Download de KNAF app

CIK-FIA Karting Academy/U18 in Bahrein: Martijn van Leeuwen 3e

Bahrein, 10 november 2012 - Afgelopen weekeinde vond in Bahrein de derde en laatste ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy en het WK U18 plaats. Voor de 14-jarige KNAF Talent First coureur Martijn van Leeuwen werd het de bekroning van een goede tweede seizoenshelft: hij werd 5e in Race 1 en knap derde in de felbevochten Race 2 van de CIK-FIA Karting Academy Trophy. In het WK U18 (tot 18 jaar) waren er helaas geen ereplaatsen voor de Nederlanders: Joel Affolter en Dave Blom beschikken weliswaar over voldoende talent, maar in Bahrein konden ze dat niet voldoende etaleren. "Toch is het voor al onze jonge karttalenten belangrijk om aan deze tonaangevende internationale wedstrijden mee te doen," aldus KNAF Karting scout Ton Vink.

martijn van leeuwen 121110 499x750

De races in Bahrein werden in de avond verreden op het prachtig glooiende 1.414 km lange kartcircuit, dat 30 km ten zuiden van El Manama ligt, vlak naast het F1 Grand Prix circuit. En net als eerder dit seizoen tijdens de wedstrijden in Braga en Angerville kwamen er jonge karttalenten uit de gehele wereld om zich te meten met hun concurrenten. In het WK U18 kwamen niet minder dan 98 karters aan de start en in de Academy is het aantal gemaximeerd op 50 coureurs. De eveneens in Bahrein aanwezige KNAF Karting scout Willemjan Keijzer was vooral zeer te spreken over Martijn van Leeuwen: "Hij heeft gedurende de tweede seizoenshelft een sterke indruk gemaakt. In de Bridgestone Cup werd hij tweede en ook in het Duits KF3 kampioenschap behaalde hij recent enkele podiumplaatsen. Hij is serieus met zijn sport bezig, sport veel en leeft er voor!" Ook in de trainingen op donderdag en vrijdag toonde Van Leeuwen al aan met de snelsten mee te kunnen. Op zaterdag werd hij in Race 1 5e en dat was dan ook zijn startpositie voor Race 2. Daarin wist hij al snel op te rukken naar de 3e plaats, maar hij kon geen aansluiting mee vinden bij de nummers 1 en 2. Wel nam hij meteen afstand van zijn achtervolgers. Dank zij zijn derde plaats in Bahrein klom Martijn van Leeuwen naar de 7e plaats in de eindstand van de door de Fin Joonas Lappalainen gewonnen CIK-FIA Karting Academy Trophy. De 14-jarige Van Leeuwen uit Rijkevorsel weet zich voor 2013 ook al verzekerd van een mooi programma: hij zal opnieuw deelnemen in de KF3-klasse aan het Duits kampioenschap, de WSK, het Europees- en het Wereldkampioenschap. Aan het eind van volgend seizoen kan hij dan de overstap maken naar de KF2-klasse.

KNAF Talent First coureurs Dave Blom en Joel Affolter kenden in Bahrein bij het WK U18 helaas weinig succes. Voor Affolter betekende een ongelukkige diskwalificatie na de officiële tijdtraining op vrijdag dat hij ondanks zeer snelle rondetijden geen uitzicht meer had op een goede klassering. Dat was spijtig omdat hij in de non-qualifying trainingen op donderdag steeds voorin te vinden was. In het WK U18 krijgen de rijders de motoren en de uitlaat na loting door de organisatie uitgereikt; bij Affolter bleek een onderdeel te missen, wat ook niet werd opgemerkt door zijn monteur. Het niet monteren van dit onderdeel levert eerder een nadeel dan een voordeel op, maar is niet-reglementair en daarom werd Affolter gediskwalificeerd en moest hij vervolgens achteraan starten. In de finale reikte de Intrepid coureur daardoor helaas niet verder dan de 29e plaats. Dave Blom, uitkomend voor het Formule K Europe team, kwam het hele weekeind niet in aanmerking voor de ereplaatsen en finishte uiteindelijk in de door de Australiër Joseph Mawson gewonnen finale een plaats achter Joel Affolter (30e). Toch geldt ook voor Blom en Affolter dat deelname aan deze zeer competitieve internationale kartserie enorm goed is voor de ontwikkeling. "Dat is dan ook voor onze KNAF Talent First rijders enorm motiverend. Ze krijgen de kans om zich op het hoogste niveau en onder deskundige begeleiding te meten met de beste karters uit de hele wereld," aldus KNAF Karting scout Ton Vink.