Download de KNAF app

18-jarig KTF-rallytalent Jim van den Heuvel rijdt volledig WRC2-programma

Jim van den Heuvel
'Om te leren zwemmen kun je het beste maar meteen in het diepe springen'. Dat is zeker van toepassing op het 18-jarige KNAF Talent First-rallytalent Jim van den Heuvel. Na vorig jaar september zijn debuut te hebben gemaakt in het Nederlands Rally Kampioenschap, stapt Van den Heuvel dit seizoen over naar het FIA World Rally Championship. De inwoner van het Gelderse Terschuur zal daarin een volledig programma van zes wedstrijden afwerken. Van den Heuvel bestuurt een Mitsubishi Evo X en komt uit in het WRC2 in de zeer sterk bezette NR4 klasse. De jonge Nederlander maakt zijn WK-debuut tijdens de van 11 tot en met 14 februari te verrijden Rally van Zweden.

Jim van den Heuvel maakte vorig jaar deel uit van het KNAF Academy programma, een opleidingstraject van de overkoepelende kart- en autosportfederatie speciaal gericht op race- en rallytalenten die bij een cursus over bijzondere kwaliteiten blijken te beschikken. Van den Heuvel maakte zijn status als KNAF Academy-pupil direct waar. Een paar maanden na zijn 18de verjaardag debuteerde het rallytalent in de Hellendoornrally, maakte opnieuw indruk in de resterende twee ronden van het Nederlands Rally Kampioenschap, om vervolgens zijn eerste buitenlandse ervaring op te doen in de Franse Rallye du Var.

Met zijn sterke optreden verdiende de student bedrijfskunde MER een plaats in het KNAF Talent First-rallyprogramma van 2016, en waagt in zijn eerste volledige rallysportseizoen direct de overstap naar het FIA World Rally Championship. Met een Mitsubishi Evo X zal Van den Heuvel een volledig programma van zes wedstrijden afwerken in het WRC2, de titelstrijd voor productieauto's. "We wilden internationaal rijden en hebben allerlei opties overwogen. Natuurlijk is het een hele grote stap, maar hier leer je het meest en het snelst. Je kunt dan maar beter meteen in het diepe springen. Het is ook de manier om op te vallen bij de grote fabrieksteams. We komen uit in de klasse NR4, de grootste en meest competitieve klasse van het WRC2", aldus de inwoner van het Gelderse Terschuur.

Van den Heuvel maakt zijn WRC2-debuut bij de van 11 tot en met 14 februari te verrijden WK Rally van Zweden, met zijn besneeuwde proeven bepaald niet de makkelijkste rally van het seizoen. "Ik heb op mijn 10de in Zweden in de sneeuw leren autorijden en ga sinds die tijd ieder jaar met de rallycursus die wij geven richting Scandinavië. Ik heb dus relatief veel ervaring in de sneeuw", blikt Van den Heuvel met veel vertrouwen vooruit, om te vervolgen: "Het doel is om ervaring op te doen, veel te leren en progressie te boeken. Ik heb uiteraard nog geen idee waar we staan, maar heb er ontzettend veel zin in en ga mijn uiterste best doen." Na Zweden staan de voor het WRC meetellende wedstrijden in Polen, Finland, Duitsland en Frankrijk op het programma, terwijl Van den Heuvel zijn eerste seizoen afsluit met de WK Rally van Spanje. Om zoveel mogelijk rallykilometers te kunnen maken, zullen er nog een aantal voor andere kampioenschappen meetellende wedstrijden aan zijn programma worden toegevoegd.

Van den Heuvel zal in Zweden als navigator Lisette Bakker aan zijn zijde hebben. In de overige WK-rally's zal het jonge talent genavigeerd worden door Jac Gilles. Het mag geen verrassing zijn dat de Mitsubishi Evo X waarmee het duo aan de start komt, wordt opgebouwd en onderhouden door Van den Heuvel-Motorsport.

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de rally, ziet de overstap van Van den Heuvel met vertrouwen tegemoet: "Het is een ambitieus en prachtig WK-programma. Er zit een duidelijk meerjarenplan achter en daarmee is er voor een talent als Jim een mooie toekomst in de rallysport weggelegd. Door het aanvullende programma kan hij nog eens extra ervaring opdoen en dat is ontzettend belangrijk in de rallysport."