Download de KNAF app

Dramatische ontknopping Rally van Spanje voor Weijs Jr

  • KNAF Talent First Team Holland: Gestrand in het zicht van de haven…
  • Hans Weijs jr.: Wereldtitel op haar na gemist door pech in perfect gereden rally…
In Salou had Nederlandse rallygeschiedenis geschreven moeten worden door Hans Weijs junior, maar door domme pech miste hij bij de finish van de Rally van Spanje de wereldtitel op een haar na! De teleurstelling kwam als een tsunami over het team heen; tot minder dan 10 kilometer van de finish van de rally leek de zon letterlijk door te breken in de rallycarrière van de 23-jarige Hans Weijs junior: met een veilige voorsprong op nummer twee ging Weijs de laatste twee proeven van de rally in en er leek geen vuiltje aan de lucht. Totdat een kapotte sensor van de krukas roet in het eten gooide en Weijs en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt een noodreparatie op de voorlaatste proef moesten uitvoeren en daarmee 13 minuten verloren. Weijs en Degandt wisten niet wat ze overkwam, zo dicht bij en toch zo onbereikbaar! En ook bij het team en de aanwezige familie en fans sloeg het nieuws in als een bom. Met het winnen van de wereldtitel in deze opstapklasse naar het WRC had Weijs in de voetsporen kunnen treden van eerdere J-WRC winnaars als Sébastien Loeb, Dani Sordo en Sébastien Ogier. Maar autosport is en blijft een mechanische sport en dat heeft Hans Weijs aan den lijve ondervonden. Hans Weijs junior, sinds vijf jaar deel uitmakend van het KNAF Talent First programma van de Nederlandse autosportfederatie, zal nog vaak terugdenken aan deze uiterst spannende finale in Spanje, waar hij twee dagen in het spoor van de lokale held Yeray Lemes zijn kansen op de wereldtitel levend hield en op de laatste dag ook nog eens de kans kreeg op de zege in de rally, maar uiteindelijk met lege handen achterbleef. "Wat een zinderende finale," aldus een eveneens zeer teleurgestelde KNAF bondscoach Eric Noort, die alle jaren het Nederlandse talent steunde in zijn jacht op de J-WRC titel. "Dit had de kroon op ons werk moeten worden voor het KNAF Talent First programma, dat wij dank zij de steun van NOC*NSF kunnen uitvoeren." Vanaf 2011 zal de KNAF zich met het talentenprogramma weer meer gaan richten op de autorensport, waarbij jonge kart talenten in de nationale selectie worden opgenomen om ze te begeleiden op weg naar successen op de internationale race circuits.

Hans Weijs junior
"Ik heb hier geen woorden voor," zei een duidelijk aangeslagen Hans Weijs junior met tranen in zijn ogen aan de finish in Salou. En dat was volkomen terecht, want wat heeft hij gevochten als een leeuw om zijn droom waar te maken. Dat het na al die jarenlange inspanningen in een nachtmerrie eindigt is voor alle betrokkenen een slag. De eerste twee jaar (2008 en 2009) in het J-WRC kende het team van Weijs veel tegenslag; technische problemen en crashes vergden veel van het incasseringsvermogen van de talentvolle Elstenaar, maar met hulp van zijn familie toonde Hans steeds opnieuw veerkracht en gaf hij zich niet gewonnen. Dit seizoen begon ook nog met pech in Portugal, maar daarna leek Hans Weijs het toch waar te gaan maken - tot minder dan 10 kilometer voor de finish van de laatste J-WRC rally van het seizoen. "We hebben ook hier in Spanje echt weer hard moeten werken," wist ook de in mineur verkerende navigator Bjorn Degandt. "Lemes opende als Spaans gravelkampioen vrijdag met een voordeel op de gravelproeven, maar verraste ons ook zaterdag op asfalt; hij was daar gewoon ook ontzettend snel, zonder fouten te maken. Maar Hans heeft ook de hele rally heel sterk gereden, zonder ook maar een moment in de problemen te komen, totdat het vanmiddag door een klein technisch malheur alsnog fout afliep." Met niet minder dan 8 snelste tijden liet Weijs er echter geen twijfel over bestaan wie de terechte winnaar zou zijn geweest. Met zijn Citroën C2 Super1600 was Hans regelmatig sneller dan de Super2000 auto's en wist hij zelfs twee keer een top tien tijd overall te realiseren. Met een overwinning (Deutschland), twee tweede plaatsen (Bulgarije en Frankrijk) en de derde plaats hier in Spanje wordt Weijs nu tweede in de titelstrijd, achter kampioen Aaron Burkart.

spanje 2010 - weijs jr - actie 1 450x300

Kevin Abbring
Hoewel hij in Spanje niet aan de start kwam was Kevin Abbring wel naar Salou gekomen om KNAF Talent First Team Holland teamgenoot Hans Weijs aan te moedigen. "Wat een teleurstelling en dat terwijl hij hier zo geweldig heeft gereden. Maar hij heeft zeker aangetoond dat wij als Nederlandse rijders op het hoogste niveau mee kunnen strijden om de hoofdprijzen," aldus Abbring die komende week in Zwitserland aan de start verschijnt van de Rallye du Valais. Kevin Abbring eindigt dank zij zijn overwinning in Portugal en een derde plaats in Turkije en een zesde plaats in Bulgarije in het J-WRC eindklassement op de vijfde plaats.

Rally van Spanje
De Rally van Spanje kende dit jaar een iets gewijzigde opzet: traditioneel werd het evenement op uitsluitend asfalt verreden, maar dit jaar besloot de organisatie op de eerste dag (vrijdag) 6 klassementsproeven met een gemengde ondergrond aan de 47 gestarte equipes voor te schotelen. Daardoor moesten de teams de auto's voor de eerste dag van een gravel afstelling voorzien en daarna weer om bouwen naar de asfalt setting voor dag 2 en 3. De 46e Rally van Spanje telde in totaal 16 klassementsproeven (355,30 km). Sébastien Loeb (Citroën), die onlangs bij de Rally van Frankrijk al zijn zevende wereldtitel veilig stelde, was opnieuw heer en meester in Spanje, waar hij voor de zesde achtereenvolgende keer de eindoverwinning op zijn naam schreef! Aan de finish had hij ruim een halve minuut voorsprong op de Noorse Citroën-rijder Petter Solberg. De derde plaats ging naar Loeb's Spaanse teamgenoot Dani Sordo.