Download de KNAF app

CIK-FIA Karting Academy en U18 in Angerville goede leerschool

Angerville, 26 augustus 2012 - Voor de KNAF Talent First karting coureurs was de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy en het WK U18 op het kartcircuit in Angerville (Frankrijk) weer een unieke kans om zich te meten met de beste karters ter wereld. Weliswaar waren de resultaten in de finales nog niet waar men vooraf op gehoopt had, maar desondanks konden de KNAF Talent First coaches voldoende positieve punten in de evaluatie naar voren brengen. KNAF karting coach Michel Vacirca liet na afloop weten 'gematigd optimistisch' te zijn. "Het is voor al deze talenten een geweldige ervaring en een goede leerschool."

"Het blijft moeilijk om de kansen van onze jonge kart selectie goed in te schatten, want zowel de CIK-FIA Karting Academy als het WK voor rijders onder de 18 is super competitief. In de U18 stonden niet minder dan 71 jonge talenten aan de start en die doen allemaal niet veel voor elkaar onder," vertelde Vacirca na de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy en van het Wereldkampioenschap Under 18 (U18). Deze vonden eind augustus plaats op het 1.198 meter lange kartcircuit van Angerville, zo'n 50 km ten zuidwesten van Parijs. Hoewel de weersomstandigheden redelijk goed waren met veel zon, vond er toch ook nog een kwalificatieronde plaats op een door een hevige (vroege) bui nat geworden baan. "Dat zijn altijd lastige situaties, omdat je niet weet waar je de grip moet zoeken," aldus de ervaren Michel Vacirca. Janneau Esmeijer deed het daarin relatief goed, maar kende vervolgens problemen tijdens zijn sessies, waardoor hij voor de finale werd uitgeschakeld. Toch kwamen drie andere KNAF talenten wel door de schifting, waarbij Jordi van Moorsel zich de beste uitgangspositie verschafte met de 21e plaats op de startgrid van de finale. Dave Blom en Joel Affolter stonden niet ver achter hem op respectievelijk de 26e en 27e plaats. Bij de start van de finale kwamen Van Moorsel en Blom in het gedrang op weg naar de eerste bocht in botsing met enkele andere coureurs en vielen zij ver terug. Affolter daarentegen schoof meteen 10 plaatsen op en bracht het na een solide race zelfs tot de 12e plaats in de eindrangschikking. Van Moorsel (17e) en Dave Blom (27e) konden geen indruk meer maken tijdens de race. "Dat is ook onmogelijk; als je niet meteen in de top 10 zit na de start kun je het verder vergeten," analyseerde Vacirca de race. "Maar we mogen als klein land met nog weinig echte kartbanen niet klagen met 3 talenten in de finale!" Het WK U18 werd een prooi voor de Fransman Anthoine Hubert, die met ruim 3 seconden voorsprong de concurrentie ver voor bleef. Tweede werd de Italiaan Federico Savona, die op de voet werd gevolgd door het Engelse talent Ricky Collard.

Martijn van Leeuwen kende een relatief goed weekeinde, maar kon in de finale een top-5 klassering uit zijn hoofd zetten toen hij meteen na de start een tik kreeg en met een 'kromme' kart helemaal achteraan het veld belandde. Hij reed dapper door, maar reikte niet verder dan de 22e plaats in de eindrangschikking. "Dat is jammer; zaterdag was hij ook nog eens ziek en daarom was zijn zesde plaats op de grid van de grote finale - dankzij een welverdiende 6e plek in de 1e race op zondag - een prima prestatie. En er had zeker meer in gezeten, maar op weg naar de eerste bocht nemen alle deelnemers aan de finale een zeker risico en dan weet je dat het ook fout kan aflopen," was het duidelijke commentaar van Michel Vacirca. In de CIK-FIA Karting Academy ging de eindzege naar de Italiaan Mattia Drudi, voor de Fransman Paolo Besancenez. De Finse coureur Alec Weckstrom legde beslag op de derde plaats.

Op 10 november komt de KNAF Talent First kartselectie weer in actie tijdens de derde en laatste ronde van de CIK-FIA Karting Academy en het WK U18 op het circuit van Bahrein.

cik-fia u18 angerville 120826 500x333