Download de KNAF app

Dubbel succes voor KTF-rallytalenten Leo van der Eijk en Mats van den Brand in 32ste Hellendoorn Rally

Hellendoorn, 23 september 2013 - De KNAF Talent First-rallytalenten Leo van der Eijk en Mats van den Brand hebben tijdens de 32ste Hellendoorn Rally op imponerende wijze de Nissan 350Z Challenge gedomineerd. Van der Eijk pakte in deze Nederlandse rallyklassieker de overwinning, terwijl Van den Brand op een tweede plaats eindigde en daarmee het kampioenschap in de 350Z Challenge op zijn naam schreef. KTF-rallytalent 2013 Mike Veldhuisen reed in Hellendoorn zijn eerste grote rally en wist zijn Chevrolet Kalos foutloos op een 47ste plaats algemeen over het finishpodium te brengen. "Alle drie hebben ze het uitstekend gedaan. Het gat dat Leo en Mats met de concurrentie wisten te slaan was opvallend groot, terwijl Mike deze toch loodzware rally keurig heeft volbracht", kon KNAF Talent First-bondscoach Gerard Grouve tevreden vaststellen.

De Hellendoorn Rally is de bekendste rally van ons land en daarmee een echte klassieker op de Nederlandse kalender. Met 160 kilometer aan klassementsproeven, waarvan het eerste deel ook nog in het donker moet worden afgewerkt, is het ook nog eens een extreem zware rally. De twee KNAF Talent First-rallytalenten Mats van den Brand en Leo van der Eijk gingen op de wegen rond het Overijsselse Hellendoorn in de Nissan 350Z Challenge op jacht naar een topklassering, waarbij voor Van den Brand zijn leidende positie in de titelstrijd centraal stond.

Vanaf de eerste kilometers werd het een fraai seconden spel, waarbij de KTF-talenten in de klassementsproeven om de eerste twee plaatsen streden en de concurrentie op grote achterstand zetten. Om beurten voerde het jeugdige tweetal het klassement van de 350Z Challenge aan. Na 12 van de 16 proeven bedroeg het verschil tussen de leidende Van der Eijk en nummer twee Van den Brand nog steeds niet meer dan 3 (!) seconden. Pas in proef dertien pakte de door Annemieke Hulzebos genavigeerde Van der Eijk een beslissende voorsprong, waarna Van den Brand, met navigator Eddy Smeets aan zijn zijde, zich concentreerde op het veiligstellen van de titel. Uiteindelijk eiste Van der Eijk met een 17de plaats algemeen de winst voor zich op in de 350Z Challenge en legde Van den Brand als 18de algemeen beslag op plaats twee. Met deze klassering mag Van den Brand zich met nog één wedstrijd te gaan nu al kampioen noemen van de Nissan 350Z Challenge.

vd brand  hellendoorn rally champagne 500x333

"Hier ben ik echt super blij mee", aldus Van den Brand meteen na afloop. "In het donker op vrijdagavond begon het meteen al goed en zijn we in de aanval gegaan. Het was een super mooie strijd met drie equipes zo dicht bij elkaar. Toen mijn naaste belager in de titelstrijd op zaterdagochtend wegviel, zijn we iets voorzichtiger gaan rijden, maar desondanks lag het tempo ontzettend hoog. Op proef dertien brak er een aandrijfas en kon Leo het verschil maken. Daarna hebben we nog maar op 85% gereden, de finish halen en de titel pakken was op dat moment het belangrijkste. Uiteraard wil je ook de wedstrijd winnen, maar soms moet je keuzes maken en de titel ging voor", blikte het dolblije KTF-rallytalent uit Sint-Oedenrode terug.

De overwinning was voor Van der Eijk niet zonder slag of stoot gekomen. "We hebben onderweg heel wat problemen gehad, van een onwillig schakelmechanisme, een loszittende achterbumper en olielekkage tot zelfs brand onder de motorkap. Mijn doel was, zelfvertrouwen opbouwen en de finish halen. Met de strijd om de leiding ben ik dan ook nauwelijks bezig geweest. Dat daar dan zo'n mooi resultaat uitrolt, is helemaal super. Een heel leerzaam weekend en goed voor het zelfvertrouwen", aldus het KTF-rallytalent uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

vd eijk podium hellendoorn rally 2013 500x333

Na eerder dit jaar twee short rally's succesvol te hebben volbracht, reed KNAF Talent First-rallytalent 2013 Mike Veldhuisen in Hellendoorn zijn eerste grote rally. In de Chevrolet Kalos van het Deltion Rallyteam was het 21-jarige KTF-talent uit Avenhorn uitstekend op dreef en passeerde, als 87ste gestart, op een 47ste plaats algemeen de finish. "Het was een mooie rally waarin ik veel geleerd heb. Doel was om steeds iets sneller te gaan en dat is gelukt. Het rijden in het donker, waarbij je toch naar herkenningspunten moet zoeken, ging me ook goed af. Verder verliep de samenwerking met mijn navigator Dennis Goossens uitstekend", aldus Veldhuisen, die als enige deelnemer in zijn klasse ook nog als winnaar met een mooie beker naar huis ging.

hellendoorn rally 2013 - veldhuisen  2  500x344

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach kon met zulke fraaie resultaten uiteraard alleen maar tevreden zijn. "Ze hebben het alle drie meer dan uitstekend gedaan. Voor Mats stond het kampioenschap natuurlijk voorop. Hij heeft die opdracht perfect uitgevoerd en zeker tegen het eind geen risico's meer genomen. Leo reed ook met enige reserve, maar desondanks konden ze allebei de concurrentie op grote achterstand zetten. Mike heeft meteen zijn eerste grote rally uitgereden en ik kan je zeggen, dit is niet de minste wedstrijd."