Download de KNAF app

Dubbel podium voor KTF-talent Rinus van Kalmthout bij debuut in USF2000

rinus veekay.01
KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus Veekay) heeft op indrukwekkende wijze zijn debuut gemaakt in de Amerikaanse USF2000 serie. Op het stratencircuit van St. Petersburg reed de 16-jarige Hoofddorper in de eerste race met een serie fraaie inhaalacties vanaf een veertiende startplaats naar plek drie. In de tweede wedstrijd legde Van Kalmthout na een sterke race zelfs beslag op de tweede positie! "Geweldig, ik ben hier super blij mee", blikte een nog nagenietende Veekay op zijn debuutweekend terug.

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft voor zijn eerste autorensportseizoen gekozen voor het Amerikaanse Cooper Tires USF2000 kampioenschap, de eerste opstap van de 'Road to Indy', het traject dat jonge talenten moet klaarstomen voor de prestigieuze IndyCar Series. Dit weekend stond voor Rinus VeeKay (zoals Rinus van Kalmthout in Amerika door het leven gaat) de openingswedstrijd van het USF2000-seizoen op het programma. Na de succesvol verlopen testsessies op 'gewone' circuits, mocht de 16-jarige Hoofddorper bij zijn debuut aantreden op het listige stratencircuit van St. Petersburg (Florida).

rinus veekay.03
Een sterke vrije training leverde voor VeeKay een tweede tijd op, maar in de eerste kwalificatie maakte de voor Pabst Racing uitkomende Nederlander kennis met de harde wetten van een stratencircuit. Van Kalmthout toucheerde de muur en moest vervolgens machteloos toezien hoe hij in het 21 auto's tellende veld terugviel van een fraaie tweede naar een veertiende positie. In de tweede kwalificatie revancheerde de KTF-rijder zich uiterst sterk door op slechts 0,19 seconden van de poleposition naar een derde tijd te rijden. "Er zat nog meer in, maar ik heb geen risico genomen. De snelheid is er", aldus Van Kalmthout vol vertrouwen.

rinus veekay.05
En dat die snelheid er was, bewees VeeKay meteen in race één. Vanaf de 14de startplaats lag de KTF-rijder bij de eerste doorkomst al op plek negen, om gedurende de race met fraaie inhaalacties en snelle rondetijden steeds verder op te rukken. In de 14de ronde was Van Kalmthout aangeland op plaats drie, dichtte vervolgens het gat naar het om de leiding strijdende duo voor hem, om na 24 ronden op slechts 0,6 seconden van de winnaar als derde te worden afgevlagd. Bij zijn inhaaljacht zette de jonge Hoofddorper ook nog eens de één-na-snelste raceronde van het veld op de klokken. "Starten in het middenveld brengt altijd de nodige risico's op schade met zich mee en dus wilde ik wat behoudend beginnen. Maar voor ik het wist lag ik in de top zes. Het ging super, al was ik tegen het eind wel door mijn banden heen", keek de rookie op zijn debuutrace terug.

rinus veekay.02
In de tweede race behield Van Kalmthout bij de start zijn derde positie en wist enkele aanvallen van zijn achtervolgers af te slaan. Toen vervolgens bij de herstart vanachter de safetycar de leider een fout maakte, schoof de KTF-rijder door naar de tweede positie. Even werd VeeKay nog gepasseerd, maar omdat zijn belager een paar bochten verder onder druk van de jonge Nederlander de muur raakte, kon hij zijn tweede positie weer terugpakken, waarna deze ook niet meer in gevaar kwam. Daarmee mocht Van Kalmthout bij zijn debuut voor de tweede keer op het podium plaatsnemen. "Het was een zware race, waarbij ik vooral in het begin wat snelheid miste. Twee keer een podium is echt geweldig. Daarbij heb ik ook nog eens veel ervaring opgedaan. Ik ben echt super blij met dit eerste weekend", aldus Van Kalmthout tot slot.

rinus veekay.04
Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK
rinus veekay.06

rinus veekay.07
rinus veekay.08
rinus veekay.09
rinus veekay.010