Download de KNAF app

Giedo van der Garde bondscoach KNAF talentenprogramma’s autorensport

selectie
KNAF Talent First (KTF) heeft Giedo van der Garde aangetrokken als bondscoach voor haar talentenprogramma’s van de autorensport. De voormalig Formule 1-coureur zal daarmee de uit Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout bestaande KTF-autorensportselectie onder zijn hoede nemen en zich tevens intensief bezighouden met de opleiding van de twee KNAF Academy-autorensportpupillen Bent Viscaal en Jarno Opmeer. “Ik ben erg blij met deze stap en kijk ernaar uit om mijn ervaring over te kunnen dragen aan de huidige en toekomstige talenten”, aldus Van der Garde. Naast deze twee autorensportselecties heeft de KNAF ook de uit drie rijders bestaande KNAF Academy-kartingselectie van dit jaar rond.

Giedo van der Garde hoeft natuurlijk nauwelijks nog enige introductie. De nu 32-jarige voormalig Formule 1-coureur heeft een ruime ervaring in diverse klassen van de autorensport en is dit jaar voor Racing Team Nederland op wereldniveau actief in het World Endurance Championship. Aardig detail is dat Van der Garde na het behalen van de wereldtitel in de karting bij zijn overstap naar de autorensport zelf ook KTF-talent was. Van der Garde zal als bondscoach de KNAF Talent First-autorensportselectie begeleiden, trainen en adviseren om deze rijders daarmee verder te helpen op hun weg richting de top van de autorensport.

giedo vd garde
“Er is talent in Nederland en nu de kart- en autosport weer zo in de lift zit, komt er straks nog veel meer aan. Het is zaak om de juiste talenten op te pikken en goed te begeleiden. Ik heb het hele traject zelf doorlopen, weet wat ervoor nodig is en wil dat graag overbrengen aan de huidige en toekomstige talenten. Daarnaast ken ik veel mensen in de kart- en autosport en weet de weg in die wereld. Ik ben zelf ooit als KTF-talent begonnen en KTF is in al die jaren een succes gebleken. Ik ben nu al een paar weken met de diverse selecties aan het werk en de eerste stappen zijn reeds gezet. Ik ben er erg happy mee en kijk enorm uit naar de verdere samenwerking. Wat zou er mooier zijn dan weer een talent vanuit de karting richting de Formule 1 te kunnen begeleiden”, aldus Giedo van der Garde.

Maarten van Wesenbeeck, eerstverantwoordelijke binnen de KNAF voor Stichting KNAF Talent First, is uitermate blij dat KTF Van der Garde als bondscoach aan de begeleidingsstaf heeft kunnen toevoegen. “Onze KTF-talenten zijn nu op een niveau gekomen dat ze begeleiding nodig hebben van iemand die dit hele traject binnen de autorensport al doorlopen heeft. Daarbij komt ook nog dat Giedo ervaring heeft met coaching van jonge rijders. Met Giedo als bondscoach brengen we het opleidingstraject opnieuw naar een hoger niveau en daar is de hele selectie bij gebaat.”

De KNAF Talent First-autorensportselectie bestaat dit jaar uit Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout, twee talenten die al sinds hun kartperiode deel uitmaken van het KNAF talentenprogramma. De 17-jarige Verschoor komt voor het tweede seizoen uit in de Eurocup Formule Renault 2.0 en gaat met het topteam Josef Kaufmann Racing voor de titel. De tweevoudig Formule 4-kampioen van 2016 heeft zijn eerste succes van dit jaar al binnen door in Nieuw-Zeeland in de Toyota Racing Series met zes overwinningen en twaalf podiumposities uit vijftien races de tweede plaats in het kampioenschap voor zich op te eisen.

rinus v kalmthout
De eveneens 17-jarige Van Kalmthout maakte vorig jaar indruk door in zijn debuutseizoen in de autorensport als runner-up te eindigen in het Amerikaanse USF2000 kampioenschap. Dit jaar komt het Hoofddorpse racetalent voor Juncos Racing in actie in het Pro Mazda kampioenschap, de volgende trede op de Mazda Road to Indy, het traject dat jonge rijders moet klaarstomen voor de prestigieuze IndyCar Series. Ook Van Kalmthout heeft zijn eerste successen van dit jaar al binnen door op spectaculaire wijze de twee openingswedstrijden van het Pro Mazda kampioenschap op zijn naam te schrijven. Deze winter was Van Kalmthout ook al succesvol met een derde plaats in de eindstand van de MRF Challenge.

Van der Garde zal zich ook intensief bezighouden met de begeleiding en opleiding van de KNAF Academy selectie voor de autorensport. Deze selectie wordt dit jaar gevormd door Bent Viscaal en Jarno Opmeer. Viscaal maakte vorig seizoen in zijn debuutjaar in de autorensport naam in de Formule 4. De 18-jarige inwoner van het Overijsselse Albergen komt dit jaar uit in de Euroformula Open, een klasse waarin gereden wordt met Formule 3-auto’s. De 17-jarige Opmeer kwam na de nodige successen in de Formule 4 vorig jaar uit in de Eurocup Formule Renault 2.0 en hoopt spoedig zijn definitieve plannen voor 2018 te presenteren.

De KNAF Academy selectie voor de karting wordt dit jaar gevormd door Tijmen van der Helm (14 jaar, Den Hoorn), Glenn van Berlo (16 jaar, Veghel) en Kas Haverkort (14 jaar, Heemserveen). De drie talenten hebben allemaal al de nodige kartsuccessen op hun naam staan, komen dit jaar op het hoogste niveau in hun sport uit en hebben de potentie om door te groeien naar de autorensport.

Marco du Pau zal opnieuw optreden als bondscoach voor de karting en is daarmee verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie. Dat Du Pau een scherp oog heeft voor jong karttalent mag wel blijken uit het feit dat zowel Verschoor en Van Kalmthout als de drie KNAF Academy kartpupillen in de afgelopen jaren deel hebben uitgemaakt van de selectie die namens de KNAF mocht meestrijden in de CIK-FIA Karting Academy Trophy en in deze sterke competitie hoge ogen gooide.

Voor het tweede opeenvolgende jaar is Mats van den Brand binnen KNAF Academy aangesteld als Talentcoach en zal uit dien hoofde het KNAF Academy programma coördineren en begeleiden.

Binnenkort zal de KNAF ook de KNAF Academy selectie voor de rally, autocross en terreinsport bekendmaken.

Stichting KNAF Talent First is een initiatief van de nationale autosportfederatie KNAF om jong autosporttalent te begeleiden en te ondersteunen op hun weg naar de top. De activiteiten van KNAF Talent First worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF.

KNAF Academy werd ruim vier jaar geleden door de KNAF opgestart. Talenten dienen zich op steeds jongere leeftijd aan en door middel van KNAF Academy wil de KNAF in een zo vroeg mogelijk stadium een positieve bijdrage leveren in de ontwikkeling van jonge talenten.