Download de KNAF app

Intensieve tweedaagse trainingsstage KTF karttalenten in Veldhoven

Op dinsdag 12 en woensdag 13 juli vond in Veldhoven het derde KNAF Talent First trainingskamp van 2011 plaats voor de jonge kartalenten uit de nationale selectie van bondscoach Randolph Bath. Na twee intensieve dagen keerden de 6 aanwezige talenten moe maar voldaan terug naar huis!

De doelstelling van het tweedaagse trainingskamp was vooral om aandacht te geven aan de mentale kant van de sport. Daarom werd een internationaal kartweekend gesimuleerd. Onder leiding van Suzanne Leering (psychologe) en Esther Schouten (5-voudig Wereldkampioene boksen) van Mentaalmeesters werd de 6 aanwezige karttalenten door bondscoach Randolph Bath en KNAF Topsportcoördinator Maarten van Wesenbeeck een intensief trainingsprogramma voorgeschoteld.

talenten groepsfoto 1 250x187

De 6 aanwezigen talenten hadden het soms zwaar!
De tweedaagse begon 'in de schoolbanken' voor de jonge karttalenten Jordy Bens, Lars Lamborelle, Janneau Esmeijer, Martijn van Leeuwen, Jarno Opmeer, Stan Pex en hun begeleiders. Leering en Schouten gaven sporters en begeleiders op basis van de sportbreed gehanteerde 'ACTION Type'-profielen inzicht in eigen attitude en karakter en hoe te hanteren om de coachbaarheid van de sporter te verhogen.

Na het theoretische gedeelte konden de talenten doen wat ze het liefste doen, karten. Echter na deze warming-up en lunch werden de aanwezigen weer stevig aangepakt door Mentaalmeesters Suzanne en Esther. De opdracht klinkt makkelijker dan deze uiteindelijk was, het nabouwen van een 'bouwwerk' van Duplo blokken. Er werden teams gevormd van 'denkers' en 'bouwers' - de denkers mochten het voorbeeld bouwwerk bekijken en moesten vervolgens de bouwers instructies geven om het na te bouwen. Deze opdracht maakte duidelijk dat een 'plan' werkt en dat 'samenwerking' tot betere resultaten leidt.

team topkart 250x187theorie action 250x187

Daarna volgde een 'technische controle' van de karts onder leiding van Aad van Daalen en Michel Vacirca. Dit was een simulatie van een controle zoals die ook bij internationale kartwedstrijden plaats vindt en dus een goede praktijkoefening.

Vervolgens gingen de zes karters weer de baan op voor een kwalificatietraining. Daarbij ging het niet alleen om de snelste tijd, maar werd ook 'mentale druk' gesimuleerd. Randolph Bath en Maarten van Wesenbeeck confronteerden de coureurs telkens in de pitstraat met opmerkingen over hun rijden, inzet of snelheid maar vertelden niet altijd de waarheid. Suzanne en Esther stonden bij de begeleiders en analyseerden hoe de talentjes omgingen met 'onrecht'. Sommigen accepteerden de onterechte observaties, anderen gingen er juist vol tegenin of beklaagden zich bij hun begeleiders!

mentale druk 250x187

De tweede dag startte met een fysieke warming-up onder leiding van Esther Schouten, waarbij zowel door de coureurs als door hun begeleiders gebokst moest worden! Vooral voor introverte sporters is een krachtige fysieke warm-up aan het begin van de dag essentieel om concentratie en meer focus te creëren. Na het ombouwen van de kart naar 'regenafstelling' konden de rijders de bokshandschoenen verruilen voor de kart om de warming-up op circuit de Landsard al rijdend te vervolgen.

Na een stevige lunch was het de beurt aan de karters om hun begeleiders te coachen: de oefening bestond uit het 'sturen' van de geblinddoekte begeleider door de zaal op zoek naar een aantal gekleurde ballen. Opnieuw werd, soms pijnlijk, duidelijk hoe belangrijk communicatie tussen begeleider en sporter is en dat het ene individu behoefte heeft aan gedetailleerde informatie, waar de andere met één luide kreet al uit de voeten kan.

Na een korte coachings instructie van de dames van MentaalMeesters mochten de begeleiders hun pupil mentaal voorbereiden op de afsluitende races, waarbij de startopstelling conform de kwalificaties van de vorige dag was. Competitief als de talenten zijn, kwam de natuurlijk competitiedrang al snel naar boven.

Na vier mooie races werd een succesvolle tweedaagse afgesloten met een individueel evaluatiegesprek tussen rijder, begeleider en de KTF betrokkenen. Aan de hand van de ACTION-type profielen werd de geobserveerde samenwerking tussen begeleider en sporters en de goede en nog te ontwikkelen punten voor de komende tijd besproken.

Al met al een intensief trainingskamp, waarbij voor ieder wat te leren viel: "Natuurlijk voor de jonge talenten, maar zeker ook voor de begeleiders. En ook voor de coaches van de KNAF waren er voldoende leermomenten," vertelt KNAF Topsportcoördinator Maarten van Wesenbeeck. "Naast een stukje teambuilding, hopen we de jongens en begeleiders weer extra tools mee te hebben geven voor een succesvolle tweede seizoenshelft." Na een korte zomerstop gaat het KTF-programma voor de talenten eind augustus weer verder.