Download de KNAF app

Imponerend optreden van KNAF Talent First-karttalenten bij CIK-FIA Europees Kampioenschap in Genk

KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen heeft bij de derde wedstrijd van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF in het Belgische Genk een uitstekende vijfde plaats behaald. In de kwalificatieheats had het 15-jarige KTF-talent met fraaie inhaalraces al indruk gemaakt en onderstreepte zijn klasse met een al even goede finale. Succes was er ook in de CIK-FIA Karting Academy Trophy waar de 13-jarige KTF-rijder Rinus van Kalmthout een prachtige tweede plaats voor zich opeiste. In deze titelstrijd zag de eveneens 13-jarige KTF-rijder Richard Verschoor zijn snelheid niet beloond met een topklassering door motorische problemen in de prefinale. "Een topweekend, petje af voor alle drie de jongens", was dan ook de conclusie van KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau.

Voor KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen was het in Genk alweer de derde wedstrijd van het uit vier races bestaande CIK-FIA Europees Kampioenschap KF. De kwalificatie liep voor de 15-jarige Nederlander niet geheel naar wens. In het uit meer dan zestig deelnemers bestaande veld bleef Van Leeuwen steken op slechts 0,3 seconden van de poleposition, maar daarmee stond hij 23ste, wat een twaalfde startpositie voor de drie kwalificatieheats betekende. Met zijn inmiddels vermaard geworden inhaalraces legde de KTF-rijder beslag op twee keer een vijfde en een negende plaats en daarmee klom Van Leeuwen naar de zevende startplaats voor de prefinale. In deze prefinale moest Van Leeuwen na een fraaie strijd twee plaatsen prijsgeven, waardoor hij als negende aan de allesbeslissende finale mocht beginnen. Het KTF-talent had echter het beste voor het laatst bewaard, want in een ijzersterk gereden race legde Van Leeuwen beslag op een vijfde plaats, zijn hoogste klassering in een CIK-FIA EK-wedstrijd van dit jaar. De rijder van Keijzer Racing keek dan ook tevreden terug. "Ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald. De kwalificatie blijft lastig. In ongeveer vijf minuten moet je een goede slipstream en een foutloos rondje hebben om vooraan te komen. In de prefinale zat ik vast achter iemand en werd vervolgens zelf ingehaald. De finale was weer top. De verschillen zijn echter zo klein en het niveau zo hoog." Met nog één wedstrijd te gaan staat Van Leeuwen in de titelstrijd op een negende plaats.

kpx 5241 500x333

De drie wedstrijden omvattende CIK-FIA Karting Academy Trophy kwam in Genk voor het eerst in actie. In deze klasse wordt met volledig identiek materiaal gestreden door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten. In het uit 49 deelnemers bestaande veld kwamen in Genk namens Nederland en KNAF Talent First de twee 13-jarige KTF-talenten Richard Verschoor (Benschop) en Rinus van Kalmthout (Hoofddorp) aan de start. In de vrije trainingen maakte het Nederlandse tweetal al indruk, om vervolgens in de kwalificatie zelfs de eerste en vierde tijd voor zich op te eisen. Vanaf poleposition reed Verschoor twee perfecte kwalificatieheats en schreef beide races onbedreigd op zijn naam, terwijl Van Kalmthout daar met een tweede en derde plaats nauwelijks voor onderdeed. Daarmee in de prefinale twee Nederlanders op de eerste startrij! Helaas ging het daar voor Verschoor mis. Door een mankement aan de motor moest de 13-jarige KTF-rijder al in de tweede ronde de pits opzoeken, waardoor hij de finale vanaf plaats 34 moest beginnen.

kpx 5759 500x333

Van Kalmthout maakte een slechte start, viel ver terug maar wist met snelle rondetijden uiteindelijk nog op te klimmen naar plaats acht. In de finale toonde het jeugdige tweetal nogmaals aan over de juiste instelling te beschikken. Een weergaloze inhaalrace bracht Verschoor vanaf plaats 34 terug naar plek dertien. Van Kalmthout moest vanaf startplaats acht in de eerste ronde twee posities prijsgeven, maar begon toen aan een inhaaljacht. Met uiterst snelle rondetijden en fraai geplaatste inhaalacties maakte het KTF-talent iedere ronde posities goed, om uiteindelijk beslag te leggen op een prachtige tweede plaats. Daarmee mocht Van Kalmthout met gepaste trots op het podium plaatsnemen.

kpx 5766 500x333

KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau kon dan ook alleen maar zeer tevreden zijn. "Een topweekend. Martijn heeft uitstekende kwalificatieheats en een geweldige finale gereden. Het is jammer van de kwalificatie en de prefinale waarin hij zich liet verrassen toen hij vast kwam te zitten achter iemand. Rinus verprutste zijn start in de prefinale. De finale was echter absoluut top. Scherp zoals we hem kennen. Iedere ronde een inhaalactie en vervolgens reed hij ook nog het gat naar de leider dicht. Op de streep was het verschil minder dan een halve seconde. Richard had natuurlijk veel meer verdiend. Tot die prefinale was hij kanshebber op de eindzege. Maar ook zijn finale was weer heel goed. Vanaf plek 34 oprukken, vervolgens aangereden worden en weer opnieuw moeten beginnen en dan toch 13de worden is buitengewoon knap. Ze hebben hun selectie voor de CIK-FIA Karting Academy Trophy meer dan waargemaakt."