Download de KNAF app

Gebrek aan topsnelheid houdt Richard Verschoor in Spa-Francorchamps van het podium

TeamNL-talent Richard Verschoor is op het circuit van Spa-Francorchamps met een tiende en zevende plaats bij de zevende ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap twee keer in de punten geëindigd. Desondanks waren dit teleurstellende resultaten voor de 19-jarige MP Motorsport-piloot, omdat hij namelijk van een kansrijke zesde respectievelijk eerste positie aan de races was begonnen. Door een gebrek aan topsnelheid moest Verschoor machteloos toezien hoe de concurrentie hem op de rechte stukken voorbij reed, waardoor het beoogde podium buiten beeld bleef. “Heel frustrerend. In het begin probeerde ik het gevecht nog aan te gaan, maar ik had geen schijn van kans”, keek Verschoor terug op de races op nota bene een van zijn meest favoriete circuits.

Na een week pauze werd het FIA Formule 3 Kampioenschap hervat met de zevende ronde op Spa-Francorchamps, het favoriete circuit van veel rijders. De zeven kilometer lange omloop in de Belgische Ardennen is niet alleen snel, maar kent een aantal extreem uitdagende bochtencombinaties, terwijl daarnaast de wisselende weersomstandigheden de moeilijkheidsgraad nog eens verhogen. Niet geheel verrassend was het dan ook dat het bijna spreekwoordelijke Ardennenweer in de kwalificatie meteen een hoofdrol voor zich opeiste. In zijn eerste snelle ronde zette TeamNL-talent Richard Verschoor een uitstekende zesde tijd op de klokken. Toen alle rijders op nieuwe banden voor een tweede run de baan opgingen, begon het achterop het circuit te regenen en waren tijdsverbeteringen niet meer mogelijk. Daarmee bleef de 19-jarige MP Motorsport-piloot op de zesde plaats staan, zijn beste kwalificatieresultaat van dit seizoen. “Het was een erg rommelige kwalificatie. Iedereen ging gelijk de baan op dus het was zoeken naar een goede plek. Daarnaast was er nog een code rood en die regen. Mijn ronde was niet echt goed, maar als je daarmee dan toch zesde staat, mag je niet klagen. De snelheid was veelbelovend dus ik kijk uit naar de wedstrijd”, aldus een hoopvolle Verschoor.

RVerschoor Spa.02

Met de bochtensnelheid mocht dan niets mis zijn, het was het gebrek aan topsnelheid dat Verschoor opbrak. Met name in de eerste sector verloor de MP Motorsport-piloot veel tijd waardoor concurrenten hem vanuit de slipstream en gebruikmakend van de DRS gemakkelijk konden passeren. In de eerste ronde moest de Nederlander al een plekje prijsgeven om in de tiende ronde op plek tien te belanden. In de slotronde moest de TeamNL-piloot zijn zo belangrijke tiende positie zelfs nog flink verdedigen. Dat lukte waardoor Verschoor als tiende de finish passeerde en door de omgekeerde top tien van race één als startopstelling voor race twee op zondag van poleposition mocht vertrekken. “Ze waren op de rechte stukken zoveel sneller dat het geen zin had om de strijd aan te gaan. We starten in race twee dan wel van poleposition, maar we moeten iets doen, want we hebben gewoon een hogere topsnelheid nodig”, legde Verschoor de vinger op de zere plek.

RVerschoor Spa.03

Helaas voor de TeamNL-rijder bleek het probleem in race twee niet opgelost. Vanaf poleposition nam Verschoor weliswaar met een uitstekende start de leiding, maar al vlug bleek dat zijn auto het ten opzichte van de concurrentie wat topsnelheid betreft opnieuw moest afleggen. In de eerste twee ronden kon Verschoor de aanvallen nog afslaan, maar toen ook DRS geactiveerd werd was er geen houden meer aan en werd de Nederlander op het rechte stuk voorbij gereden. Aangeland op plek zeven kwam Verschoor in niemandsland terecht, een kleine drie seconden achter de rijder op plek zes. De TeamNL-piloot slaagde er wel in om steeds verder weg te rijden van de groep die streed om plek acht, waardoor hij na 17 ronden als zevende de finish passeerde. Voor de tweede keer dit weekend scoorde Verschoor daarmee punten voor het kampioenschap. In de wetenschap dat dit er veel meer hadden kunnen zijn, kon Verschoor dan ook onmogelijk tevreden zijn. “Een heel frustrerend weekend. Ik miste zoveel topsnelheid. In het begin probeerde ik het gevecht nog aan te gaan, maar ik had geen enkele kans. Het team zit er bovenop, maar het is niet gelukt om het probleem dit weekend op te lossen. Voordat we volgende week naar Monza gaan, moeten we weten waar het aan ligt, want daar is topsnelheid nog belangrijker dan in Spa. Maar op Monza gaan we er weer vol tegenaan”, blikte een teleurgestelde Verschoor terug, maar ook alweer vooruit.

RVerschoor Spa.04

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal was het grootste slachtoffer van de gedeeltelijk verregende kwalificatie. De 20-jarige coureur uit Albergen had nog geen snelle ronde kunnen voltooien toen de regen begon te vallen. Viscaal moest daardoor vanaf plek 30 aan de eerste race beginnen. Tot overmaat van ramp was de MP Motorsport-piloot bij de start ook nog eens heel slecht weg. Mede door wat uitvallers en enkele inhaalacties passeerde Viscaal na 17 ronden als 23ste de finish, tevens zijn startpositie in race twee. Ook in de tweede race wist Viscaal weer de nodige plaatsen goed te maken, maar meer dan een 16de positie zat er niet in.

De volgende ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap staat alweer voor volgende week op de kalender. Dan is het Italiaanse Monza het strijdtoneel.

RVerschoor Spa.07

Foto’s: Dutch Photo Agency