishvlag, goed voor poleposition in de allesbeslissende finale. Na eerder dit seizoen het CIK-FIA Europees kampioenschap in de KZ en KF-klasse en de CIK-FIA Wereldtitel in de KZ-klasse te hebben veroverd, lag de vierde hoofdprijs in Bahrein binnen handbereik. Vanaf poleposition nam Verstappen de leiding, maar miste de snelheid van de prefinale. In de strijd om plek twee raakte de Nederlander bij een aanrijding betrokken en moest twee ronden voor het eind opgeven. "Het zat er bij de finale gewoon niet in. Ik probeerde de deur dicht te houden, maar onze voorwielen raakten elkaar", aldus Verstappen over het incident. Ondanks dat de Nederlander in Bahrein daarmee geen punten scoorde, eindigde Verstappen door zijn zege in Engeland op de derde plaats in het CIK-FIA Wereldkampioenschap KF.

max verstappen bahrain ktf 500x333

Verstappen, die nu de overstap naar de autorensport maakt, kan terugkijken op een absoluut recordseizoen en was dan ook snel over de teleurstelling van de gemiste titel heen. "Het was het beste seizoen ooit en we hebben geschiedenis geschreven door in twee verschillende categorieën in één seizoen twee Europese en één wereldtitel te winnen. Ik ben iedereen die aan dit resultaat heeft bijgedragen dan ook ontzettend dankbaar", aldus het 16-jarige Nederlandse talent na zijn laatste officiële kartwedstrijd.