Download de KNAF app

Alleskunner Richard Verschoor vooraan in Wintercup

Richard Verschoor Campillos 1
Zonder serieuze voorbereiding mengde Richard Verschoor zich dit weekeinde in de strijd om de Rotax Max Wintercup in het Spaanse Campillos. Na twee geweldige resultaten in de KF-categorie stapte Richard in de kart van Team TKP met éénheidsmotor en racete mee met de snelste senioren; alsof de 14-jarige coureur nooit anders had gedaan.

Tekst en foto's: PR

Om de overstap naar de eredivisie van de automaatklasse zo optimaal te laten verlopen, maakte Richard Verschoor onder begeleiding van monteur en trainer Mats van den Brand en het Zwitserse RB Racing heel veel uren op de voor hem compleet nieuwe KF-kart. Omdat een dag maar 24 uur telt, bleef er voor het talent weinig tijd over om serieus te trainen met de nieuwe Rotax Max Evo motor van preparateur JVD power.

In combinatie met de hardere banden, alleen een achterrem en iets minder motorvermogen dan in de KF-klasse maakte de uitdaging nog groter. Het kwam dit weekeinde in Spanje dan ook aan op het aanpassingsvermogen van het talent uit Benschop. Vanaf de eerste heats tekende zich een flinke progressie af met een overwinning in de tweede kwalificatieheat als hoogtepunt. Het gemiddelde over drie heats bleek bovendien goed voor een prachtige derde startplaats in de pre-finale.

Richard Verschoor Campillos 2
Tactisch huzarenstukje
In die halve eindstrijd viel Richard in het gedrang na de start aanvankelijk even terug naar de vierde plaats, maar al snel wrong hij alles uit zijn FA kart van Team TKP en klom zo op naar de tweede plaats. Het bleek de opmaat voor een zinderend duel met de Rus Denis Mavlanov. Richard verhief verdedigen tot een kunst en had de tweede plaats voor het oprapen. Met een tactisch huzarenstukje verkoos de jonge karter de tweede plaats aan Mavlanov te laten: Richard week in het zicht van de finishlijn uit naar rechts, liet zijn gas los en finishte zo als derde om een meer gunstige startpositie voor de finale af te dwingen.

'Vierde, dat is net niets'
In de finale passeerde Richard bij de start direct de nummer twee en opende de jacht op de Australiër Pierce Lehane. In de openingsfase kon de Nederlander nog partij bieden, maar na zes ronden moest Richard een plek prijs geven, drie ronden later nog één. Het beste van de banden was verbruikt. Het bracht na 15 ronden een prima vierde plek in een drukbezet internationaal seniorenveld. Een resultaat waar de gretige jonge karter zelf minder content mee was. Richard Verschoor: "Vierde, dat is eigenlijk net niets. Mijn doel was het podium en ik baal dat het niet is gelukt. Ik kwam in de finale net een beetje snelheid tekort. Aan de andere kant: ik heb de afgelopen 5 weken non-stop gereden met de KF-kart en we hebben, in tegenstelling tot onze concurrenten, niet getraind op deze baan. Daarom ben ik wel tevreden over hoe snel ik m'n draai weer heb weten te vinden. Er komen dit seizoen nog meer kansen"

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing (KF), Team TKP (Rotax), JVD Power, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic.

Rotax Winter Cup:
1. Pierce Lehane (Aus.), Tony Kart, Strawberry Racing 15 ronden in 16:20:741 min.
2. Brett Ward (Gbr.), Kosmic, Aim Motosport + 0,043 sec.
3. Thomas Preiner (Oos.), Intrepid, Team TKP + 0,406 sec.
4. Richard Verschoor (Nld.), FA Kart, Team TKP + 1,633 sec.