Download de KNAF app

Goede dag voor Timo van der Marel en Hans Weijs in Spanje

Salou, 10 november 2012 - Goede dag voor Timo van der Marel en Hans Weijs in Spanje

Zaterdag was het decor van de Rally van Spanje heel verschillend van de eerste dag: vandaag waren twee rondes van 3 asfaltproeven te volbrengen en was het compleet droog, in tegenstelling tot de door de hevige regenval modderige gravelpaden van vrijdag. Beide KNAF Talent First coureurs Hans Weijs en Timo van der Marel kenden een goede dag, waarin ze aantoonden zeer competitief te zijn en tegelijkertijd hun verstand er bij te houden. Dat resulteerde voor Van der Marel in een keurige 5e plaats aan de finish in de WRC Academy categorie, terwijl Hans Weijs met nog 6 proeven te gaan op zondag een uitstekende 6e plaats te midden van de grote WRC coureurs bezet.

weijs 121110 500x333

"Vandaag konden we meteen op de slicks (droogweerbanden) van start, hoewel vanochtend de wegen nog wel hier en daar vochtig waren," vertelde Timo van der Marel. "Maar we zaten meteen goed in ons ritme, de pace notes waren perfect." Op de tweede proef van de dag demonstreerde Van der Marel zijn klasse door naar een 3e snelste tijd te rijden op de uitdagende 46 km lange proef van El Priorat - waar werkelijk tienduizenden dolenthousiaste Spanjaarden het parcours omzoomden. Vlak na de service in Salou na de eerste drie proeven schrok Van der Marel: "Op de 10e proef zagen we plots de auto van de voor ons gestarte Zweed Fredrik Ahlin tegen een boom staan. De navigator kwam er net uit geklommen, maar Fredrik zat bewusteloos in de auto. We zijn gestopt, maar er waren al mensen die te hulp schoten." Gelukkig kwam Ahlin snel bij en werd hij spoedig met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis waar een gebroken rib en een hersenschudding werd geconstateerd. "Wij hebben daar zo'n anderhalve minuut stil gestaan alvorens we op en teken van de navigator van Ahlin onze weg vervolgden, maar de concentratie was weg - we waren echt wel geschrokken," meende ook Van der Marel's navigator Erwin Berkhof. Ondanks de schrik realiseerden ze bij de tweede doorkomst op El Priorat een tijd die een minuut sneller was dan 's ochtends, vooral omdat de weg veel droger was. "Het gaat gewoon ontzettend snel en de top 5 zit zo dicht bij elkaar dat het onmogelijk bleek om wat goed te maken van ons tijdverlies van vrijdag, toen we in de modder bleven steken," aldus Van der Marel, die zich vanavond toch tevreden toonde met de uiteindelijke 5e plaats in de laatste rally van dit seizoen. "Nu kijken we naar 2013; rijden doe ik zeker, maar ik weet nog niet in welke klasse. Hoewel ik dit jaar weer enorm veel heb geleerd door de KNAF Talent First en FIA Institute Young Driver Excellence programma's en ik ben daar ontzettend dankbaar voor. Maar er gaat toch niets boven winnen en daar zijn we dit seizoen niet aan toegekomen door veel pech."

vd marel 121110 500x333

Ondertussen laat Hans Weijs junior zien dat geduld een schone zaak is, want zijn carrière leek vorig jaar (2011) enigszins vast te zitten, nadat hij in 2010 nog vice Junior World Rally Champion was geworden. Maar dit seizoen heeft de KNAF Talent First rijder een paar unieke kansen gekregen die hij vooralsnog ook verzilverd. Afgelopen weekeinde won hij de laatste ronde van het Zuid-Afrikaans Rallykampioenschap met een VW Polo S2000 en dit weekeinde rijdt hij in Spanje met de Citroën DS3 WRC van het Qatar World Rally Team de sterren van de hemel. En dat bij zijn officiële WRC debuut. Ook vandaag was Weijs met aan zijn zijde de Belgische navigator Bjorn Degandt zeer constant. Na twee dagen staat hij op een zeer sterke 6e positie in het algemeen klassement. En daarbij is te zien dat hij er ook heel erg van geniet. Het is duidelijk dat Weijs veel volwasener is geworden en dit seizoen in Zuid-Afrika enorme progressie heeft geboekt!

Rally van Spanje
Zaterdag stonden 3 mooie asfaltproeven op het programma die elk twee keer werden verreden. Wereldkampioen Sébastien Loeb stelde snel orde op zaken en pakte al na de tweede proef vanochtend de leiding terug van Mads Østberg. Na 12 proeven gaat de ongenaakbare Franse Citroën rijder met 27 seconden voorsprong op Jari-Matti Latvala (Ford) aan de leiding. Loeb's teamgenoot Mikko Hirvonen staat derde. Zondag zijn er nog eens zes proeven te rijden, alvorens de overgebleven WRC equipes om 15.00 uur in Salou over het finishpodium rijden.

---

Salou,9 november 2012- Pech voor Timo van der Marel, indrukwekkende Hans Weijs in Spanje

De eerste dag van de 48e Rally van Spanje bracht volop spektakel. De 6 klassementsproeven lagen er verraderlijk bij door hevige regenbuien. Daardoor was het voor de equipes een hachelijke onderneming om snelle tijden op de klokken te zetten. Dat ondervond ook KNAF Talent First rijder Timo van der Marel, die op de vijfde klassementsproef met zijn Ford Fiesta in de modder bleef steken! Hans Weijs junior maakte vandaag een indrukwekkend debuut in het WRC met een Citroën DS3 WRC (dezelfde auto als waar de Fransman Sébastien Loeb vorige maand zijn negende wereldtitel veilig stelde). Na de eerste dag neemt Weijs de 7e plaats in het tussenklassement in, een geweldige prestatie, zeker onder deze omstandigheden.

De onverwacht slechte weersomstandigheden zorgden er voor dat de gravelproeven van vrijdag er heel slecht bij lagen. Grote modderstromen, waterplassen en diepe sporen boden de rijders een compleet andere kijk op de proeven dan ze eerder deze week tijdens droge omstandigheden in de verkenning hadden ervaren. Dat maakte het voor rijder en navigator lastig om de pace notes goed te interpreteren. Timo van der Marel: "Het was echt onvoorstelbaar, zo slecht had ik het hier niet verwacht. We reden echter heel netjes en de eerste vier klassementsproeven bleven we volgens plan uit de problemen en dat was op zich al een prestatie!" Na drie proeven bezetten Van der Marel en Berkhof de vierde plaats in de WRC Academy met uitzicht op een nog betere klassering - ze stonden slechts 22 seconden achter de Spanjaard Jose Suarez, die na de eerste dag verrassend aan de leiding gaat van de WRC Academy! Maar op de vijfde proef sloeg het noodlot toe: "Eerst gleden we heel zachtjes net buiten het spoor in de modder en zaten we even vast; we werden echter geholpen door wat toegesnelde toeschouwers en net op het moment dat we weer verder wilden rijden schoof een andere deelnemer van de weg en duwde ons nog verder van het pad af. Toen konden we geen kant meer op," aldus een hevig gedesillusioneerde Van der Marel vanavond bij terugkeer in het servicepark bij het themapark PortAventura in Salou. Gelukkig mag de Leusdense rallyrijder zaterdag wel herstarten binnen het Rally2 reglement, maar met 10 strafminuten kijkt hij tegen een behoorlijke achterstand aan.

vd marel 121109 500x333

Hans Weijs junior was in de eerste omloop van drie proeven nog niet tevreden over de afstelling van zijn World Rally Car. Op de eerste proef spinde hij bovendien waardoor hij zo'n 20 seconden verloor. Toch wist hij de afstelling gaandeweg te verbeteren en na de service tussen de middag kreeg Weijs de smaak te pakken en wist hij zijn opmars vanaf de 16e plaats na de eerste proef voort te zetten. En na 6 proeven bezet de KNAF Talent First coureur de 7e plaats! Op de laatste proef van de dag, de spectaculaire 2 km lange proef over het strand en de boulevard van Salou realiseerde Weijs een fantastische 5e tijd, zelfs sneller dan Sébastien Loeb! Zaterdag staan de asfaltproeven op het programma, wat een nieuwe aanpassing voor auto en equipe met zich mee brengt. Maar dan ook zijn de 'voorrijders' voor de WRC deelnemers geoorloofd. En Hans Weijs beschikt over een bijzondere crew die zijn navigator Bjorn Degandt de laatste updates van de pace notes zal kunnen doorgeven: KNAF Talent First rijder Kevin Kooijman zal samen met Hans van Goor, de vroegere navigator van Weijs, de route verkennen. "Dit is fantastisch voor ons KNAF Talent First programma," stelde KNAF Bondscoach Eric Noort dan ook tevreden vast. "Kevin Kooijman heeft eerder deze week alle proeven kunnen verkennen en kan nu ook een bijdrage leveren aan het succes van Hans Weijs hier in Spanje."

weijs 121109 500x333

Rally van Spanje
De Rally van Spanje kende een bijzondere eerste dag met niet minder dan vijf verschillende winnaars van een van de 6 proeven! Uiteindelijk was het de Noor Mads Ostberg die met zijn Ford Fiesta WRC met een voorsprong van 27,2 seconden op Sébastien Loeb aan de tweede dag zal beginnen. De Finse Ford-rijder Jari-Matti Latvala staat derde op 47 seconden.