Download de KNAF app

Glenn van Berlo in Portimão naar winst, podium voor Tijmen van der Helm

TeamNL-rijder Glenn van Berlo heeft in Portimão bij de zesde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap opnieuw uitstekend gescoord. De 17-jarige Van Berlo schreef op het Portugese circuit in fraaie stijl de derde wedstrijd van het weekend op zijn naam, nadat de MP Motorsport-piloot in race twee al een tweede positie voor zich had opgeëist. In race twee kleurde Tijmen van der Helm het podium nog meer oranje door naar een keurige derde positie te rijden. Het 15-jarige TeamNL MP Motorsport-talent eindigde met een zwaarbevochten vijfde positie in de laatste race net buiten het podium.

Met de zesde ronde op Autódromo Internacional do Algarve stond dit weekend voor het Spaans Formule 4 kampioenschap het enige uitstapje op Portugese bodem op het programma. Met de uitstekende resultaten in Jerez nog vers in het geheugen waren Glenn van Berlo (Veghel) en Tijmen van der Helm (Den Hoorn) ervan overtuigd dat er ook op het nabij Portimão gelegen circuit podiumposities mogelijk moesten zijn.

vanberlo portimao.04

De eerste race verliep voor de TeamNL-rijders echter bepaald niet zoals gehoopt. Vanaf de vijfde plaats had Van Berlo een uitstekende start waardoor hij meteen doorschoof naar plek drie. Bij het ingaan van de eerste bocht werd de MP Motorsport-rijder echter op het achterwiel geraakt en hoewel Van Berlo nog wel de pits wist te bereiken, was de race voor het 17-jarige TeamNL-talent meteen ten einde. Van der Helm kende ook een goede start en schoof door van plek zes naar vier, maar werd in de eerste bocht ook door een tegenstander geraakt.

vdhelm portimao.02

Na een bezoek aan de pits kon Van der Helm als tiende zijn weg vervolgen. Na de herstart vanachter de safetycar ontspon zich een hectische race met vele positiewisselingen waarbij de 15-jarige TeamNL-rijder snel naar voren schoof en zelfs even als derde doorkwam. Uiteindelijk passeerde Van der Helm als vierde, op slechts 0,1 seconde van het podium, de finish. De domper kwam echter na afloop toen de Nederlander voor het na afloop van de safetycarperiode te vroeg op het gas gaan een straf kreeg opgelegd en in de uitslag ver terugviel.

vdhelm portimao.01

De tweede race verliep voor het TeamNL-duo een stuk beter. Vanaf de derde startplek nam Van Berlo direct de leiding, maar moest in de tiende ronde de eerste positie afstaan aan een aandringende leider in de tussenstand van het kampioenschap, Franco Colapinto. Van Berlo kon de leidende Argentijn wel volgen, maar aanvallen bleek een ander verhaal waardoor de MP Motorsport-rijder op minder dan een seconde van de winnaar als tweede de finish passeerde. Van der Helm deed daar nauwelijks voor onder. Als zesde gestart nam de TeamNL-rijder direct de vierde positie over om in de zevende ronde op te rukken naar plek drie. Van der Helm liep vervolgens van zijn belagers weg en legde daarmee beslag op plek drie waardoor beide TeamNL MP Motorsport-piloten op het podium mochten plaatsnemen.

vanberlo portimao.02

Van Berlo had het beste voor het laatst bewaard. In de afsluitende derde race van het weekend nam het jonge Nederlandse talent met een uitstekende start vanaf de derde positie direct de leiding. Van Berlo wist een aanval van Colapinto dit keer af te slaan en reed vervolgens van het veld weg om na elf ronden met een voorsprong van bijna vijf seconden soeverein de winst voor zich op te eisen, na zijn twee zeges in Jerez zijn derde overwinning van het seizoen. Van der Helm leek vanaf een zesde startplaats ook op weg naar het podium. In de strijd om de plaatsen twee tot en met vier verloor de 15-jarige rijder echter twee posities, om in de laatste ronde toch nog op te klimmen naar de vijfde plaats.

vanberlo portimao.03

Van Berlo keek tevreden op het Portugese weekend terug. “Het weekend afsluiten met een overwinning is altijd lekker en dan ga je toch met een goed gevoel naar de laatste ronde van het kampioenschap. Ik had in alle drie de races een uitstekende start. In de eerste wedstrijd werd ik helaas hard op mijn achterwiel geraakt waardoor de ophanging brak. In race twee was Colapinto na een paar ronden gewoon sneller en met fel blijven verdedigen zou ik alleen maar tijd verliezen. In de laatste ronden was ik weer iets sneller, maar niet genoeg om hem serieus te bedreigen. De laatste race was natuurlijk super. Bij zijn aanval ging Colapinto in de fout en daarna kon ik wegrijden van het veld. Straks in Barcelona ga ik er alles aan doen om nog de tweede plek in het kampioenschap te veroveren.”

vdhelm portimao.03

Van der Helm was wel tevreden met zijn tempo maar wist dat er meer in had gezeten. “In de eerste race was de start goed maar reed er iemand in de eerste bocht over mijn voorwiel en neus. Na de pitstop voor een nieuwe neus was het tempo heel goed en wist ik me naar voren te werken. Helaas leverde het door de tijdstraf geen punten op. De tweede race was met een derde plaats prima. Omdat diverse andere rijders in de eerste race al na één ronde waren uitgevallen, hadden die voor race drie nog nieuwe banden. Ik moest op gebruikte starten. Toch kon ik me nog mengen in de strijd om de kopposities, maar op een gegeven moment werd ik even weggedrukt en verloor de aansluiting waardoor een vijfde plaats het hoogst haalbare was.”

In de tussenstand van het kampioenschap bezetten Van Berlo en Van der Helm de derde en vierde positie. De zevende en afsluitende ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap wordt over twee weken verreden op Circuit de Barcelona-Cataluña.

Foto's: Dutch Photo Agency