Download de KNAF app

Dubbel podium voor KTF-talent Rinus van Kalmthout in Toronto

VeeKay Toronto zo 01 640
KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft in Toronto bij de zesde ronde van de Cooper Tires USF2000 serie met een derde en tweede plaats opnieuw uitstekend gescoord. Het lijkt de 16-jarige Hoofddorper niet uit te maken of er op een ‘gewoon’ circuit, oval, of zoals in Canada een stratencircuit gereden wordt, want van de elf wedstrijden stond de Pabst Racing-piloot nu al negen keer op het podium. “Een heel goed weekend. De tweede plaats in race twee was zwaarbevochten, maar leverde belangrijke punten op”, aldus de gelukkige KTF-rijder die de leider in het kampioenschap nu tot op achttien punten genaderd is.

Een week na de ultrasnelle oval in Iowa stond dit weekend voor de zesde ronde van de Cooper Tires USF2000 serie het stratencircuit van het Canadese Toronto op het programma. De rijders van de ‘Road to Indy’ opstapklasse kregen slechts dertig minuten om de baan te leren kennen. Daarin toonde KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) zijn aanpassingsvermogen door de vierde tijd neer te zetten, om vervolgens in de kwalificatie voor race één op slechts 0,1 seconde van de poleposition de derde plaats voor zich op te eisen. In de kwalificatie voor race twee stond de Pabst Racing-piloot met minder dan twee minuten op de klok op de eerste plaats, maar moest vervolgens in zijn snelle ronde vanwege een gele vlag van het gas en kon daarna zijn tijd niet meer verbeteren. Dat lukte vier andere rijders in de laatste ronde wel waardoor die onder de snelste tijd van de 16-jarige Hoofddorper doordoken. “De Streets of Toronto is een lastige baan. Er liggen allemaal verschillende soorten asfalt en het is erg hobbelig. Inhalen is moeilijker en riskanter dan op St. Petersburg waar we eerder dit jaar reden”, aldus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend is.

VeeKay Toronto 02
Bij de start van de eerste race behield Van Kalmthout zijn derde plaats, kon de slipstream van de nummer twee goed volgen, maar moest na een paar ronden ook zijn positie verdedigen. Door dit gevecht liep zijn achterstand op de eerste twee rijders op tot ruim drie seconden. De KTF-rijder startte een inhaaljacht en zette daarbij niet alleen de snelste raceronde, maar ook een officieel nieuw baanrecord op de klokken. Uiteindelijk strandde de inhaalrace op 1,3 seconden van de tweede positie, maar pakte het Nederlandse talent met de snelste raceronde nog een extra puntje voor het kampioenschap.

VeeKay Toronto 04
In de tweede race leek een podium vanaf de vijfde startplaats een stuk verder weg. Van Kalmthout reed echter een uiterst bekeken race. Terwijl de top drie in een felle strijd verwikkeld was, waarbij een crash bijna niet uit kon blijven, volgde Van Kalmthout in de slipstream van de nummer vier. In de achtste ronde gebeurde het onvermijdelijke, de eerste twee rijders reden elkaar in de wielen en schakelden daarbij ook de leider in het kampioenschap, Oliver Askew uit. Van Kalmthout reed om de brokstukken heen en lag daarmee ineens tweede. Bij de herstart vanachter de safetycar moest de KTF-rijder zijn positie fel verdedigen, maar drukte door en behield zijn tweede plaats. Door deze strijd was het gat naar de leider echter opgelopen naar bijna twee seconden. Net als in race één zette Van Kalmthout de achtervolging in en verbeterde drie keer op rij de snelste raceronde om uiteindelijk op slechts 0,6 seconden van de winnaar als tweede te worden afgevlagd. “Bij de start kreeg ik een flinke tik waardoor twee velgen en de voorvleugel schade opliepen. Bij de herstart werd het even krap en raakten we elkaar, maar ik kon mijn tweede plaats behouden. Het gat naar de leider was echter net te groot, maar een tweede plaats was denk ik ook het maximaal haalbare”, blikte een tevreden Van Kalmthout terug op weer een podiumfinish. Door het uitvallen van Askew en een punt voor de snelste raceronde is Van Kalmthout de leider in het kampioenschap nu tot op 18 punten genaderd.

VeeKay Toronto 03
Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK
VeeKay Toronto za 01 640

VeeKay Toronto 01
VeeKay Toronto 05
VeeKay Toronto 07
VeeKay Toronto 06