Download de KNAF app

Column Kevin Abbring - Spanning en dromen

Het is weer zover. De KNAF daagt opnieuw jong potentieel (rally) talent uit om mee te doen aan een van de twee selectiedagen om uiteindelijk in een Ford Fiesta R2 deel te mogen nemen aan het WRC !

Ik kan me nog goed herinneren dat ik hoorde dat de KNAF voor het eerst na jaren niet alleen voor de circuitsport maar ook de rallysport jong potentieel talent uitnodigde om mee te doen aan het 'KNAF Talent First' programma. Het programma waar je door middel van voornamelijk de KNAF kennis kunt maken met de rallysport en wellicht ook door te stromen.

Ik had van jongs af aan zeker al een band met de rallysport, zo heeft mijn vader de sport 25 jaar bedreven (als rijder). Helaas was ik het eerste jaar nog te jong om mezelf in te schrijven maar een jaar later (op mijn 17e) schreef ik me, samen met nog 90 enthousiaste jongens en meisjes in. Spannend ? Zeker wel, ik was op dat moment nog helemaal niet overtuigd van mezelf en ik vond sowieso alles al snel spannend. Ik keek dan ook meteen rond naar de concurrentie toen we werden ontvangen en het tevens dus duidelijk werd wie er streden om het zelfde doen als waar jij voor kwam.

Wel ben ik iemand die zich niet snel laat opjagen. Ik mocht dan zenuwachtig zijn maar ik probeerde er aan de andere kant ook gewoon van te genieten en vooral m'n eigen ding te doen. Dit laatste raad ik ook echt iedereen aan. Je kan bijvoorbeeld luisteren naar je mede strijders maar hecht er weinig waarde aan. Geloof mij, 70% van je concurrenten zijn al minimaal 3 keer wereldkampioen geworden !

Genieten betekend ontspannen. Zowel in de auto als tijdens een ondervraging door de (media) jury. Een ontspannen houding oogt en praat altijd prettiger dan het tegenovergestelde. Ook qua rijden betreft is het al meerdere malen gebleken dat een ontspannen/rustige rijstijl 9 van de 10 keer beter werkt dan een enthousiaste/wilde rijstijl. Zeker gezien het feit dat je op die leeftijd waarschijnlijk voor het eerst kennis maakt met de desbetreffende voertuigen waarmee gereden zal worden.

Hoe belangrijk is rijden eigenlijk tegenwoordig? Uiteraard moet je kunnen rijden, dat zal tijdens zo'n eerste selectie event ook echt wel het zwaarst meetellen. Het gaat dan vooral om wagenbeheersing en techniek. Maar ik benader hier 'tegenwoordig,' want anno 2012 word je nooit zomaar meer benaderd vanwege de snelle tijden die je in de toekomst wellicht zal rijden. Het is het totaalplaatje dat telt. De omgang met de media, je talen, je snelheid, je uitstraling (waar ook je website onder valt), je fitness maar ook je houding bijvoorbeeld. Mensen moeten verliefd op je worden zodat ze geen nee kunnen zeggen en je dus al een streepje voor hebt op een ander. Hiermee staat de deur al op een kier. Daarnaast zal je je uiteraard te allen tijden moeten bewijzen. Je bent net zo goed als je laatste wedstrijd zeggen ze weleens…

Tegenslagen verwerken hoort hier ook bij. Mocht het niet lukken dit jaar, dan schrijf je je volgend jaar toch weer in. Het mooie van dit soort selectiedagen is dat je vrij snel achter je sterke en zwakke punten komt en dus weet waar je zelf nog het hardst aan moet werken.

Onlangs heb ik het voorgehad. Je hebt het contract, je wilt laten zien wat je waard bent en vooral verstandig overkomen. Opeens kijken er stiekem zoveel ogen met je mee dat de druk om het altijd maar perfect te doen stijgt. Na twee klasse overwinningen (in Wales en Monte Carlo) en een sterk maar kort durend optreden in de WRC rally van Mexico was het nu tijd voor de WRC rally van Portugal. Voor het eerst een rally met/voor VW Motorsport welke ik al een keer gereden had. Ik behaalde hier zelfs een eerste plaats in het J-WRC in 2010. Je weet dus voor een groot deel al wat je te wachten staat, je hebt een beeld van de proeven en hoe deze er bij kunnen liggen.

Ik begon al met een virus tijdens de verkenningen. Dit had ik blijkbaar in Nederland of in het vliegtuig naar Portugal opgelopen. De verkenning is de belangrijkste voorbereiding voor een evenement. Met slechte 'pacenotes' ben je nergens. Na 7 uur gespendeerd te hebben in het ziekenhuis werd dat al snel beter. Een korte nacht was wel noodzakelijk.

Dan de 'shakedown'. Een 5 kilometer lange proef waar iedere deelnemer een aantal keer gebruik van kan maken om de auto af te stellen indien nodig. Wij hadden niet getest en voor ons was het vooral fijn om weer even in de auto te zitten. Uiteraard was het ook zaak om de auto af te stemmen op de ondergrond al zijn shakedown's nooit heel representatief voor een rally als het over de setup gaat. In mijn 2e passage raak ik een steen die verborgen zat onder een struik. Ik zat iets te veel aan de binnenkant van de bocht. Iets wat wel vaker gebeurd. Toch slinger je de volgende 400 meter wel even aan je stuur om zeker te zijn dat er niks mis is. Zeker gezien het feit dat het nog maar een shakedown was die we reden. Het leek allemaal te kloppen en we reden verder. Toch bij het ingaan van een aantal bochten later brak er een onderdeel van de wielophanging waardoor een van de voorwielen een andere richting koos. Hierdoor werden we binnen een halve seconde naar de buitenkant van de weg getrokken waar we een steen raakte die ons vervolgens liftte en waardoor de auto rolde.

Dan sta je daar aan de kant van de weg met een wiel dat er half onder ligt in een rally die nog niet eens begonnen is ! Noem het pech of noem het stom. Dan gaat er veel door je heen. Zeker gezien de situatie. Dit was een mooi moment om onze speed voort te zetten in een wedstrijd waar ik al eerder goed gepresteerd had. Het mocht niet gebeuren, het team kon de auto vrij makkelijk repareren alleen er was een deukje in de kooi gevonden. Safety first, dan word je niet toegelaten om te starten. Of je nu Sebastiaan Loeb heet of Kevin Abbring. Uiteindelijk moet je je gewoon richten op wat komen gaat, dat is de enige manier. Gelukkig werd het voorval door het team goed ontvangen. 'Loeb ging op dag 1 ook van de baan en beschadigde de rol kooi, moeten we hem dan ook meteen naar huis sturen?' Zei VW Motorsport teambaas Kris Nissen.

Ik wil als laatste nog even kwijt dat ik iedereen die in aanmerking komt ten zeerste wil aanraden om zich in te schrijven voor een van de twee selectiedagen die komende maand plaats gaan nemen. Wellicht zie ik jullie daar en trek me vooral aan de mouw om vragen te stellen! Ik zal ze met plezier beantwoorden.

Ik wil verder iedereen aanbevelen om mijn gloednieuwe website te bekijken www.kevinabbring.com die vanaf komende middag online zal gaan. Heel veel plezier !

Met sportieve groet,

Kevin Abbring

bio 7 500x750